Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eνας χρόνος στο... περίμενε για πώληση ακινήτου

Τα ακίνητα πωλούνται με έκπτωση περί το 22% επί της αρχικής τιμής που ζητούσε ο ιδιοκτήτης τους, ενώ στις αρχές του 2009 οι ιδιοκτήτες κατάφερναν να πωλήσουν τα ακίνητά τους με έκπτωση 12,6% έναντι της αρχικής τιμής.

Eνας χρόνος στο... περίμενε για πώληση ακινήτου

Τον ένα χρόνο φτάνει πλέον η μέση περίοδος αναμονής για την πώληση ενός ακινήτου, από πέντε μήνες που ήταν το 2009, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ).

Από την ίδια έκθεση προκύπτει πως τελικά τα ακίνητα πωλούνται με έκπτωση περί το 22% επί της αρχικής τιμής που ζητούσε ο ιδιοκτήτης τους, ενώ στις αρχές του 2009 οι ιδιοκτήτες κατάφερναν να πωλήσουν με έκπτωση 12,6% έναντι της αρχικής τιμής.

Ενδεικτικό της κατάστασης στην αγορά είναι το γεγονός πως σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ μόλις το 16% των συναλλαγών (μόλις μία στις έξι) πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια τραπεζικού δανεισμού (έναντι 82,1% στις αρχές του 2009), με το μέσο ποσοστό δανειοδότησης να ανέρχεται σε περίπου 28% επί της συνολικής αξίας του ακινήτου (έναντι 70% στις αρχές του 2009).

Κατά τα λοιπά, στην ετήσια έκθεση της ΤτΕ περιλαμβάνονται τα στοιχεία που είχε ανακοινώσει πρόσφατα για την πορεία της αγοράς ακινήτων στο εννεάμηνο του 2013.

Οπως αναφέρεται, η αγορά ακινήτων εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από υπερβάλλουσα προσφορά και σημαντική υποχώρηση της ζήτησης, η οποία μπορεί να αποδοθεί κυρίως στη δραματική αύξηση της ανεργίας και στη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, στην αύξηση της φορολογίας των ακινήτων και στην αστάθεια του φορολογικού πλαισίου, καθώς και στην έλλειψη ρευστότητας, με δεδομένους τους αυστηρότερους όρους τραπεζικής χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με την έκθεση, «η αποκλιμάκωση των τιμών στην αγορά των κατοικιών συνεχίστηκε με έντονο ρυθμό το εννεάμηνο του 2013. Με βάση στοιχεία από τα πιστωτικά ιδρύματα, οι τιμές των διαμερισμάτων υποχώρησαν σε ονομαστικούς όρους με μέσο ετήσιο ρυθμό 11,6%, 11,8% και 9,2% το α', β' και γ' τρίμηνο του 2013 αντίστοιχα, έναντι 11,7% για το σύνολο του 2012.

Από την αρχή της τρέχουσας κρίσης η συνολική υποχώρηση των τιμών των διαμερισμάτων έχει φθάσει στο 32,0% (ή 37,6% σε πραγματικούς όρους), ενώ τα στοιχεία από τα κτηματομεσιτικά γραφεία δείχνουν ακόμη μεγαλύτερη μείωση. Η υποχώρηση των τιμών κατοικιών ήταν εντονότερη στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα -32,7% και Θεσσαλονίκη -38%), καθώς και για τα μεγαλύτερου εμβαδού ακίνητα στις σχετικά ακριβότερες περιοχές της χώρας».

Στον τομέα των επαγγελματικών ακινήτων, «τόσο οι μισθωτικές όσο και οι αγοραίες αξίες συρρικνώθηκαν περαιτέρω κατά το εννεάμηνο του 2013 (μέση ετήσια μεταβολή -18,6% και -18,2%
αντίστοιχα).

Αμυδρά σημάδια σταθεροποίησης καταγράφονται στην αγορά των καταστημάτων, η οποία έχει υποστεί και τις μεγαλύτερες πιέσεις από την αρχή της τρέχουσας κρίσης.

Όσον αφορά την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου, ο ρυθμός υλοποίησης του προγράμματος παραμένει χαμηλός και τα ταμειακά έσοδα πενιχρά. Οι σημαντικότερες συμφωνίες που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα περιλαμβάνουν την αξιοποίηση του Διεθνούς Κέντρου Τηλεόρασης (IBC) στο Δήμο Αμαρουσίου, την έκταση της Κασσιόπης στην Κέρκυρα και την πώληση των πέντε ακινήτων του εξωτερικού (Λονδίνο, Βρυξέλλες, Τασκένδη, Βελιγράδι και Λευκωσία).

Στην έκθεση αναφέρεται πως «παραμένουν ακόμη σημαντικοί παράγοντες που αναστέλλουν τη μεσοπρόθεσμη ανάκαμψη της δραστηριότητας στην ελληνική αγορά ακινήτων, αναβάλλουν τις άμεσες επενδύσεις σε ακίνητα και κρατούν τη ζήτηση σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα.

Ανοικτά ζητήματα, όπως η οριστικοποίηση του ενιαίου φόρου ακινήτων, η μείωση του φόρου μεταβίβασης, η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα πραγματικά επίπεδα της αγοράς και η απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων, αλλά και η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σε σχέση με τη λήψη επιπρόσθετων μη προσδιορισμένων μέτρων για την κάλυψη πιθανού δημοσιονομικού κενού, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες των επενδυτών για περαιτέρω υποχώρηση των τιμών και τους περιορισμούς από την πλευρά της χρηματοδότησης, αναστέλλουν τις αποφάσεις για την ανάληψη νέων σημαντικών επενδυτικών πρωτοβουλιών».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v