Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τόμσεν: Εντός 12-18 μηνών η ανάκαμψη

Ο επόμενος χρόνος θα είναι καλύτερος για την Ελλάδα, υπογράμμισε από το συνέδριο του Economist ο Πολ Τόμσεν, το στέλεχος του ΔΝΤ που συμμετέχει στην ελληνική τρόικα.

Τόμσεν: Εντός 12-18 μηνών η ανάκαμψη
Ο επόμενος χρόνος θα είναι καλύτερος για την Ελλάδα, υπογράμμισε από το συνέδριο του Economist ο Πολ Τόμσεν, το στέλεχος του ΔΝΤ που συμμετέχει στην ελληνική τρόικα, σημειώνοντας ότι θα δούμε σταδιακά ανάκαμψη τους επόμενους 12-18 μήνες. 

"Ένας από τους κύριους λόγους που μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι είναι ότι έχουμε τράπεζες που εξισορροπούν τους ισολογισμούς τους ως αποτέλεσμα της ανακεφαλαιοποίησης και το κρατικό χρέος έχει μειωθεί. Πιστεύω πως η ελληνική οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί βασισμένη στις εξαγωγές", ανέφερε.

Ο Π. Τόμσεν επιβεβαίωσε την επίτευξη συμφωνίας με την κυβέρνηση, γεγονός που, όπως είπε, ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω βήματα.  

"Η Ελλάδα έχει διανύσει μια μεγάλη απόσταση. Είναι εξαιρετική η δημοσιονομική προσαρμογή που επετεύχθη σε σχέση με άλλες χώρες", σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι και σύντομα θα υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να προβεί σε δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις. "Πρέπει να ενεργοποιήσουμε τη ζήτηση. Η δημοσιονομική πολιτική θα παραμείνει για κάποιο διάστημα ένα βάρος στο ΑΕΠ", ανέφερε.

Όσον αφορά στις τράπεζες, τόνισε ότι υπάρχει "καλή πιθανότητα παράτασης της δανειακής εξόφλησης και μπορούν οι τράπεζες σιγά σιγά να εξισορροπούν τους ισολογισμούς τους'.


Τα "μελανά" σημεία 

O κ. Τόμσεν αναφέρθηκε σε «αδικίες», οι οποίες χαρακτηρίζουν τη σημερινή πραγματικότητα στην ελληνική οικονομία, όπως η επιμονή της φοροδιαφυγής, η οποία πλήττει σε τελική ανάλυση μέσω επιπλέον επιβαρύνσεων τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, η επιμονή των υψηλών τιμών προϊόντων και υπηρεσιών σε αντίθεση με τη μείωση των εισοδημάτων και η προστασία θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα σε αντίθεση με τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα.

«Η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα ώστε να διορθώσει αυτά τα προβλήματα και η τελευταία συμφωνία μας εστιάζεται ακριβώς σε αυτούς τους τομείς», επισήμανε ο κ. Τόμσεν, ο οποίος στάθηκε στην εν εξελίξει αυτονόμηση της φορολογικής αρχής αλλά και στην αντικατάσταση υπαλλήλων στο Δημόσιο με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του εργατικού δυναμικού.

«Οι Ευρωπαίοι θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να εφαρμόσουν το πρόγραμμα στην Ελλάδα», διαμήνυσε ο κ. Τόμσεν, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως θεωρεί «το ποτήρι μισογεμάτο».

Tο στέλεχος του ΔΝΤ χαρακτήρισε ανεπιτυχείς τις μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στη δημόσια διοίκηση. "Χρειάζεσαι νέα άτομα για να έχεις έναν αποδοτικό δημόσιο τομέα. Δεν θα υπάρξει απώλεια θέσεων εργασίας. Θα υπάρξει αντικατάσταση προσώπων με νέα. Η κυβέρνηση κάνει πολύ αποφασισμένα αυτήν την προσπάθεια", σημείωσε.  

Ακόμη, είπε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής. "Η Ελλάδα έχει τα εργαλεία να το καταφέρει, δεν είναι τεχνικό το θέμα. Το θετικό είναι ότι υπάρχει πολιτική βούληση", τόνισε.

Παράλληλα, υπογράμμισε και το πρόβλημα με τις ανθεκτικές τιμές. "Ενώ οι μισθοί μειώθηκαν σημαντικά, αυτό δεν αποτυπώνεται στις τιμές. Παρά τα έξι χρόνια ύφεσης, μόλις πρόσφατα άρχισαν να μειώνονται οι τιμές. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσαρμογή καθώς δεν έχει επιτύχει μέχρι τώρα η κυβέρνηση όσα θα έπρεπε", σημείωσε.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v