Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Καίνε» οι κατηγορίες για Φιλιππίδη

Αναντιστοιχίες μεταξύ καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτων εντοπίζει το εισαγγελικό πόρισμα για τον Α. Φιλιππίδη. Κάνει λόγο για διαχείριση που επαύξησε περιουσία τρίτων. Στα €346 εκατ. προσδιορίζει τη ζημία για την τράπεζα.

«Καίνε» οι κατηγορίες για Φιλιππίδη

Ποσά που δεν δικαιολογούνται εντοπίζει στις καταθέσεις του Άγγελου Φιλιππίδη το εισαγγελικό πόρισμα, το οποίο παράλληλα αποκαλύπτει για ποιους ασκούνται οι διώξεις. 

Όπως αναφέρεται η συνολική ζημία της περιουσίας της τράπεζας ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 346.904.467 ευρώ τουλάχιστον [208.154.000 ευρώ εκ των δανειοδοτήσεων του Τ.Τ. προς επιχειρήσεις μέσω Ομολογιακών Δανείων (με στοιχεία της 30ής-6-2012) + 138.750.467 ευρώ από την υπόθεση της BestIine/HPC].

Τι καταλογίζεται στον Φιλιππίδη

Το πόρισμα αναφέρει ότι ο Άγγελος Φιλιππίδης ενήργησε όπως αναλυτικότερα εκτέθηκε κατά περίπτωση, καταxρώμενoς τη θέση εμπιστοσύνης που κατείχε ως Πρόεδρος του επίμαχου Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος (Τ.Τ.) και εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες του οικονομικού συστήματος, με τη διαχείριση του οποίου ήταν επιφορτισμένος, προκειμένου να επαυξήσει την περιουσία τρίτων προσώπων (όπως στις περιπτώσεις των Κυριάκου Γριβέα-Αναστασίας Βάτσικα, του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και του Δημήτρη Κοντομηνά), ήτοι προς την κατεύθυνση της δημιουργίας πλούτου εκ μέρους των τελευταίων εν όψει του ύψους και των όρων των επίμαχων κάθε φορά χρηματοδοτήσεων, βλάπτοντας την περιουσία του Δημοσίου.

Επιπρόσθετα δε, στην περίπτωση της συμμετοχής της τράπεζας στη θυγατρική του Ομίλου ΔΕΜΚΟ εταιρία BESΤlINE, όπως αναλυτικότερα εκτέθηκε, προκύπτουν ενδείξεις και δη επαρκείς περί του ότι ο ως άνω Πρόεδρος του Τ.Τ., ο οποίος ανέλαβε την επιλογή και υλοποίηση της επίμαχης 'εξαγοράς' ενεργώντας από κοινού με τα λοιπά ως άνω πρόσωπα, παραπλάνησε ακόμα και αυτά καθεαυτά τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Τ.Τ»

Όπως σημειώνεται, από τον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών που τηρεί ο Άγγελος Φιλιππίδης στην Τράπεζα Millennium προέκυψαν τα εξής: Α. Από την ανάλυση του υπ' αριθ. 129024 τραπεζικού λογαριασμού,

Προκύπτει ότι: α) Την 29η-7-2008, πιστώθηκε προϊόν εμβάσματος ύψους 1.048.055.80 ευρώ με αποστολέα Benson HoIdings Corp., με έδρα στη Λιβερία και εντολή της Τράπεζας Banque Privee BCP (Suisse) SA στην Ελβετία. Σημειώνεται δε ότι η τελευταία τράπεζα ανήκει στον όμιλο BCP, στον οποίο ανήκει και η Τράπεζα Millennium.

β) Την επόμενη ημέρα, ήτοι την 30ή-7-2008, ο εν λόγω τραπεζικός λογαριασμός πιστώθηκε με το συνολικό ποσό των 626.160 ευρώ, τα οποία αποτελούσαν το προϊόν είσπραξης δύο (2) επιταγών ύψους 423.181 ευρώ και 202.979 ευρώ, αντίστοιχα. Οι επιταγές εξοφλήθηκαν με χρέωση του υπ' αριθ. 3403970 τραπεζικού λογαριασμού που τηρούσε η Κορίνα Φασουλή - Γραφανάκη στην Τράπεζα Millennium. Από τα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης προκύπτει ότι ενδεχομένως τα ανωτέρω ποσά προέρχονται από πώληση μετοχών της εταιρίας ΚΥΚΛΟΣ Α.Ε. Αναμένεται η προσκόμιση των παραστατικών από τη ΔΟΥ Κηφισιάς προκειμένου να τεκμηριωθεί η αγοραπωλησία.

γ) Τον Σεπτέμβριο του 2008, ο εν λόγω τραπεζικός λογαριασμός (129024) τροφοδοτήθηκε από τον λογαριασμό της εταιρίας First Financial Securities Broker, μέσω τριών (3) εμβασμάτων, με το συνολικό ποσό των 3.273.200 ευρώ. Με βάση δε τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης του Άγγελου ΦΙΛΙΠΠIΔΗ για το οικονομικό έτος 2009, προκύπτει ότι ο εν λόγω φορολογούμενος αποκόμισε 3.283.500 ευρώ από την πώληση μετοχών της εταιρίας First Financial Bank Montenegro (FFB). Το ποσό των 3.273.200 ευρώ πιστώθηκε μέσω τριών εμβασμάτων. Ως αιτιολογία για τη διενέργεια των ανωτέρω εμβασμάτων δηλώθηκε «Calculation of Job No 6546».

Δ) Την 24η/11/2008 πραγματοποιήθηκε κατάθεση τραπεζικής επιταγής ύψους 1.298.000 ευρώ όσον αφορά τα στοιχεία ταυτότητας του εκδότη. Αναμένεται η σχετική απάντηση της Τράπεζας. 

Eπισημαίνεται δε ότι από τα δηλωθέντα ποσά στη δήλωση εισοδήματος του οικονομικού έτους 2009 και τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει αναντιστοιχία που προσδιορίζει σε 1,490 εκατ. ευρώ και η οποία θα πρέπει να ερευνηθεί.

Ζητείται να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης δεδομένου ότι κρίνεται πως ο κ. Φιλιππίδης «δύναται να χρησιμοποιήσει ακόμα και τις διασυνδέσεις αυτές, είτε προκειμένου να συσκοτίσει ή τουλάχιστον να επιβραδύνει τις έρευνες των Δικαστικών Αρχών για ζητήματα που, λόγω του όγκου και της φύσεως των δεδομένων καθώς και των ιδιαίτερα χρονοβόρων διαδικασιών σε επίπεδο ελεγκτικού μηχανισμού και Δικαστικών Συνδρομών, δεν έχουν ακόμη διαλευκανθεί πλήρως, είτε προκειμένου να διαφύγει στο εξωτερικό».

* Δείτε όλο το πόρισμα στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v