Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

RTRS: Επιστρέφει στα τερματικά των ξένων το ΧΑ

Η Ελλάδα κερδίζει και πάλι το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, οι οποίοι βλέπουν σημαντικές ευκαιρίες στις μετοχές των τραπεζών. Η υπεραπόδοση του Χ.Α. και η χαμηλή κεφαλαιοποίηση. Γιατί είναι θετικοί παράγοντες της αγοράς.

RTRS: Επιστρέφει στα τερματικά των ξένων το ΧΑ

Πόλος έλξης για τους ξένους επενδυτές γίνεται και πάλι η Ελλάδα σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επισημαίνει τις προσδοκίες για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και τις ευκαιρίες που παρουσιάζουν οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών.

Με βάση στοιχεία του πρακτορείου, ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου έχει σημειώσει άνοδο 24% από την έναρξη του 2013, με τα κέρδη για τον γερμανικό DAX και τον πανευρωπαϊκό FTSEurofirst 300 να διαμορφώνονται για την περίοδο αυτή στο 15% και 11% αντίστοιχα. 

Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών έχει ανέλθει στο 50%, από το χαμηλό του 20% στο απόγειο της ελληνικής κρίσης το 2012.

Την ίδια ώρα η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι πέντε φορές μικρότερη από τα προ κρίσης επίπεδα.

"Τα κέρδη έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά τόσο για τις ελληνικές μετοχές όσο και για τα ομόλογα και η αγορά δείχνει και πάλι σημάδια ζωής" ανέφερε ο Chief Investment Officer του SteppenWolf Capital, Φοίβος Θεολογίτης. 

"Aπό την σκοπιά των πελατών, νομίζω ότι είναι πιο θετικοί. Πιστεύω ότι θα δούμε μεγάλες επιστροφές κεφαλαίου στην Ελλάδα" υποστήριξε διαχειριστής της EGR Broking.

Σε έκθεση που δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα, η Citigroup υποστηρίζει ότι "τα χειρότερα έχουν περάσει" για την Ελλάδα.

"Βλέπουμε σημάδια ότι τα πράγματα γίνονται καλύτερα" ανέφερε στο Reuters ο COO του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Δημήτρης Καραϊσκάκης. 

Οι τράπεζες στο επίκεντρο του παιχνιδιού

Η επένδυση στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι κατά κύριο λόγο ένα στοίχημα στην ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες αποτελούν το 40% του βασικού δείκτη, έναντι 20% το 2012.

Η απόφαση της Coca Cola 3E να μεταφερθεί στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ενίσχυσε ακόμα περισσότερο την δεσπόζουσα θέση των τραπεζών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. 

Μολονότι η έλλειψη διαφοροποίησης μπορεί να απωθεί κάποιους επενδυτές, όσοι ανέλαβαν το ρίσκο βγήκαν κερδισμένοι, καθώς οι τράπεζες υπεραποδίδουν όταν ανεβαίνουν οι χρηματιστηριακές αγορές.

Εν τω μεταξύ, αν και οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να είναι επιβαρυμένες με προβληματικά δάνεια - αντιστοιχούν στο 28% του συνόλου - ο τραπεζικός δείκτης έχει σημειώσει άνοδο 60% από τον Ιούλιο.

Ο CIO της BCM&Partners, Μatteo Pusineri, σημείωσε στο Reuters ότι οι ελληνικές τράπεζες θα επωφεληθούν από κινήσεις των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών για την σταθεροποίηση και την εκκαθάριση του τραπεζικού συστήματος μετά την κρίση. 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v