Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πληροφορική:Πώς βλέπουν το β' 6μηνο 8 εισηγμένες

Πώς κινείται η αγορά και πού οφείλεται η συγκρατημένη αισιοδοξία των υγιών εταιρειών του κλάδου για το 2014. Τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου και οι εκτιμήσεις των διοικήσεων για το δεύτερο μισό του έτους.

Πληροφορική:Πώς βλέπουν το β 6μηνο 8 εισηγμένες

Κλίμα σαφούς επιφυλακτικότητας απέναντι στις προοπτικές της ελληνικής αγοράς επικρατεί στον κλάδο της πληροφορικής, παρά το γεγονός ότι μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να τρέξουν ορισμένα σημαντικά έργα του ΕΣΠΑ, που μπορούν να δώσουν ψωμί σε όλους, ή τουλάχιστον σε όσες εταιρείες είναι σε θέση να τα εκτελέσουν.

Το πρώτο δεδομένο είναι πως η εγχώρια ιδιωτική αγορά είναι σαφώς επηρεασμένη από τη μακροχρόνια οικονομική ύφεση και δεν αναμένεται να συνέλθει σύντομα.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, παρατηρείται κάμψη της ζήτησης και στροφή προς το «τυποποιημένο» λογισμικό και προς λύσεις που μειώνουν σημαντικά και άμεσα το λειτουργικό κόστος των εταιρειών.

Επίσης, οι τράπεζες αναμένεται να περιορίσουν σημαντικά τις επενδύσεις τους στην πληροφορική στο άμεσο μέλλον, ενώ παράγοντες της αγοράς φοβούνται πως οι απαιτούμενες εργασίες που θα προκύψουν από τις τραπεζικές συγχωνεύσεις θα υλοποιηθούν σε σημαντικό βαθμό από τα εσωτερικά τμήματα πληροφορικής των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ενδεικτική είναι η θέση που εκφράζει η διοίκηση της Quest Holdings: «Γενικά ο τραπεζικός χώρος λόγω του δυσμενούς οικονομικού κλίματος, αλλά και των ιδιαίτερων καταστάσεων του κλάδου (PSI, ανακεφαλαιοποίηση κλπ), προβλέπεται να προχωρήσει σε σημαντικές περικοπές κόστους και σε μείωση των επενδύσεων σε όλους τους τομείς. Αυτό θα επηρεάσει και τις επενδύσεις σε λύσεις και υπηρεσίες πληροφορικής. Ωστόσο, ως θετική προοπτική μπορεί να αναφερθεί η τάση συγχωνεύσεων τραπεζικών ιδρυμάτων, η οποία δημιουργεί νέες ανάγκες για υπηρεσίες πληροφορικής, που δεν είναι σήμερα εύκολα μετρήσιμες».

Και στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, όμως, παρατηρείται μείωση των επενδύσεων σε τομείς πληροφορικής καθώς και συρρίκνωση των εταιρειών, κυρίως των εναλλακτικών παρόχων.

Έτσι, έχει απομείνει για τα μεγάλα έργα πληροφορικής, ο κλάδος του δημοσίου και τα υποσχόμενα έργα του ΕΣΠΑ. Και εκεί μπορεί τα έργα να φαίνονται μεγάλα, ωστόσο οι εταιρείες πληροφορικής φαίνονται διατεθειμένες να διεκδικήσουν μόνο εκείνα στα οποία πιστεύουν πως διαθέτουν συγκριτικό πλεονέκτημα και η αποπληρωμή τους θεωρείται εξασφαλισμένη. Πέραν όμως αυτών, οι εταιρείες πληροφορικής ζητούν και τη συμπαράσταση των τραπεζών, οι οποίες ακόμη και σήμερα κρατούν τις κάνουλες της χρηματοδότησης κλειστές, πολύ συχνά και για τις συνεπείς επιχειρήσεις.

Τα σχέδια των εισηγμένων

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, υπάρχουν αρκετές εισηγμένες εταιρείες πληροφορικής που μπορούν να ελπίζουν σε αξιοσημείωτη ανοδική πορεία των κερδών τους, κυρίως από το 2014 και μετά.

Συνήθως πρόκειται για εταιρείες που κατά την περίοδο της κρίσης διατήρησαν σε καλά επίπεδα τη ρευστότητά τους, προχώρησαν σε σημαντικές περικοπές δαπανών, υλοποίησαν προγράμματα αναδιάρθρωσης των εργασιών τους και φυσικά έψαξαν παραπάνω τις αγορές του εξωτερικού.

Η βελτίωση των επιδόσεων για τις εταιρείες αυτές πιθανολογείται ότι θα έρθει για τρεις λόγους:

Πρώτον, από τα έργα του ΕΣΠΑ που θα προκηρυχθούν και κάποια από αυτά θα συμβασιοποιηθούν μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.

Δεύτερον, από τις αυξημένες εργασίες στο εξωτερικό, αποτέλεσμα της συστηματικής προεργασίας των τελευταίων ετών, που συνήθως αποδίδουν με χρονική υστέρηση.

Και τρίτον, από την αδυναμία αρκετών άλλων (ανταγωνιστικών) εταιρειών να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς και να διεκδικήσουν πελάτες, εξαιτίας των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν.

 

Εταιρείες πληροφορικής: Αποτελέσματα εξαμήνου 2013

Εταιρεία

 

Έσοδα 2013

Έσοδα 2012

Κέρδη 2013

Κέρδη 2012

Ίδια κεφάλαια 30/6/2013

Altec

9.137

13.768

-1.979

-19.289

-68.914

Byte Computers

12.219

10.828

-140

-1.215

14.672

Logismos

1.096

1.148

93

61

6.943

MLS

3.754

3.088

805

667

18.601

Profile

4.144

4.064

162

57

14.704

Q&R

1.479

1.419

-31

-580

6.141

Quest Holdings

140.942

135.330

114

-420

169.583

Space Hellas

21.299

24.417

50

276

12.984

Ίλυδα

2.053

2.010

-798

20

6.388

ΜΑΡΑΚ

610

1.656

-360

-1.340

-6.239

PC Systems

782

2.694

-3.692

-1.580

-7.344

Σύνολο

197.515

200.422

-5.776

-23.343

167.519

Τα ποσά σε χιλιάδες ευρώ

 

Quest Holdings: Ο εισηγμένος όμιλος -που μεταξύ άλλων διακρίνεται για την άριστη ρευστότητά του- δραστηριοποιείται στον χώρο του λογισμικού μέσα από τη θυγατρική Unisystems, η οποία στο α' εξάμηνο του 2013 κατάφερε να επιτύχει ικανοποιητικά επίπεδα κερδοφορίας.

Παρ' όλα αυτά η διοίκηση της εταιρείας εξακολουθεί να είναι συγκρατημένη για τις προοπτικές του δευτέρου εξαμήνου, δεδομένων των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που επικρατούν αλλά και των προβλέψεων για την πορεία της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, συνθήκες που αναμένεται να επηρεάσουν και τους τομείς δραστηριότητας.

Βασικός στόχος για το β΄ εξάμηνο του 2013 είναι η διατήρηση και η μικρή αύξηση του ύψους των πωλήσεων, με ταυτόχρονη εξασφάλιση ικανοποιητικής κερδοφορίας. Στόχος επίσης της Unisystems είναι η συνέχιση της επέκτασης των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό και τέλος η διατήρηση και η αύξηση της εταιρικής τεχνογνωσίας σε τεχνολογικό και επιχειρησιακό επίπεδο.

Space Hellas: Η εταιρεία την περίοδο της κρίσης παρέμεινε σε κερδοφόρα πορεία, βελτιώνοντας παράλληλα τη ρευστότητά της μέσα από θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές.

Σύμφωνα με τη διοίκησή της, «λόγω συνεχιζόμενης αβεβαιότητας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συνεχίζουμε τον στρατηγικό μας σχεδιασμό βασιζόμενοι στην αρχή της ανάληψης διαχειρίσιμου ρίσκου σε νέες αγορές και projects, με ταυτόχρονη διατήρηση του συγκριτικού μας πλεονεκτήματος στους υπάρχοντες πελάτες. Το πλεονέκτημα αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να σταθεροποιήσουμε την ανοδική πορεία του EBITDA. Καθοριστικός παράγοντας είναι η προσεκτική συμμετοχή της εταιρείας σε έργα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Η επέκταση στο εξωτερικό θα είναι σταδιακή με προσεκτικά βήματα, μόνο σε προϊόντα προστιθέμενης αξίας, που μας δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα στις αγορές του εξωτερικού και θα γίνεται σε συνεργασία με αξιόπιστους, τοπικούς συνεργάτες».

Byte Computers: Η εισηγμένη θα προσπαθήσει να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της στον ιδιωτικό τομέα, ενώ δηλώνει πως «στον δημόσιο τομέα έχει καταθέσει πάνω από 25 προσφορές σε διαγωνισμούς με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 43 εκατ. ευρώ, των οποίων η αξιολόγηση δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Επιπλέον, συνεχίζει την προετοιμασία συμμετοχής της σε νέους διαγωνισμούς που έχουν προκηρυχθεί. Μερικοί φορείς είναι ο ΔΕΔΔΗΕ, η Ε.Υ.Δ.Α.Π., η Η.ΔΙ.Κ.Α., τα ΕΛ.ΤΑ., το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η Κοινωνία της Πληροφορίας, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων».

Profile: Άλλη μία εταιρεία με θετικό καθαρό ταμείο και ανερχόμενη το τελευταίο διάστημα κερδοφορία. «Με βάση τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις, το β' εξάμηνο του έτους αναμένεται και αυτό εξαιρετικά δύσκολο λόγω των αρνητικών συγκυριών στην οικονομία που έχουν πλήξει ιδιαίτερα την εγχώρια αγορά στην οποία δραστηριοποιείται η εταιρεία, αλλά και της απροθυμίας της πελατειακής βάσης (υφιστάμενης και δυνητικής) να προβεί σε σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της αναβάθμισης των προϊόντων και συστημάτων τους», αναφέρει η διοίκηση της εισηγμένης.

Παρ' όλα αυτά, η Profile θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της στα μερίδια αγοράς που εκτιμάται ότι θα προκύψουν: α) από τη δραστηριοποίησή της στο εξωτερικό, εφόσον διατηρεί παρουσία με γραφεία και θυγατρικές πέραν της Αθήνας και της Λευκωσίας στην Ελβετία, στην Αγγλία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στη Σιγκαπούρη, β) από την αναδιάρθρωση και παρουσίαση νέων λειτουργιών στην εγχώρια αγορά καθώς επίσης και γ) από την στοχευμένη προσέγγιση νέων έργων.

MLS: Η εισηγμένη ανέβασε την κερδοφορία της το πρώτο μισό του 2013, διατηρώντας θετικό καθαρό ταμείο και λανσάροντας νέα προϊόντα στην κινητή τηλεφωνία και στα tablets.

Σύμφωνα με τη διοίκησή της, η εταιρεία είναι προετοιμασμένη να αξιοποιήσει ευνοϊκές επιχειρηματικές ευκαιρίες που διαφαίνονται στην εγχώρια και διεθνή αγορά για το β' εξάμηνο του 2013, διατηρώντας πάντα ως οδηγό την πελατοκεντρική της προσέγγιση που τη χαρακτηρίζει.

Οι κυριότερες κινήσεις που θα τη βοηθήσουν περαιτέρω το β' εξάμηνο του 2013 είναι:
- Η επέκταση σε νέες αγορές του εξωτερικού.
- Η έκδοση νέων προϊόντων που θα απευθύνονται στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας.
- Ο εμπλουτισμός των προϊόντων εκπαιδευτικής τεχνολογίας εν όψει της επικείμενης προμήθειας από όλα τα σχολεία της Ελλάδας

Q&R: Η εταιρεία διαθέτει θετικό καθαρό ταμείο. Για το δεύτερο εξάμηνο του 2013 οι εκτιμήσεις της διοίκησης είναι συγκρατημένα θετικές, αλλά με πολλούς αστάθμητους παράγοντες κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης.

«Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη αυτά τα νέα δεδομένα, βασική επιδίωξη της εταιρείας θα είναι η εξωστρέφεια, η ανάληψη νέων έργων στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, η συγκράτηση των εξόδων, καθώς κι η αύξηση του πελατολογίου της στην αγορά των ERP Συστημάτων. Παράλληλα η εταιρεία θα επενδύσει στην ανάπτυξη νέων καινοτομικών προϊόντων λογισμικού, στοχεύοντας ταυτόχρονα στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών της» αναφέρει η διοίκησή της.

Altec: Η εταιρεία θα επιδιώξει να σημειώσει και το δεύτερο φετινό εξάμηνο θετικό EBITDA, θα διεκδικήσει σημαντικό μερίδιο από τα έργα του ΕΣΠΑ, ενώ σε ό,τι αφορά το κεφαλαιακό της πρόβλημα (αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 68,9 εκατ. ευρώ) η διοίκηση δηλώνει πως «σε συνεργασία με τις πιστώτριες τράπεζες (που είναι και μέτοχοι) καταβάλλεται προσπάθεια για τη χρηματοοικονομική κατάσταση του ομίλου. Θέματα περαιτέρω ενίσχυσης της κεφαλαιακής διάρθρωσης ανήκουν στην αρμοδιότητα των μετόχων».

Ίλυδα: Σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης, η διανυόμενη χρήση αναμένεται αρκετά δύσκολη, όμως οι εκτιμήσεις της εταιρείας παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξες σε σχέση με την πορεία των μεγεθών της.

Η Ίλυδα επικεντρώνει τις προσπάθειές της αφενός μεν στη διατήρηση της θέσης της στην αγορά εντός της οποίας δραστηριοποιείται, αφετέρου δε στην περαιτέρω διείσδυσή της σε νέες αγορές, προκειμένου να αντεπεξέλθει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες στην κρίση που πλήττει σοβαρά την εγχώρια οικονομία. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα αποτελέσματα της χρήσης 2013 προβλέπονται αρνητικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v