Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΑΙΠΕΔ: Οι δεύτερες σκέψεις για τα ακίνητα

Tη σύσταση επενδυτικής εταιρείας ακινήτων (ΑΕΕΑΠ), στην οποία θα ενταχθούν ορισμένα από τα κρατικά «φιλέτα», σκέφτονται στο ΤΑΙΠΕΔ. Γιατί το σχέδιο της τιτλοποίησης αρχίζει να... ξεθωριάζει.

ΤΑΙΠΕΔ: Οι δεύτερες σκέψεις για τα ακίνητα

Αλλαγές όχι μόνο στο χρονοδιάγραμμα των διαγωνισμών, που έχει τιναχθεί στον αέρα, αλλά και στο σχέδιο αξιοποίησης των ακινήτων αναμένεται να συζητηθούν σήμερα κατά τη συνάντηση της διοίκησης του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) με τα στελέχη της τρόικας. Ειδικά για το σχέδιο αξιοποίησης των ακινήτων, μεταξύ των συμβούλων του Ταμείου φαίνεται πως επικρατούν και δεύτερες σκέψεις έναντι του αρχικού σχεδίου για τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων.

Κάποιοι θεωρούν πως το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να επωφεληθεί από το θετικό κλίμα που επικρατεί μεταξύ των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων και να προχωρήσει στη σύσταση επενδυτικής εταιρείας ακινήτων (ΑΕΕΑΠ), στην οποία θα εντάξει ορισμένα από τα κρατικά «φιλέτα». Οι ίδιοι υπενθυμίζουν πως μέσα σε λίγους μήνες δύο από τις ελληνικές ΑΕΕΑΠ προσέλκυσαν σοβαρό διεθνές ενδιαφέρον.

Η Eurobank Properties θα βρίσκεται σύντομα υπό τον έλεγχο της καναδικής Fairfax, ενώ η Εθνική Τράπεζα είναι σε προχωρημένες συζητήσεις για συμμετοχή του αμερικανοϊσραηλινού fund Invel στο μετοχικό κεφάλαιο της Πανγαία ΑΕΕΑΠ. Η Invel ανήκει στον όμιλο του ισραηλινού δισεκατομμυριούχου Μπ. Στάινμετζ.

Οριστικές αποφάσεις για σύσταση ΑΕΕΑΠ κρατικών «φιλέτων» με αφορμή το καλό κλίμα στο Χ.Α. δεν έχουν ληφθεί. Είναι σίγουρο, πάντως, πως κάποιοι στο ΤΑΙΠΕΔ έχουν κατανοήσει τις δυσκολίες του σχεδίου τιτλοποίησης που μέχρι πρόσφατα εμφανιζόταν ως μονόδρομος για την τόνωση των εσόδων του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας αναμένεται να ενημερωθούν σύντομα πως σχεδόν σε όλους τους διαγωνισμούς υπάρχει εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξαιτίας της οποίας είναι αδύνατον να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι ο ΟΛΠ για τον οποίο υποτίθεται πως υπάρχει και έτοιμος αγοραστής.

Οι διαγωνισμοί τόσο για τον ΟΛΠ, όσο και για τον ΟΛΘ είναι άγνωστο πότε θα προκηρυχθούν, καθώς η Κομισιόν έχει στείλει μέσα σε πέντε μήνες περί τις 50 ερωτήσεις στην ελληνική πλευρά και στην κινεζική Cosco. Στα νύχια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει πέσει και πλήθος άλλων διαγωνισμών όπως της ΛΑΡΚΟ, ενώ σοβαρές εκκρεμότητες υπάρχουν και στις προκηρύξεις στην ενέργεια (ΔΕΠΑ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ), οι οποίες βρίσκονται πολύ μακριά από το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Υπενθυμίζεται πως ο στόχος εσόδων για το 2013 έχει περιοριστεί στo 1,3 δισ. ευρώ από 2,6 δισ. που αναφερόταν στο δεύτερο μνημόνιο. Μέχρι στιγμής, το ΤΑΙΠΕΔ έχει εισπράξει περί τα 900 εκατ. ευρώ. Τώρα ακόμα και στελέχη του παραδέχονται πως ο στόχος για έσοδα περί τα 4 δισ. ευρώ για το 2014 είναι ανέφικτος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v