Πού «τα βρήκαν» τραπεζίτες-Κούπμαν

Τι διαπραγματεύτηκαν οι διοικήσεις των τραπεζών με την DG Comp. Πού συμφώνησαν, τι έμεινε ανοικτό. Το μέλλον των ζημιογόνων θυγατρικών και τα Βαλκάνια. Το κλίμα των συναντήσεων και οι ακραίες ιδέες που υποβλήθηκαν... αλλά απορρίφθηκαν.

Πού «τα βρήκαν» τραπεζίτες-Κούπμαν
Συμβιβασμός με αμοιβαίες υποχωρήσεις είναι το αποτέλεσμα της ανοικτής διαβούλευσης μεταξύ των διοικήσεων των τραπεζών και του υψηλόβαθμου στελέχους της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) Γκερτ Κούπμαν, στον οποίο η τρόικα παρέδωσε... τα κλειδιά του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Οι επαφές του νέου επιτηρητή με τους τραπεζίτες ολοκληρώθηκαν σε αυτήν τη φάση, καθώς η διοίκηση του κάθε ομίλου παρουσίασε στον κ. Κούπμαν ολοκληρωμένο σχέδιο όσον αφορά την τύχη θυγατρικών εντός και εκτός Ελλάδος.

Αυτό θα κατατεθεί με αναλυτική μορφή στο τέλος του μήνα στην Τράπεζα της Ελλάδος και θα περιγράφει με ακρίβεια τις κινήσεις που θα κάνουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, με στόχο τον περιορισμό της δραστηριότητάς τους σε μη χρηματοοικονομικές αλλά και ζημιογόνες εργασίες. Στοχος να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους και να υλοποιήσουν τη βασική εντολή των δανειστών (αλλά ουσιαστική επιδίωξη και για τις ίδιες) που είναι η αποπληρωμή των δανείων τα οποία έχουν λάβει από το Δημόσιο αλλά και ο περιορισμός της έκθεσής τους στην ΕΚΤ.

Το κλίμα...

Η πίεση που άσκησε ο κ. Κούπμαν και η ομάδα του στις διοικήσεις των τραπεζών αφορούσε, κυρίως, τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί για τις θυγατρικές του εξωτερικού. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι ενδιαμέσως -αλλά ως δευτερευούσης σημασίας- ο εντολοδόχος και οι συνεργάτες του έριξαν στο τραπέζι και... ακραίες ιδέες, όπως για παράδειγμα τη διατήρηση της στρόφιγγας των δανείων κλειστή, με το επιχείρημα ότι το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων "είναι πολύ μεγάλο για το μέγεθος της αγοράς και τις αντοχές της οικονομίας".

Η συζήτηση αυτή πάντως δεν προχώρησε, καθώς απορρίφθηκε εν τη γενέσει της. "Εάν έχεις σωστά, δομημένα και κυρίως λογικά επιχειρήματα, τότε κερδίζεις το μισό παιχνίδι. Το άλλο μισό είναι θέμα διαπραγμάτευσης", τονίζει στο Euro2day.gr τραπεζίτης και προσθέτει: "Ναι, δεν πρέπει οι ελληνικές τράπεζες, και το γνωρίζουμε, ότι δεν χρειάζεται να κάνουν τον ασφαλιστή και τον μεσίτη ακινήτων, καθώς και τον ξενοδόχο. Άρα, υπάρχει σύμπνοια απόψεων σε αυτό το κομμάτι. Βέβαια, υπάρχει και ζήτημα τιμήματος, δεδομένων των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά".

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κούπμαν και οι τραπεζίτες έχουν συμφωνήσει σχεδόν στο 100% των κινήσεων που πρέπει να γίνουν στην εσωτερική αγορά.

...και η ταμπακιέρα

Το ζήτημα που παραμένει ανοικτό και αναζητείται η συμβιβαστική φόρμουλα, ώστε όλοι να είναι ικανοποιημένοι, είναι οι θυγατρικές του εξωτερικού.

Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν με βάση τη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών ότι "συρρίκνωση της παρουσίας θα υπάρξει, αρκεί να γίνει με λογική και όχι μετά βίας". Οι πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι "σίγουρα οι ελληνικές τράπεζες θα φύγουν από κάποια χώρα, ανάλογα με τα μεγέθη που διαθέτει η καθεμία σε κάθε βαλκανικό κράτος".

Στόχος, τονίζεται από τον ίδιο τραπεζίτη, είναι "η φυγή από ζημιογόνες θυγατρικές, κυρίως από όσες δεν διαφαίνεται να έχουν κέρδη στο άμεσο μέλλον". Όσο για το μοντέλο, οι πληροφορίες επιμένουν ότι κάθε τράπεζα προωθεί το σενάριο που τη συμφέρει.

Άλλη τη συγχώνευση, άλλη την ανταλλαγή των θυγατρικών και άλλη τη δημιουργία μιας holding ανά τράπεζα υπό την ομπρέλα της οποίας θα περάσουν οι θυγατρικές της.

Τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν ότι "η φόρμουλα θα συγκεράσει τα σενάρια της συγχώνευσης και της ανταλλαγής" και καταλήγουν ότι "το βέβαιο είναι πως η παρουσία στο πάλαι ποτέ Ελντοράντο θα συρρικνωθεί αισθητά, καθώς πέραν της φόρμουλας που θα αποφασιστεί θα υπάρξει δραστική περικοπή καταστημάτων, εργασιών και κόστους".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v