Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόγραμμα 5μηνης απασχόλησης για 50.000 ανέργους

Τα κριτήρια και οι ωφελούμενοι από το νέο πρόγραμμα απασχόλησης 50.000 ανέργων μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας. Στα €490 και €427 οι καθαρές αμοιβές το μήνα. Ποιες θέσεις θα καλύψουν.

Πρόγραμμα 5μηνης απασχόλησης για 50.000 ανέργους

Για παρέμβαση μεγάλης κλίμακας που θα δώσει εργασία με πλήρη ασφάλιση σε περισσότερους από 50.000 ανέργους έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, παρουσιάζοντας το νέο πρόγραμμα "προώθησης της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας. 

Προτεραιότητα έχουν οι άνεργοι που διαβιούν σε οικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο, τόνισε ο υπουργός, κατά την παρουσίαση, στην οποία παρέστησαν επίσης οι υπουργοί Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης και Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης.  

Ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι το πρόγραμμα, που ξεκινά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, αποτελεί ένα σημαντικό οργανωτικό εγχείρημα, προϊόν του συντονισμού και της συνεργασίας πολλών διαφορετικών υπουργείων. Όπως τόνισε, τα υπουργεία που συντόνισαν το πρόγραμμα κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν πόρους ύψους 216 εκ ευρώ για τη χρηματοδότησή του. 

«Δεν κομπάζουμε για το πρόγραμμα, δίνουμε μια ανάσα στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης που τόνισε ότι «στύψαμε το ΕΣΠΑ, για να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση». Ο υπουργός Ανάπτυξης δεσμεύτηκε, επίσης, ότι θα υπάρξουν και άλλες τέτοιες δράσεις στο πλαίσιο των επόμενων ΕΣΠΑ.

Τα στοιχεία του προγράμματος 

Οι άνεργοι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα σταδιακά μέχρι το τέλος του χρόνου και σε πλαίσιο απόλυτης διαφάνειας, με την εποπτεία και τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, θα απασχοληθούν σε θέσεις κοινωφελούς εργασίας στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, σε νοσοκομεία, σχολεία, δικαστικές υπηρεσίες και τα ΚΕΠ.

Όπως αναφέρεται στη σχετική κοινή υπουργική απόφαση, πρόκειται για πεντάμηνη απασχόληση, ενώ σε ειδικά αιτιολογημένες περιπτώσεις που εμπίπτουν στον τομέα αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων το χρονικό διάστημα απασχόλησης των ωφελουμένων δύναται να ανέλθει κατά ανώτατο όριο έως έξι (6) μήνες και δεκαπέντε (15) ημερολογιακές ημέρες.

Τα κριτήρια 

Ωφελούμενοι από το της πράξης είναι Έλληνες πολίτες, πολίτες Κρατών μελών της Ε.Ε, Βορειοηπειρώτες, Ομογενείς και Ομογενείς αλλοδαποί που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και από τα Νησιά Ίμβρο και Τένεδο και ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:

1. εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, 

2. εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς,

3. εγγεγραμμένοι νέοι άνεργοι (18 έως 29 ετών) στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,

4. εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,

5. άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ – ΤΕΙ εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ

Για την εφαρμογή της παρούσας ως μέλη οικογενειών των ανωτέρω 1 και 2 κατηγοριών νοούνται οι εγγεγραμμένοι άνεργοι σύζυγοι της κατηγορίας 1 και ο εγγεγραμμένος άνεργος αρχηγός μονογονεϊκής οικογένειας της κατηγορίας 2.

Επισημαίνεται ότι ωφελούμενος είναι ένας εκ των δύο εγγεγραμμένων άνεργων συζύγων από την οικογένεια - στόχο της πράξης εκτός εάν, ένας, ή/και οι δύο εντάσσονται στις κατηγορίες 3, 4, 5. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έχουν υποβάλει αίτηση και οι δύο σύζυγοι της οικογένειας – στόχου χωρίς να πληρούν τις ανωτέρω προϋποθέσεις, τότε αποκλείονται από τον προσωρινό Πίνακα Κατάταξης Ανέργων και οι δύο αιτήσεις.

Τα κριτήρια επιλογής και κατάταξης των ωφελουμένων, αφορούν στα ακόλουθα:

1. Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου με ανώτατο όριο τους 36 μήνες
2. Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων της πρώτης κατηγορίας της παρ. 5.2 με ανώτατο όριο τους 36 μήνες
3. Ετήσιο εισόδημα ατομικό, ή οικογενειακό
4. Ηλικία
5. Αριθμός ανήλικων τέκνων

Το σύστημα επιλογής θα βασίζεται στη μοριοδότηση των παραπάνω κριτηρίων, στον καθορισμό τυχόν δικαιολογητικών που πρέπει να υποβληθούν από τους δυνητικά ωφελούμενους, στον ορισμό μηχανισμού ελέγχου των δικαιολογητικών αυτών και στη βαθμολόγηση, κατάταξη και τοποθέτηση των υποψηφίων σε αντίστοιχες θέσεις με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού.

Οι αμοιβές 

Η αμοιβή των απασχολούμενων θα είναι 748 ευρώ για ανέργους άνω των 25 ετών, εκ των οποίων τα 490 θα είναι η καθαρή αμοιβή και τα 258, ασφαλιστικές εισφορές. Η συνολική αμοιβή του πενταμήνου θα είναι 3.740 ευρώ.

Αντίστοιχα, για τους ανέργους κάτω των 25 ετών, η αμοιβή θα είναι 652 ευρώ το μήνα, εκ των οποίων τα 427 θα είναι η καθαρή αμοιβή και τα 225 ασφαλιστικές εισφορές. Η συνολική αμοιβή πενταμήνου θα ανέλθει στα 3.260 ευρώ. 

* Αναλυτικά τα στοιχεία του προγράμματος δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".  

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v