Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Επιβεβαίωσε το "B-" της Eλλάδας

O διεθνής οίκος διατήρησε σταθερό το outlook και επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας. Βλέπει συμφωνία με την τρόικα ως το τέλος του έτους. Τονίζει πως υπάρχουν αρκετές λύσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. Στο 4% η ύφεση το 2013. Κρίσιμες οι μεταρρυθμίσεις.

Fitch: Επιβεβαίωσε το B- της Eλλάδας

H Fitch επιβεβαίωσε τη Δευτέρα την αξιολόγηση "B -" της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, θέτοντας σταθερό outlook.

Ο διεθνής οίκος επιβεβαίωσε και το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας στο "B", ενώ αναβάθμισε σε "B+" από "B" το "ταβάνι" αξιολόγησης της χώρας (country ceiling).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο διεθνής οίκος η επιβεβαίωση της αξιολόγησης και του outlook αντανακλούν τους εξής παράγοντες:

*Η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά εξάλειψης των μακροχρόνιων μακροοικονομικών ανισορροπιών. Την ίδια ώρα δεν παρατηρούνται καθυστερήσεις στην εκταμίευση των δόσεων όπως στο παρελθόν και η Fitch αναμένει πως η τρόικα θα καταλήξει σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση ως το τέλος του έτους. Βραχυπρόθεσμα η Ελλάδα είναι καλυμμένη χρηματοδοτικά μέχρι το Φεβρουάριο του 2014. H Fitch αναγνωρίζει πως υπάρχει χρηματοδοτικό κενό 11 δισ. ευρώ για το 2014-2015, αλλά πιστεύει πως υπάρχουν διάφορες επιλογές για την κάλυψη του. 

*H ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να προσαρμοστεί και να ανακάμψει αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την αποκατάσταση της πιστοληπτικής της ικανότητας. Μέχρι σήμερα η προσαρμογή έχει επιτευχθεί κατά κύριο λόγο μέσω της ύφεσης και της ανεργίας και η ανάκαμψη της οικονομίας δεν έχει διασφαλιστεί. Ωστόσο, επισημαίνει η Fitch, ο ρυθμός της συρρίκνωσης του πραγματικού ΑΕΠ έχει επιβραδυνθεί στο 3% το τρίτο τρίμηνο του 2013 από 5,6% το πρώτο τρίμηνο, ενώ η ανεργία φαίνεται να σταθεροποιείται. 

Η Fitch αναθεωρεί την πρόβλεψη για το ΑΕΠ της Ελλάδας το 2013 στο - 4%, ενώ διατηρεί σταθερή την εκτίμηση για ανάπτυξη 0,5% το 2014.

*Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος φαίνεται να επιτυγχάνεται. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού της ελληνικής κυβέρνησης για το 2014 προβλέπει ότι η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ το 2013 και δημοσιονομικό έλλειμμα 2,2% από 6,1% το 2012, εξαιρουμένου του κόστους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής (περίπου 11% του ΑΕΠ) είναι αξιοπρόσεκτο, υπογραμμίζει η Fitch, η οποία βλέπει το λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ να σταθεροποιείται στο 176% του ΑΕΠ το 2014. 

*Η Ελλάδα κατέγραψε το πρώτο της πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μεταξύ πρώτου και τρίτου τριμήνου του 2013. Το πλεόνασμα οφείλεται περισσότερο στην μεγάλη μείωση των εισαγωγών και στην ανακούφιση του χρέους, αλλά την ίδια ώρα αντανακλά μια ήπια ανάκαμψη στις εξαγωγές εμπορευμάτων και την μεγάλη άνοδο στα έσοδα από τον τουρισμό. Μακροπρόθεσμα το πλεόνασμα δεν είναι βιώσιμο, αλλά υπάρχουν οι δυνατότητες για την ενίσχυση των εσόδων από την ναυτιλία και τις εξαγωγές εμπορευμάτων λόγω της αύξησης της ανταγωνιστικότητας και την ανάκαμψη στην ευρωζώνη.

*Η βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη θα εξαρτηθεί από την επιτυχία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η Ελλάδα έχει προχωρήσει με την μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας. Παράλληλα, έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά την αποκατάσταση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα, με τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες να είναι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες. Ωστόσο, η Fitch υπογραμμίζει πως άλλες βασικές μεταρρυθμίσεις βρήκαν μεγάλες αντιστάσεις από εγκαθιδρυμένα συμφέροντα.

*Το πολιτικό ρίσκο παραμένει αυξημένο. Η τρέχουσα κυβέρνηση έχει επιδείξει πολύ μεγαλύτερη “ιδιοκτησία” ως προς το μνημόνιο, αλλά η μεταρρυθμιστική κούραση έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος και η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ έχει περιορίσει την ισχύ της κυβέρνησης. Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, αν και δεν αποτελεί βασικό σενάριο της Fitch, μπορεί να οδηγήσει σε μια αντι-μνημονιακή κυβέρνηση. Ωστόσο, η Fitch σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποχωρήσει από την ακραία πολιτική θέση για έξοδο από το ευρώ.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v