Η κυβέρνηση τώρα... τρέχει

Να τηρήσει το «χρονοδιάγραμμα Βερολίνου», κλείνοντας όσο περισσότερα μέτωπα ως το τέλος του έτους, προσπαθεί η κυβέρνηση. Ορόσημο η 9η Δεκεμβρίου για να κλείσουν τουλάχιστον τα προαπαιτούμενα. Ποια είναι η πρόταση για ΕΑΣ και πλειστηριασμούς.

Η κυβέρνηση τώρα... τρέχει

Τέρμα τα γκάζια είναι αποφασισμένη να πατήσει η κυβέρνηση, με στόχο συμφωνία με την τρόικα, τουλάχιστον για τα προαπαιτούμενα της δόσης, αν όχι και για κάποια από τα κρίσιμα διαρθρωτικά, έως το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου.

Στόχος να δοθεί το πράσινο φως για τη δόση του 1 δισ. ευρώ και να έχουν δρομολογηθεί επιμέρους συμφωνίες σε όλα τα καυτά θέματα προκειμένου στις 31 Δεκεμβρίου, πριν από την έναρξη της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε., να μην υπάρχει κανένα ανοιχτό μέτωπο με την τρόικα.

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα αναμένεται συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να στείλει στους εκπροσώπους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ τη νέα βελτιωμένη πρόταση για τον φόρο ακινήτων.

Ήδη άλλωστε, το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε στην τρόικα τη νέα συμβιβαστική πρόταση για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, που αποτελούν ίσως το μεγαλύτερο αγκάθι στα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ.

Η πρόταση αυτή προβλέπει μεταβατικό διάστημα 18 μηνών στο οποίο η εταιρεία θα συρρικνωθεί μεν, αλλά θα διατηρήσει τον εξαγωγικό της χαρακτήρα. Αν στο διάστημα αυτό τα αποτελέσματα κριθεί πως δεν είναι ικανοποιητικά, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να υποκύψει στη θέση της τρόικας για λύση τύπου ΕΛΒΟ, δηλαδή διατήρηση ενός και μόνο εργοστασίου προκειμένου για την κάλυψη αποκλειστικά των αναγκών του ελληνικού στρατού.

Οι τροϊκανοί, αξίζει να σημειωθεί, ήταν πολύ σκληροί στη διαπραγμάτευση για τα ΕΑΣ. Θεωρούσαν ότι θα έπρεπε να μπει λουκέτο, εκτιμώντας πως είναι απαράδεκτο να διατηρείται εν ζωή μια επιχείρηση με τζίρο 20 εκατ. ευρώ και ζημίες 18 εκατομμυρίων...

Τελικά, φαίνεται να πείθονται -αν και ακόμα δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη- να δώσουν μία ακόμα ευκαιρία.

Μια μεταβατική λύση άλλωστε θα πρέπει να αναμένεται και στο θέμα των πλειστηριασμών, όπου οι «συνεργάσιμοι δανειολήπτες» εφόσον πληρούν μια σειρά οικονομικών χαρακτηριστικών θα εξακολουθήσουν να έχουν προστασία για την πρώτη κατοικία.

Παράλληλα με τα διαρθρωτικά, η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει και τις δημοσιονομικές εκκρεμότητες. Μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού, στη Βουλή θα πρέπει να αναμένεται ίσως και εντός της εβδομάδας το νομοσχέδιο για τον φόρο ακινήτων, μέσω του οποίου εκτιμάται πως θα εισπραχθούν το επόμενο έτος 2,650 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών, ίσως και σήμερα, θα αποστείλει στους εκπροσώπους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ το νέο βελτιωμένο -μετά τις παρεμβάσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων της συγκυβέρνησης- νομοσχέδιο, ώστε να πάρει τον δρόμο για κατάθεση και άμεση ψήφιση.

Ο προϋπολογισμός, άλλωστε, σχεδιάζεται να ψηφιστεί στις 7 Δεκεμβρίου, ώστε στις 9 του μήνα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας να πάει με ψηφισμένο νόμο στις Βρυξέλλες. Το αν θα χρειαστεί να τον διορθώσει αργότερα, μετά το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού, μένει να φανεί...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v