Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρέσινγκ διαρκείας με άξονα τις απολύσεις

Διάλογος, αλλά όχι «εκπτώσεις» η θέση για Ελλάδα στο Eurogroup. Αποδείξεις για μείωση Δημοσίου ή απολύσεις, η γραμμή τρόικας. Μαρκάρισμα και στις αποκρατικοποιήσεις. Το αίτημα για μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση.

Πρέσινγκ διαρκείας με άξονα τις απολύσεις
Γραμμή ότι η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να παραμείνει πιστή στα χρονοδιαγράμματα του μνημονίου αναμένεται να υιοθετήσει απόψε το eurogroup.

Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα ακούσουν τον Γιάννη Στουρνάρα να παρουσιάζει την εκτέλεση του προϋπολογισμού και την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Θα ακούσουν επίσης και την πρώτη γνωμοδότηση -έστω και πρόχειρη- από τους ελεγκτές. Δεν αναμένεται, όμως, να γίνει λόγος για χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης της δόσης του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ. Σε αντίθεση με τη δόση του Φεβρουαρίου, που αν και καθυστερημένη εκταμιεύθηκε, αυτή μάλλον μπαίνει στον πάγο.

Το πότε θα τη λάβει η χώρα μας αναμένεται να ξεκαθαρίσει μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων της τρόικας σε μια σειρά ζητήματα:

1. Στις απολύσεις στο δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, η γραμμή των δανειστών παραμένει ίδια. Δηλαδή, επικοινωνιακή στήριξη στο προσκήνιο και σκληρή πίεση στις διαπραγματεύσεις ώστε να μη χαλαρώσει η προσπάθεια. Εάν πειστεί ότι το σχέδιο Μανιτάκη για την κινητικότητα (με έναρξη από το σημερινό ραντεβού με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης) θα φέρει την ίδια οριστική μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο, τότε η λέξη απολύσεις μπορεί να... αναβληθεί μέχρι τον Ιούνιο. Επί του θέματος θα ενημερώσει και ο Γ.  Στουρνάρας απόψε το eurogroup καθώς, βάσει των milestones για τη δόση του Μαρτίου, η κατάθεση του σχεδίου των απολύσεων είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση.

2. Στις αποκρατικοποιήσεις. Το παρασκήνιο για να αναλάβουν τον έλεγχο του προγράμματος ξένοι εμπειρογνώμονες είναι έντονο και οι πιέσεις -με δικαιολογία την αστοχία στα έσοδα- θα ενταθούν τις επόμενες εβδομάδες. Κρίσιμος μήνας είναι ο Απρίλιος, οπότε αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τον ΟΠΑΠ και για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ Οι πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι σαν μαστίγιο θα τεθεί η πιθανότητα νέων εισπρακτικών μέτρων, κάτι που άλλωστε προβλέπεται από το μνημόνιο σε περίπτωση όπου δεν πιαστεί ο στόχος.

3. Στη φοροδιαφυγή. Ενώ έχει περάσει η σχετική απόφαση για τον διορισμό ξένων ελεγκτών, η εφαρμογή καθυστερεί και η τρόικα αναμένεται να πιέσει έντονα, πάλι με απειλή τα νέα μέτρα.

4. Στα έσοδα. Όπως μας μετέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος, η παρούσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δείχνει ότι κάποια μέτρα τα οποία θα βαφτιστούν διορθωτικά είναι στον ορίζοντα. Κατ' αυτόν, το ζήτημα δεν είναι το εάν αλλά το πότε θα τεθεί το ζήτημα. Εάν η απόκλιση είναι μεγάλη, τότε δεν αποκλείεται να δούμε σχετικές φήμες τον Μάρτιο, μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος της τρόικας. Εάν η κυβέρνηση καταφέρει να πείσει (και ίσως δώσει κάποια ανταλλάγματα στις ιδιωτικοποιήσεις), τότε η συζήτηση θα πάρει αναβολή για τον Ιούνιο.

Πάντως, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός οικονομικών φαίνεται να επιμένουν να προβάλλουν το χαρτί της κοινωνικής αναταραχής στις όποιες συζητήσεις και ελπίζουν σε πολιτική διαπραγμάτευση εάν φθάσουμε στο σημείο να συζητάμε για νέα μέτρα.

Παρ' όλα αυτά, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το euro2day, στις μυστικές τηλεδιασκέψεις για τα τεκταινόμενα στον νότο, και ιδιαίτερα στην Ιταλία, τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, όσο και ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιμένουν ότι η σκληρή δημοσιονομική πολιτική πρέπει να εφαρμοστεί και δεν φαίνεται να πείθονται από τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς.

Βεβαίως, η αστοχία της Κομισιόν στις προβλέψεις για την ανάπτυξη για όλη την ευρωζώνη έχει προκαλέσει ανησυχία και επικρίσεις για τις επιδόσεις της ομάδας του επιτρόπου Όλι Ρεν. Ήδη εξετάζεται η επιμήκυνση των δανείων της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η ύφεση. Οι εταίροι, όμως, δεν φαίνονται διατεθειμένοι για καμία χαλάρωση προς τη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι η εκτίμηση της Κομισιόν για 0,6% ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ το 2014 χαρακτηρίζεται πλέον υπεραισιόδοξη.

Ψάχνει «νίκες» η ελληνική κυβέρνηση

Στους κόλπους της ελληνικής κυβέρνησης, από την άλλη πλευρά, οι βασικοί στόχοι, σε αυτήν τη φάση της αξιολόγησης από την τρόικα, είναι δύο: να ξεπεραστεί ο σκόπελος των απολύσεων και να υπάρξει κέρδος στο μέτωπο των φόρων. Να μπορέσει δηλαδή ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά να ισχυριστεί ότι άρχισε να ξηλώνεται το μνημόνιο και να γυρίζει πραγματικά το καράβι…

Στο πρώτο μέτωπο, πολλά αναμένεται να αρχίσουν να ξεκαθαρίζουν σήμερα στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί της τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη. Στο δεύτερο μέτωπο, το κυρίως ζητούμενο είναι να καταφέρει η ελληνική κυβέρνηση να πάρει... άδεια μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη χθεσινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα παρουσιάστηκε ειδική έκθεση που έχει συντάξει το ΙΟΒΕ, στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες αποτυπώνεται το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23%. Το «κέρδος» είναι υποπολλαπλάσιο των αρχικών εκτιμήσεων, ενώ παράλληλα το μέτρο συνέβαλε σε μπαράζ λουκέτων στον κλάδο εστίασης, σε έκρηξη της ανεργίας και σε διεύρυνση της φοροδιαφυγής.

Σε δεύτερο επίπεδο, η κυβέρνηση θα θέσει και αίτημα μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο -χωρίς μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει κάτι- και αίτημα μείωσης των συντελεστών φόρου μεταβίβασης ακινήτων, οι οποίοι είναι από τους υψηλότερους στην Ε.Ε., αλλά εισπρακτικά αποδίδουν ελάχιστα αφού η αγορά ακινήτων είναι απολύτως παγωμένη.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v