Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Αγώνας για τα προπύργια στα Βαλκάνια

Οι στρατηγικές επιλογές των τεσσάρων τραπεζών για την παρουσία τους στο εξωτερικό. Που θέλει να μείνει η Alpha, τι θα κάνει με την Finansbank η Εθνική. Ο σχεδιασμός της Eurobank και τα περιθώρια επιλογών του ομίλου της Πειραιώς.

Τράπεζες: Αγώνας για τα προπύργια στα Βαλκάνια

Με διαφορετικές ταχύτητες κινούνται οι συστημικές τράπεζες όσον αφορά τις θυγατρικές που διατηρούν στο εξωτερικό. Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες.

Στην πρώτη ανήκουν η Εθνική και η Alpha Bank που επιδιώκουν με ένταση την διατήρηση των θυγατρικών, σε δύο αγορές της Νοτιανατολικής Ευρώπης. Στην δεύτερη εντάσσονται η Eurobank, η οποία βάζει πωλητήριο σε όλες τις θυγατρικές και η τράπεζα Πειραιώς που κινείται με ανάλογη στρατηγική, χωρίς όμως να «βιάζεται» δεδομένου ότι το μέγεθος των θυγατρικών της είναι μικρό.

Κοινός παρανομαστής για όλες, όμως, είναι το γεγονός ότι δεν μπορούν να πουλήσουν τις θυγατρικές στην Κύπρο, διότι η τοπική τραπεζική αγορά είναι «κλειδωμένη» από την τρόικα.

Στρατηγική επιλογή για τον όμιλο της Alpha Bank, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αποτελεί η διατήρηση της παρουσίας στην Ρουμανία μέσω της Alpha Bank Romania. Αντίθετα, οι υπόλοιπες θυγατρικές στα Βαλκάνια έχουν ήδη «πωλητήριο» και εφόσον βρεθεί αγοραστής, ο όμιλος θα προχωρήσει στη μεταβίβασή τους. «Η θυγατρική στην ρουμανική αγορά έχει υποστεί πλήγμα από την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών της τοπικής οικονομίας. Δυνητικά όμως έχει τις δυνατότητες να αποφέρει οφέλη», τονίζει στο Euro2day.gr στέλεχος της τράπεζας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Alpha Bank Romania έχει 150 καταστήματα, απασχολεί 2.000 εργαζόμενους και κατέχει μερίδιο αγοράς 5,9% στις χορηγήσεις. Αποτελεί, επίσης, ισχυρή τράπεζα στις χρηματοδοτήσεις μεγάλων έργων.

Μάχη έχει δώσει και αναμένεται να συνεχίσει, ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας για την διατήρηση της πλειοψηφίας των μετοχών στην τουρκική Finansbank. Η συμφωνία με την Γενική Διεύθυνση ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) και εν γένει με την τρόικα, προβλέπει ότι η Εθνική πρέπει να πουλήσει το 40% των μετοχών της Finansbank, σε δύο ισόποσες δόσεις, το 2014 και το 2015.

Ο όμιλος κατέχει σήμερα το 98% των μετοχών της τουρκικής θυγατρικής και πηγές της τράπεζας επισημαίνουν ότι «το 60% αποτελεί πέραν του δέοντος ικανοποιητική θέση για την Εθνική, καθώς τα οφέλη στον ισολογισμό της Αθήνας αναμένεται να είναι πλούσια τα επόμενα χρόνια».

H ξεχωριστή περίπτωση της Eurobank

Η περίπτωση της Eurobank χαρακτηρίζεται ως ιδιάζουσα. Η τράπεζα ετοιμάζεται, όπως εξάλλου ορίζει και το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η τρόικα, για την επιστροφή της –μέσω πώλησης ποσοστού 25%- στον ιδιωτικό τομέα την άνοιξη του 2014.

Ωστόσο, η Eurobank πριν βρεθεί στην «αγκαλιά» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είχε προχωρήσει σε αποεπένδυση από θυγατρικές σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των κεφαλαίων της. Το φιλέτο της Eurobank ήταν η θυγατρική στην Πολωνία, την οποία πούλησε, όπως και η θυγατρική στην Τουρκία, αν και η τελευταία διέθετε μικρό μέγεθος. Ετσι, το ενδιαφέρον της σε αυτό το μέτωπο είναι περιορισμένο.

Και η μικρή παρουσία της Πειραιώς

Στον όμιλο της τράπεζας Πειραιώς φαίνεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να μην προβληματίζονται ιδιαίτερα με το μέλλον των θυγατρικών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη καθώς η έκθεση στις πληγείσες οικονομίες είναι περιορισμένη εξαιτίας της μικρής παρουσίας.

«Εάν βρεθεί αγοραστής και η τιμή είναι συμφέρουσα σαφώς θα υπάρξουν πωλήσεις, ωστόσο τα μεγέθη των θυγατρικών επηρεάζουν ελάχιστα τον ισολογισμού της τράπεζας», αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές του ομίλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v