Στουρνάρας: Προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις

Ο Γ. Στουρνάρας επανέλαβε πως υπάρχουν πολλά θετικά σημάδια στην οικονομία, από την υποχώρηση της ύφεσης στο δεύτερο τρίμηνο του έτους μέχρι την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών (5,7 δισ. μέχρι τα τέλη Αυγούστου).

Στουρνάρας: Προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις

Μέχρι το τέλος του 2014 θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας κατά τη διάρκεια ομιλίας σε συνέδριο του Euromoney.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως εντός του έτους θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για τον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ, τα ΕΛΤΑ, την Εγνατία Οδό και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών καθώς και για παραχώρηση μικρότερων λιμένων και μαρινών.

Ο υπουργός επανέλαβε πως είναι νωρίς για να μιλήσουμε για τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. "Πρέπει να περιμένουμε την ολοκλήρωση του ελέγχου" ανέφερε και πρόσθεσε πως η χώρα έχει εναλλακτικές: "Μπορεί να βγούμε στις αγορές, μπορεί να πάρουμε ένα μικρό δάνειο, μπορεί να χρησιμοποιήσουμε τα ακίνητα", είπε ο σημείωσε.

Ο Γ. Στουρνάρας είπε ακόμα πως υπάρχουν πολλά θετικά σημάδια στην οικονομία, από την υποχώρηση της ύφεσης στο δεύτερο τρίμηνο του έτους μέχρι την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών (5,7 δισ. μέχρι τα τέλη Αυγούστου).

Ειδικότερα, αναφορικά με την πορεία της οικονομίας σημείωσε ότι για πρώτη φορά υπήρξε ανάπτυξη (expand) σε τριμηνιαία βάση από την αρχή της κρίσης.

Διευκρίνισε ότι το ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2013 αυξήθηκε συγκριτικά με το πρώτο, με βάση εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία.

"Υπάρχει η αισιοδοξία πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχει επιλεγεί ο προσωρινός ανάδοχος για το Ελληνικό", είπε από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης. Οι δεσμευτικές προσφορές από τους 4 υποψηφίους θα υποβληθούν στα τέλη Οκτωβρίου. Ο ίδιος πρόσθεσε πως μέσα στον επόμενο μήνα θα λειτουργήσει η ενιαία υπηρεσία υποδοχής των μεγάλων επενδύσεων στο υπουργείο Ανάπτυξης και επίσης πως εντός των προσεχών εβδομάδων θα ενταχθούν στο fast track τρεις νέες επενδύσεις.

Για την απόφαση της Βιοχάλκο να μεταφέρει την έδρα της στο Βέλγιο ο κ. Μηταράκης είπε πως το 2013 είναι μεταβατική χρονιά και θα υπάρχουν πολύ θετικές ειδήσεις ταυτόχρονα με αρνητικές. Υποστήριξε πως η απόφαση του βιομηχανικού ομίλου είναι δυσάρεστη εξέλιξη, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν εταιρείες που μεταφέρουν τα περιφερειακά τους γραφεία στην Ελλάδα.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης θεωρεί πως "το ισοζύγιο είναι θετικό".

 

* Η ομιλία του Γ. Στουρνάρα δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v