Τράπεζες: Αρχίζει το ξεσκόνισμα από DG Comp

Απανωτές συναντήσεις, με έναρξη από αύριο, του νέου επόπτη των τραπεζών Γκερτ Κούπμαν με ΤΧΣ, ΤτΕ και τις διοικήσεις των τραπεζών. Στο επίκεντρο τα σχέδια αναδιάρθρωσης των ιδρυμάτων και οι θυγατρικές στο εξωτερικό.

Τράπεζες: Αρχίζει το ξεσκόνισμα από DG Comp

Μπαράζ επαφών θα έχει τις επόμενες ημέρες, ξεκινώντας από αύριο, ο ισχυρός άνδρας της γενικής διεύθυνσης ανταγωνισμού των Βρυξελλών, Γκερτ Κούπμαν, ο οποίος έχει αναλάβει τον ηγετικό ρόλο του ελεγκτή της τρόικας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Στο μεταξύ, ήδη γίνονται συναντήσεις σε δεύτερο επίπεδο του αρμόδιου κλιμακίου των στελεχών της τρόικας με στελέχη των τραπεζών.

Ο Γκερτ Κούπμαν αναμένεται να αφιχθεί στην Αθήνα αύριο Πέμπτη και σύμφωνα με πληροφορίες θα ξεκινήσει αμέσως τις επαφές του με τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Εν συνεχεία, θα συναντηθεί με τις διοικήσεις των τεσσάρων τραπεζών, Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank και Eurobank, αλλά και με την ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδος και του υπουργείου Οικονομικών.

Η εμπλοκή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα όσον αφορά το έργο που καλείται να επιτηρεί ο κ. Κούπμαν, που δεν είναι άλλο από τα πλάνα αναδιάρθρωσης (restructuring plans) των ελληνικών τραπεζών σε πλάνο πενταετίας, οφείλεται στο γεγονός ότι ο υπουργός δρα ως εκπρόσωπος του ελληνικού δημοσίου.

Εν αναμονή των συναντήσεων, τα επιτελεία των τραπεζών έχουν πάρει φωτιά καθώς μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου πρέπει να έχουν καταθέσει στο οικονομικό επιτελείο, στην ΤτΕ και στο ΤΧΣ τα πλάνα αναδιάρθρωσης. Με βάση το μνημόνιο των τραπεζών, σε αυτά θα περιγράφονται με σαφή τρόπο οι κινήσεις που θα κάνει ο κάθε τραπεζικό όμιλος με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητάς του. Κινήσεις που βασίζονται, κυρίως, στην απεμπλοκή -μέσω πωλήσεων- από τις θυγατρικές του μη χρηματοοικονομικού τομέα (ξενοδοχεία, ασφαλιστικές εταιρείες, real estate) αλλά και στην επανεξέταση της παρουσίας στις αγορές εκτός Ελλάδας.

Στην τελική ευθεία

Προς το τέλος βαίνει, την ίδια στιγμή, η συλλογή όλων των στοιχείων για τον έλεγχο των χαρτοφυλακίων και την τελική ετυμηγορία για τυχόν κεφαλαιακές ανάγκες από την αμερικανική ελεγκτική εταιρεία BlackRock. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν ολοκληρώσει τη διάθεση των στοιχείων για τα δανειακά χαρτοφυλάκια στην Ελλάδα και βρίσκονται πολύ κοντά στη διάθεση των στοιχείων και για τις θυγατρικές του εξωτερικού.

«Σε λίγες ημέρες η BlackRock θα έχει στα χέρια της και την ακτινογραφία των δανείων, τα οποία έχουν οι θυγατρικές στα χαρτοφυλάκιά τους, και το μόνο που απομένει είναι το πόρισμα για την αξιολόγηση των assets -που συνοδεύουν τα δάνεια-, το οποίο θα είναι έτοιμο σε λιγότερο από έναν μήνα. Εν συνεχεία, μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί και τα stress tests, ούτως ώστε να καθοριστεί το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v