Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη μέγκενη των ακινήτων η κυβέρνηση

Εκρηκτικό το μίγμα για την κυβέρνηση. Έξι μήνες μεταβατική περίοδο για πλειστηριασμούς δέχεται η τρόικα, τρία χρόνια ζητάει η κυβέρνηση. Κρας τεστ ο φόρος ακινήτων και η κατανομή των βαρών. Βγήκε και «φασούλι» με το ΦΠΑ εστίασης.

Στη μέγκενη των ακινήτων η κυβέρνηση

Ψυχρολουσία για την ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου προδιαγράφει η εμπλοκή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, την ώρα που ο φόρος στα ακίνητα των πλουσίων αλλά και οι πλειστηριασμοί για τα ακίνητα των φτωχών μοιάζουν με βραδυφλεγείς βόμβες στη συνοχή της.

Τα μέτωπα που χωρίζουν την κυβέρνηση από την τρόικα παραμένουν πολλά, οι εκπρόσωποι των πιστωτών δεν πρόκειται να επιστρέψουν πριν από το Eurogroup, ενώ ακόμα και η έγκριση της δόσης του 1 δισ. ευρώ στις 9 του μήνα, που θα δημιουργούσε κάποιο θετικό κλίμα για την ελληνική κυβέρνηση, φαίνεται δύσκολη. Ίσως διότι ο μήνας είχε... 9 από τον Σεπτέμβρη έως σήμερα, αφού τα προαπαιτούμενα για τη δόση θα έπρεπε να έχουν ικανοποιηθεί θεωρητικά ήδη από τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου.

Η διαπραγμάτευση με την τρόικα συνεχίζεται εξ αποστάσεως με τους εκπροσώπους των πιστωτών να απαιτούν «προσύμφωνο» (όπως έγραψε ήδη από την Παρασκευή το Euro2day) για να επιστρέψουν και το μεγαλύτερο αγκάθι είναι οι πλειστηριασμοί ακινήτων, όπου προς το παρόν το χάσμα φαίνεται αγεφύρωτο. Το θέμα αλλά και συνολικά η στρατηγική της ελληνικής πλευράς θα τεθούν στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα οι Σαμαράς - Βενιζέλος.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για το πρώτο μεγάλο κρας τεστ στη Βουλή. Την Πέμπτη, εκτός νέου απροόπτου, σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον ενιαίο -αλλά και διπλό- φόρο ακινήτων.

Το αντάρτικο των γαλάζιων και των πράσινων βουλευτών της περιφέρειας, μετά τις παρεμβάσεις ελάφρυνσης των αγροτών, έχει καταλαγιάσει. Στη θέση του όμως ξεπήδησε ένα μικρότερης έκτασης, αλλά όχι και μικρότερης βαρύτητας μπαϊράκι βουλευτών που ετοιμάζονται ενδεχομένως να ξιφουλκήσουν υπέρ των αστικών ακινήτων.

Η δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα στο «Βήμα της Κυριακής», σύμφωνα με την οποία «ήρθε η ώρα να πληρώσουν και οι landlords της Εκάλης» θεωρείται δεδομένο πως θα πυροδοτήσει νέο κύμα γαλάζιων πυρών προς τον εξωκοινοβουλευτικό τεχνοκράτη υπουργό Οικονομικών.

Παράλληλα, εκεί που ορισμένοι κυβερνητικοί βουλευτές ευελπιστούσαν ότι τα δημοσιονομικά αποτελέσματα από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα ήταν τέτοια ώστε να μπορεί να τεθεί με αξιώσεις αίτημα παράτασης του μειωμένου -στο 13% -συντελεστή και το 2014, η τρόικα φαίνεται να βγάζει κι άλλο... φασούλι.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τροϊκανοί διεμήνυσαν στην ελληνική πλευρά πως αν θέλει να κρατήσει και το επόμενο έτος μειωμένο τον συντελεστή στον ΦΠΑ εστίασης θα πρέπει να βρει ισοδύναμα μέτρα για να καλύψει ένα έξτρα δημοσιονομικό κενό της τάξεως των 200-300 εκατ. ευρώ.

Με απλά λόγια, τα ζόρια είναι πολλά και μεγάλα και από την άλλη καλό νέο δεν φαίνεται από πουθενά...

Τι δέχεται η τρόικα για τους πλειστηριασμούς

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την κυβέρνηση, πάντως, δεν φαίνεται να είναι άλλο από τους πλειστηριασμούς ακινήτων.

Κυβερνητικά στελέχη σε κατ' ιδίαν συζητήσεις δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας, σημειώνοντας πως «αν περνούσαν οι απαιτήσεις της τρόικας για απελευθέρωση των πλειστηριασμών θα έπεφτε η κυβέρνηση».

Το πόσο βαθιά πολιτικό αλλά και ουσιαστικά κοινωνικό είναι το ζήτημα έχει διαμηνύσει πολλάκις στους επικεφαλής των δανειστών το οικονομικό επιτελείο αλλά και η κυβέρνηση σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παρά τη μεγάλη απόσταση που χωρίζουν την τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση, η προσπάθεια ενός χρυσού συμβιβασμού συνεχίζεται. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα δέχεται εξάμηνο μεταβατικό στάδιο, πριν από την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών για πρώτη κατοικία.

Στο διάστημα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, βάσει των δικών τους προτάσεων θα έχουν ομπρέλα προστασίας από τους πλειστηριασμούς ιδιοκτήτες των οποίων η πρώτη κατοικία δεν υπερβαίνει σε αξία τις 100.000 - 120.000 ευρώ, εφόσον το οικογενειακό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ και υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική περιουσία του φορολογούμενου δεν ξεπερνά το 120% της αξίας της πρώτης κατοικίας.

Τι προτείνει η κυβέρνηση

Η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει ούτε να σκεφτεί το ενδεχόμενο πως θα μπορούσε να φέρει ένα νομοσχέδιο με τις παραπάνω απαιτήσεις των δανειστών στη Βουλή. Πιθανότερο θεωρείται πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα ήταν κρας τεστ, αλλά μόνο... κρας.

Έτσι, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η ελληνική πρόταση βάζει τον πήχη σημαντικά ψηλότερα. Κατ' αρχάς, ζητά μεταβατική περίοδο τριών ετών και επιπλέον ζητά να μην υπάρχει καθόλου το κριτήριο του εισοδήματος.

Δηλαδή, με το πλαίσιο που διαμορφώνουν τα όρια της αντικειμενικής αξίας πρώτης κατοικίας και συνολικής ακίνητης περιουσίας, να υπάγονται όλοι οι ιδιοκτήτες ανεξαρτήτως εισοδήματος. Και οι δύο αυτές παράμετροι κρίνονται, με βάση πληροφορίες από την τρόικα, πολύ ελαστικές.

Γενναιόδωρες επίσης θεωρούνται και οι ελληνικές προτάσεις για προστασία πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 300.000 ευρώ και με κριτήριο υπαγωγής στην ομπρέλα προστασίας συνολική περιουσία διπλάσιου ύψους.

Στη διαπραγμάτευση, όμως, είθισται η μία πλευρά να βάζει τον πήχη πολύ ψηλά και η άλλη πολύ χαμηλά τουλάχιστον στην αρχή, ώστε να υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμού. Τώρα, τριάντα μέρες πριν από τη λήξη ισχύος των σημερινών προστατευτικών διατάξεων, το γεγονός ότι παραμένει τέτοιου μεγέθους απόσταση δείχνει ότι κάποια από τις δύο πλευρές μάλλον θα χρειαστεί να βάλει περισσότερο από την άλλη νερό στο κρασί της για να υπάρξει συμφωνία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v