Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στουρνάρας: Το τανγκό χορεύεται με δυο

Δεν έχουμε πάρει κανένα δώρο από τους δανειστές, τονίζει ο ΥΠΟΙΚ. Θα θέλαμε μείωση χρέους στο μισό, αλλά δεν θα γίνει. Ζητάμε μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση, τονίζει. Προειδοποιεί ότι «δεν αντέχονται νέες θυσίες». Διαψεύδονται σκέψεις για κατάργηση φοροαπαλλαγών.

Στουρνάρας: Το τανγκό χορεύεται με δυο
Την ελπίδα του ότι μετά από τέσσερα χρόνια λιτότητας οι εταίροι της Ελλάδας θα τη βοηθήσουν να μειώσει το χρέος που κατέχει ώστε αυτό να καταστεί μακροχρονίως βιώσιμο εξέφρασε σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Liberation ο Γιάννης Στουρνάρας.

"Ιδανικά, θα πρέπει οι πιστωτές μας, δηλαδή ουσιαστικά τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, να μας κάνουν δώρο το ήμισυ αυτού του χρέους. Ξέρουμε όμως ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει, δεν είναι ρεαλιστικό. Το τανγκό χορεύεται με δύο. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε πάρει κανένα δώρο. Η Ελλάδα έχει επωφεληθεί από δάνεια των κρατών-μελών της ευρωζωνης και του ΕΜΣ, δάνεια που παράγουν τόκους και τα οποία εξοφλούμε.

Αυτό που ζητάμε απλώς είναι καλύτερους όρους που θα μπορούσαν να πάρουν τη μορφή της μείωσης των επιτοκίων καθώς και σημαντική επιμήκυνση της αποπληρωμής. Αν δεν γίνει αυτό, η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει τεράστια δημοσιονομικά πλεονάσματα ώστε να γίνει το χρέος βιώσιμο, άρα να επιβληθούν νέες θυσίες στον ελληνικό λαό", παραδέχθηκε σύμφωνα με το Μega ο υπουργός Οικονομικών.

Κάνοντας μια ανασκόπηση των εξελίξεων που φυσιολογικά οδηγούν σε περαιτέρω διευθέτηση του ζητήματος του χρέους της χώρας ο Γ. Στουρνάρας είπε: "Στις 27 Νοεμβρίου 2012, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και το ΔΝΤ υποσχέθηκαν ότι θα έκαναν ό,τι μπορούσαν να μας βοηθήσουν να γίνει το χρέος βιώσιμο μόλις μπορέσουμε να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Το Απρίλιο του 2014 η Eurostat θα πρέπει να επιβεβαιώσει ότι έχουμε πετύχει τον στόχο οπότε θα μπορεί από εκείνη τη στιγμή να αρχίσει η συζήτηση. Θα πρέπει να δούμε από πού ξεκινήσαμε: Ξεκινήσαμε από έλλειμμα 10% το 2009, και τέσσερα χρόνια αργότερα πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή μια προσπάθεια της τάξης του 20% του ΑΕΠ, κάτι που είναι αδύνατον σε τόσο σύντομο χρόνο. Ήρθε η στιγμή να μας βοηθήσουν επιπλέον για να πετύχουμε τους στόχους μας".

Σε ερώτηση για το εάν θα ήταν έτοιμος να δεχθεί ένα είδος ανταλλαγής ώστε με κάθε μεταρρύθμιση να υπάρχει μείωση χρέους ο Γ. Στουρνάρας απάντησε ότι "αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση".

"Αλλά αυτό στην πράξη θα σημαίνει επανέναρξη μιας ευαίσθητης συζήτησης για ένα νέο κούρεμα μετά το κούρεμα του 2012 που έγινε στον ιδιωτικό τομέα. Μια τέτοια συζήτηση μπορεί να γίνει μόνο με συναίνεση στην ευρωζώνη", τόνισε.

"Ανάπτυξη 0,5% ή 0,6% το 2014, ύφεση 3,8% το 2013"

Αναφορικά με τις προβλέψεις για την ύφεση το 2013 και την ανάπτυξη το 2014, ο Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς.

"Το ΔΝΤ και η Επιτροπή επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις μας: Θα πρέπει να πετύχουμε ανάπτυξη 0,5% ή 0,6% του ΑΕΠ το 2014, μετά από πέντε χρόνια ύφεσης (από το 2008 έως το 2013). Ήδη το 2013, η ύφεση είναι πολύ μικρότερη από την αναμενόμενη: στις αρχές του χρόνου περιμέναμε 5,5% και τώρα περιμένουμε 4%. Νομίζω ότι θα καταλήξει στο 3,8%. Αυτό φαίνεται ασήμαντο, αλλά είναι η πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια που αναθεωρούμε τις προβλέψεις μας θετικά και αυτό από μόνο του είναι μια καλή είδηση", τόνισε.

Σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα ο υπουργός Οικονομικών το προσδιορίζει στα 340 εκατομμύρια ευρώ ήδη από το τέλος του 2013.

«Η Ελλάδα έχει πετύχει ένα τεράστιο έργο, μέσα σε τρία χρόνια, και σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών και σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Για παράδειγμα, ενώ μεταξύ του 2002, όταν εισήλθε η χώρα στην ευρωζώνη, και του 2009 είχαμε χάσει το 22% της ανταγωνιστικότητάς μας, αυτήν τη στιγμή την έχουμε πλήρως ανακτήσει. Υπάρχουν όμως ακόμα μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν. Μας μένει ακόμη το 20% του δρόμου ώστε να καλύψουμε το σύνολο των στόχων που έχουν τεθεί από την τρόικα».

Μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο Έλληνας υπουργός τονίζει ότι "αγγίζουν θέματα πολύ λεπτά κοινωνικά και πολιτικά, είτε αυτά αφορούν τις απολύσεις είτε τους πλειστηριασμούς σε περίπτωση μη εξόφλησης των δανείων, που τώρα είναι παγωμένοι".

"Δεν θα πρέπει λόγω μη μειζόνων ζητημάτων να θέσουμε σε κίνδυνο την κυβέρνηση τη στιγμή που τα πράγματα πάνε καλύτερα. Η τρόικα θα πρέπει επίσης να καταλάβει ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τους φόρους και να μειώνουμε τους μισθούς και τις συντάξεις", ξεκαθάρισε.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι οι φορολογικές εξαιρέσεις μειώνουν τα έσοδα, αναφέροντας συγκεκριμένα τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά, αλλά και τον μειωμένο ΦΠΑ για τους αγρότες από το 2015. Όπως ανέφερε, τα χαμηλά φορολογικά έσοδα οφείλονται αφενός στη φοροδιαφυγή και αφετέρου στις πολλές φορολογικές εξαιρέσεις.

ΥΠΟΙΚ: Δεν αυξάνεται ο ΦΠΑ στα νησιά 

Με αφορμή δημοσιεύματα περί επικείμενης αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά από το ΥΠΟΙΚ ανακοινώθηκε ότι δεν υπάρχει πρόθεση ή σχεδιασμός για κάτι τέτοιο.

Σε συνέντευξή του σε ξένη εφημερίδα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε παραδείγματα εξαιρέσεων από τους γενικούς κανόνες φορολόγησης που μειώνουν το φορολογικό βάρος.

Σε καμία περίπτωση δεν εξετάζεται θέμα κατάργησης των εξαιρέσεων αυτών, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Σε νέα διευκρινιστική ανακοίνωση, το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει: «Η συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών στην εφημερίδα «Liberation» δόθηκε στην ελληνική γλώσσα και κατά τη μεταφορά στη γαλλική προφανώς παρερμηνεύτηκαν και αλλοιώθηκαν οι απαντήσεις του, αφού ο κ. Στουρνάρας ουδέποτε αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο εξάλειψης εξαιρέσεων. Απλώς ανέφερε ως παραδείγματα συγκεκριμένες εξαιρέσεις από τους γενικούς κανόνες που μειώνουν το φορολογικό βάρος». 

Mάλιστα, δόθηκε στη δημοσιότητα η ακριβής διατύπωση του υπουργού:

«Υπουργός: Θα σας δώσω έναν πίνακα της Eurostat, ο πιο τελευταίος, που δείχνει πράγματι ότι όσον αφορά τους ονομαστικούς συντελεστές είμαστε σε επίπεδο Πορτογαλίας, Ισπανίας κτλ. Αν δείτε, όμως τα, effective tax rates, που παίρνουμε ανά κατηγορία, αυτά είναι πολύ χαμηλά.

Ερώτηση: Έχει σχέση με τις φοροαπαλλαγές;

Υπουργός: Υπάρχουν πολλές φοροαπαλλαγές, πιο πολλές από την υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι για παράδειγμα ο ΦΠΑ στα νησιά. Υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις. Οι αγρότες για πρώτη φορά θα πληρώσουν φόρο το 2015, με βάση εισοδήματα κανονικά, με πολύ μικρό φορολογικό συντελεστή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v