Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε δυο άξονες οι έρευνες για τις δολοφονίες

Που εστιάζει τις έρευνες η αντιτρομοκρατική. Τι αποκαλύπτει βίντεο που κατέγραψε τη στιγμή της επίθεσης. «Καθαρό» το όπλο. Σε κρίσιμη κατάσταση ο τραυματίας. Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος καταδικάζει. Προβληματισμός στην κυβέρνηση.

Σε δυο άξονες οι έρευνες για τις δολοφονίες

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες των αστυνομικών αρχών προκειμένου να ρίξουν «φως» στην αιματηρή επίθεση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο, όπου δύο άτομα, οι Μανώλης Καπελώνης και Γιώργος Φουντούλης, έχασαν τη ζωή τους ενώ άλλο ένα τραυματίστηκε σοβαρά. Στο σημείο της δολοφονίας, στη Λεωφόρο Ηρακλείου, βρέθηκαν 12 κάλυκες που ανήκουν σε πιστόλι διαμετρήματος 9 χιλιοστών.

Τις έρευνες ανέλαβε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, κάτι το οποίο δείχνει πως οι αρχές δεν αποκλείουν ως πιθανό σενάριο, το τρομοκρατικό χτύπημα. Παράλληλα, συμπεραίνουν πως η επίθεση ήταν οργανωμένη, ακόμα και στις μικρές της λεπτομέρειες.

Σε δύο μέτωπα οι έρευνες

Οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής είχαν υποψίες ότι θα γινόταν κάποιο θεαματικό χτύπημα. Όπως μεταδίδει το Mega, αναλυτές της αστυνομίας λένε ότι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα έπαιξε κάποιο ρόλο στην επιλογή του στόχου. Τονίζουν ότι η ΧΑ έχει γίνει και πάλι στόχος τρομοκρατών. Την μια φορά από την οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς και μάλιστα στα κεντρικά της γραφεία τότε στην περιοχή της Ομόνοιας. Και πριν ένα χρόνο τα γραφεία της ΧΑ στον Ασπρόπυργο είχαν γίνει και πάλι στόχος.

Οι έρευνες σε αυτή τη φάση εστιάζουν σε δυο άξονες. Στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκεται το υλικό που έχουν συλλέξει από τις κάμερες ασφαλείας των γύρω καταστημάτων, καθώς θεωρούν ότι οι δράστες είχαν εμφανιστεί ξανά στην περιοχή, για να παρακολουθήσουν το σημείο της επίθεσης.

Μέχρι στιγμής οι αστυνομικοί έχουν πάρει πάνω από 30 καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, ανάμεσα τους και ενός άνδρα ο οποίος είδε τους δράστες να σταθμεύουν τη μηχανή και να κατεβαίνουν από αυτή με τα όπλα στα χέρια. Μάλιστα έφτασαν στο σημείο να τον απειλήσουν για να μην αρχίσει να καλεί σε βοήθεια.

Πώς έγινε το φονικό

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την αστυνομία έγινε γνωστό ότι οι δράστες της δολοφονίας προσέγγισαν πεζή τα θύματα, αφού αποβιβάστηκαν σε κοντινό σημείο, από δίκυκλη μοτοσικλέτα στην οποία επέβαιναν. Συγκεκριμένα, οι δύο δράστες άφησαν τη μοτοσικλέτα, μάρκας Honda Varandero, σκούρου χρώματος, λίγο πιο πάνω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, στην απέναντι πλευρά του δρόμου, γύρισαν με τα πόδια στο σημείο, όπου βρίσκονταν τέσσερα άτομα και ο ένας τους πυροβόλησε με το εννιάρι πιστόλι. 

Όλοι οι κάλυκες που βρέθηκαν και περισυνελλέγησαν από την αστυνομία στο σημείο της διπλής δολοφονικής επίθεσης έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Ν. Ηράκλειο, προέρχονται από το ίδιο όπλο τύπου Zastava, διαμετρήματος 9 mm. Ύστερα από τη βαλλιστική έρευνα που έγινε στα εργαστήρια της εγκληματολογικής υπηρεσίας, το όπλο δεν ταυτοποιήθηκε με άλλη υπόθεση στο παρελθόν.

Σημειώνεται ότι η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η οποία έχει αναλάβει την έρευνα για την υπόθεση, με εντολή του αρχηγού της ΕΛΑΣ, μελετά βίντεο που έχει καταγράψει τη σκηνή της δολοφονικής επίθεσης. Το βίντεο, όπως δήλωσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, παρέδωσε ο ίδιος από τα γραφεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, στο βίντεο φαίνονται οι δράστες που έχουν καλυμμένα τα πρόσωπα τους με κράνη και το μόνο που διακρίνεται είναι ο σωματότυπος τους. Εκτιμάται πως είναι ηλικίας 25 – 30 ετών. Όπως διαπιστώθηκε ένας εκ των δυο πλησιάζει σε απόσταση αναπνοής τα μέλη της Χρυσής Αυγής και τους πυροβολεί. Στη συνέχεια με τον συνεργό του επιστρέφουν στη μοτοσικλέτα και εξαφανίζονται. Αστυνομικοί που εξέτασαν το βίντεο κάνουν λόγο για «ψυχρό εκτελεστή» βλέποντας τις κινήσεις του.

Συγκεκριμένα, οι δράστες σταμάτησαν πλησίον των γραφείων της Χρυσής Αυγής. Κατευθύνθηκαν με τα πόδια στο κάθετο στενό, Μεγάλου Κωνσταντίνου, που βρίσκεται η είσοδος του κτιρίου στο οποίο στεγάζονται, στον πρώτο όροφο, τα γραφεία της οργάνωσης, ενώ στο ισόγειο λειτουργεί καφετέρια. Έξω από το κτίριο βρίσκονταν τέσσερα άτομα. Ένας από τους δράστες πυροβόλησε και δολοφόνησε τα δύο άτομα, ενώ τραυμάτισε σοβαρά το τρίτο –άλλος ένας πρόλαβε να κρυφτεί στα γραφεία– και στη συνέχεια διέφυγε με τον συνεργό του με τη μοτοσικλέτα στους δρόμους του Νέου Ηρακλείου.

Παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό της μοτοσικλέτας. Εκτιμάται πως οι δράστες την εγκατέλειψαν σε κοντινή περιοχή και στη συνέχεια διέφυγαν με την «ομάδα υποστήριξης» που είχαν είτε με άλλο δίκυκλο είτε με αυτοκίνητο.

 

Σε κρίσιμη κατάσταση ο τραυματίας

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Γεώργιος Γεννηματάς νοσηλεύεται διασωληνωμένος ο 29χρονος Γέροντας Αλέξανδρος ο οποίος τραυματίστηκε από τα πυρά αγνώστων έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο Αττικής, όπου έπεσαν νεκροί άλλοι δύο άντρες.

Σύμφωνα με το δεύτερο ιατρικό δελτίο που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου κατά την πολύωρη χειρουργική επέμβαση από ομάδα χειρουργών έγινε στον τραυματία σπληνεκτομή και αποκαταστάθηκαν οι βλάβες, καθώς όπως διαπιστώθηκε ο νεαρός άντρας έφερε κάκωση σπλήνας, τραυματισμό στομάχου, ρήξη διαφράγματος και τρεις τραυματικές ρήξεις πνεύμονα και ενδοπνευμονική αιμορραγία.

Όπως επίσης ανακοινώθηκε από το νοσοκομείο ο τραυματίας κατά τη διακομιδή του είχε διαμπερές τραύμα στην αριστερή θωρακοοσφυϊκή χώρα και στην αριστερή υποκλείδια χώρα ως πύλες εισόδου και εξόδου της σφαίρας.

Η κατάσταση του τραυματία παραμένει κρίσιμη και παρακολουθείται από ομάδα χειρουργών.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Από την Ελληνική Αστυνομία εξεδόθει ανακοίνωση για τα χθεσινά γεγονότα στο Νέο Ηράκλειο, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο νέων ανδρών και τον σοβαρό τραυματισμό ενός τρίτου. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Την 19.00 ώρα περίπου, χθες (1-11-2013), τέσσερις ημεδαποί άνδρες, που βρίσκονταν σε πεζοδρόμιο της Λεωφόρου Ηρακλείου, στο Νέο Ηράκλειο Αττικής, δέχθηκαν πυροβολισμούς από άγνωστο δράστη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν θανάσιμα δυο εξ αυτών (22 και 27 ετών) και σοβαρά ο τρίτος, (29 ετών), ο οποίος διακομίστηκε σε Κρατικό Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Όπως προέκυψε, ο δράστης, μαζί με άγνωστο συνεργό του, προσέγγισαν πεζή τα θύματα, αφού αποβιβάστηκαν σε κοντινό σημείο, από δίκυκλη μοτοσικλέτα στην οποία επέβαιναν.

Οι δράστες διέφυγαν με τη μοτοσικλέτα και αναζητούνται, στο πλαίσιο εκτεταμένων ερευνών, που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη από τις Αστυνομικές Αρχές. Στο σημείο μετέβησαν άμεσα αστυνομικές δυνάμεις καθώς και κλιμάκια ειδικών Υπηρεσιών για την ενδελεχή εξερεύνηση του χώρου.

Από τον χώρο της διπλής ανθρωποκτονίας περισυνελλέγησαν, μέχρι στιγμής, δώδεκα (12) κάλυκες, διαμετρήματος 9 mm, οι οποίοι απεστάλησαν στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για βαλλιστική εξέταση.

Με διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας η προανάκριση για την υπόθεση ανατέθηκε στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.)».

Το διπλό φονικό κόβει την «ανάσα» της κυβέρνησης

Το στοιχείο της κοινωνικής αναταραχής και του εθνικού διχασμού κόβει την «ανάσα» της κυβέρνησης, έπειτα από το διπλό φονικό έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο.

Το Μέγαρο Μαξίμου «έζησε» τέσσερις δραματικές ώρες από τη στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς ενημερώθηκε για τη δολοφονία, μέχρι την ώρα που αποφασίστηκε να βγει ο Σίμος Κεδίκογλου να κάνει τη λακωνική δήλωση για την «αμείλικτη τιμωρία των δραστών».

Ο κ. Σαμαράς έμεινε μέχρι τις 23:00 στο Μέγαρο Μαξίμου μαζί με όλους τους στενούς του συνεργάτες και βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή τόσο με τους κυρίους Δένδια και Γεωργιάδη όσο και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος νωρίτερα είχε επικοινωνήσει με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να ενημερωθεί για όλες τις εξελίξεις.

Από την ώρα που στην κυβέρνηση πληροφορήθηκαν ότι επρόκειτο για δυο νέα παιδιά -μέλη της Χρυσής Αυγής - ήχησε συναγερμός στο Μέγαρο Μαξίμου όπου έγιναν συνεχείς συσκέψεις για τη διαχείριση του γεγονότος.

Ο κ. Δένδιας δεν απάντησε σε καμία από τις σκληρές ανακοινώσεις της Χρυσής Αυγής εναντίον της κυβέρνησης και του ιδίου, ενώ στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού απέφευγαν κάθε σχόλιο ή εκτίμηση για το διπλό φονικό.

«Η κατάσταση σίγουρα δεν βοηθάει την κυβέρνηση», αναγνώριζαν στελέχη του Μαξίμου, αποφεύγοντας, ωστόσο, κάθε ευθεία εκτίμηση για το περιστατικό, ενώ ταυτόχρονα παραδέχονταν ότι η Χρυσή Αυγή θα προσπαθήσει σε κάθε περίπτωση να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά και πολιτικά τη στυγνή δολοφονία των δύο νέων.

Όση ώρα έμεινε στο Μαξίμου ο κ. Σαμαράς μαζί με τους συνεργάτες του, παρακολουθούσε με μεγάλη προσοχή τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Και έπειτα από τις πρώτες ώρες της αμηχανίας και του «παγώματος», στο Μαξίμου επανήλθε η ψυχραιμία ως προς τη διαχείριση της κατάστασης.

Οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά αργά το βράδυ παρέπεμπαν στις έρευνες της αστυνομίας και της αντιτρομοκρατικής, σε μία προσπάθεια να βγάλουν κάθε «πολιτικό προκάλυμμα» από την επίθεση, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι μπροστά τους βρίσκεται ένα ιδιαίτερο κρίσιμο διάστημα που ουδείς μπορεί να προβλέψει από σήμερα το πού μπορεί να καταλήξει.

Καταδικάζει ο πολιτικός κόσμος

Κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα καταδικάζουν την επίθεση και τονίζουν ότι δεν θα επιτρέψουν στην τρομοκρατία, απ' όπου και αν προέρχεται, να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση.

Το μήνυμα ότι «οι δολοφόνοι όποιοι και αν είναι, θα αντιμετωπιστούν αμείλικτα από τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη και με ενωμένη την ελληνική κοινωνία. Ας το γνωρίζουν οι πάντες», έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, σε δηλώσεις του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

ΣΥΡΙΖΑ: Απόλυτη καταδίκη

«Η σημερινή δολοφονία δημιουργεί κλίμα αποσταθεροποίησης και στοχεύει στη δημοκρατία. Πρέπει να τύχει της απόλυτης καταδίκης, καθώς και της ηθικής, ιδεολογικής και πολιτικής απομόνωσής της», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για την ένοπλη επίθεση στο Νέο Ηράκλειο και σημειώνει ότι «η αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής συνιστά το ύψιστο έγκλημα».

Ν.Δ: Είναι αδίστακτοι εγκληματίες

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με τη δολοφονία δύο συμπολιτών μας στο Νέο Ηράκλειο, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την άγρια δολοφονία και το σοβαρό τραυματισμό νέων ανθρώπων από αδίστακτους εγκληματίες. Καταδικάζουμε τη βία απ' όπου κι αν προέρχεται, όποιον κι αν στοχεύει».

ΠΑΣΟΚ: Στη βία αντιτάσσεται η δημοκρατία και η νομιμότητα

Το σημερινό αποτρόπαιο γεγονός της δολοφονίας νέων ανθρώπων επιβάλλει την ομόθυμη και απόλυτη καταδίκη της βίας από το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας. Στη βία αντιτάσσεται η δημοκρατία και η νομιμότητα. Αυτές προστατεύουν τη χώρα. Μαζί με την ψυχραιμία και την ενότητα του ελληνικού λαού. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των δυο νεκρών.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης.

Δένδιας: Ο νόμος θα επιβληθεί κατά πάντων

O υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη δήλωσε: «Εκφράζω την οδύνη μου για τον θάνατο δύο νέων ανθρώπων. Ο Νόμος θα επιβληθεί κατά πάντων. Δεν θα επιτραπεί να γίνει η χώρα πεδίο εκκαθάρισης λογαριασμών για οποιαδήποτε αιτία».

Καμμένος: Καλούμε τους Ελληνες σε ενότητα

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων υποστηρίζει: «Κάποιοι ετοιμάζονται να οδηγήσουν τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο. Εμείς καλούμε τους Έλληνες σε ενότητα, ομοψυχία και εθνική αντίσταση απέναντι σε αυτούς που επιβουλεύονται την εθνική κυριαρχία μέσω της διχόνοιας».

ΚΚΕ: Σοβαρά ερωτηματικά για τα κίνητρα

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τη δολοφονική επίθεση έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Ν. Ηράκλειο. Αυτή η επίθεση δημιουργεί πολύ σοβαρά ερωτηματικά για τα κίνητρα και τους σκοπούς που υπηρετεί», αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.

ΔΗΜΑΡ: Απέναντι σε τέτοια φαινόμενα

«Η Δημοκρατική Αριστερά καταδικάζει με αποτροπιασμό τη δολοφονία δυο νέων ανθρώπων έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Η δημοκρατία και η νομιμότητα θα σταθούν απέναντι σε τέτοια φαινόμενα που θέλουν να επιβάλουν τον φαύλο κύκλο της βίας και του αίματος», σημειώνει η Δημοκρατική Αριστερά.

 

 

Η ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής

Σε ανακοίνωσή του το κόμμα μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «μία μοτοσικλέτα με δύο κρανοφόρους τρομοκράτες σταμάτησε μπροστά στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο την ώρα που το γραφείο λειτουργούσε και αρκετός κόσμος βρισκόταν στην είσοδο. Ο συνοδηγός κατέβηκε και εκτέλεσε εν ψυχρώ από απόσταση μισού μέτρου δύο νέα παιδιά 22 και 26 ετών. Πριν αποχωρήσουν οι τρομοκράτες πυροβόλησαν και πάλι τα παιδιά που κείτονταν στο έδαφος νεκρά. Άδειασαν στην κυριολεξία τα όπλα τους πάνω τους.

Άλλος ένας συμπολίτης μας τραυματίστηκε σοβαρά από σφαίρα. Είναι θαύμα που δεν θρηνήσαμε και άλλα θύματα. Το χτύπημα ήταν τυφλό και οι εγκληματίες είχαν στόχο να εκτελέσουν όποιον βρισκόταν την ώρα εκείνη στα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Η Χρυσή Αυγή είχε ζητήσει αστυνομική φύλαξη των γραφείων, καθώς είχαν δεχθεί απειλές, αλλά η προδοτική συγκυβέρνηση Σαμαρά την αρνήθηκε!».

Η Χρυσή Αυγή επανήλθε με δεύτερη ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη όλης της Ελλάδος για τον χαμό δύο νέων παιδιών, δύο ανθρώπων που θεωρούμε μέλη της δικής μας οικογένειας. Η κυβέρνηση Σαμαρά και ο υπουργός ΠΡΟ-ΠΟ Δένδιας προσωπικώς είναι ένοχοι και απολύτως υπεύθυνοι για τις αποψινές εν ψυχρώ δολοφονίες νέων Ελλήνων. Η Χρυσή Αυγή είχε ζητήσει επανειλημμένως αστυνομική φύλαξη για τα κατά τόπους γραφεία της, που είχαν χτυπηθεί και αποτελούσαν μόνιμους στόχους τρομοκρατών. Η κυβέρνηση όχι μόνο αρνήθηκε, αλλά αφαίρεσε την ήδη υπάρχουσα αστυνομική προστασία που νομίμως διαθέταμε.

Ο άθλιος υπουργός ΠΡΟ-ΠΟ όχι μόνο επέτρεψε, αλλά υποκίνησε τις τρομοκρατικές ομάδες, που ανεξέλεγκτες απόψε εκτέλεσαν νέους συμπολίτες μας. Το μίσος της κυβέρνησης και των ΜΜΕ εις βάρος της Χρυσής Αυγής, όπως αυτό εκφράστηκε τον τελευταίο μήνα, όπλισε τα χέρια των δολοφόνων.

Η Χρυσή Αυγή απαιτεί την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης, την σύλληψη των εγκληματιών και την παραδειγματική τους τιμωρία. Καλεί όλους τους Έλληνες να παραμείνουν ψύχραιμοι και ενωμένοι αυτή την κρίσιμη για την Πατρίδα μας ώρα. Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη όλης της Ελλάδος για τον χαμό δύο νέων παιδιών, δύο ανθρώπων που θεωρούμε μέλη της δικής μας οικογένειας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v