Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Colliers: Αυξάνεται το ενδιαφέρον ξένων για επενδύσεις

Επενδυτές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Μέση Ανατολή και τη ζώνη ΕΜΕΑ έδειξαν σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ακίνητα στην Ελλάδα το 2013, τονίζει ο οίκος, σημειώνοντας ότι περιμένει μεγαλύτερη κινητικότητα φέτος.

Colliers: Αυξάνεται το ενδιαφέρον ξένων για επενδύσεις

Χρονιά μεγαλύτερης κινητικότητας των επενδυτών ακινήτων αναμένει στην Ελλάδα ο οίκος Colliers, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η πολιτική και οικονομική σταθερότητα. 

Όπως σημειώνει, στην Ελλάδα, αυξημένο ήταν το ενδιαφέρον των επενδυτών για ακίνητη περιουσία καθώς και η προδιάθεση τους για ανάληψη ρίσκου λαμβάνοντας υπόψη τη επενδυτική τους δραστηριότητα κατά το 2013, με το σύνολο των επενδύσεων να αναμένεται ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Τα έργα των αποκρατικοποιήσεων κατείχαν πρώτη θέση στη δραστηριότητα που σημειώθηκε, με τους τομείς της φιλοξενίας και την αγορά γραφείων να ακολουθούν.

«Επενδυτές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Μέση Ανατολή και τη ζώνη ΕΜΕΑ έδειξαν σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα το 2013, ενώ και οι τοπικοί επενδυτές εστίασαν επίσης περισσότερο στην εγχώρια αγορά.» σχολίασε η Ana Vukovic, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Colliers International Hellas. «Τα χαρακτηριστικά ακινήτων παρέμεινε το πιο σημαντικό κριτήριο για τους επενδυτές, το οποίο σε συνδυασμό με τις προσαρμογές των τιμών οι οποίες προέκυψαν ως αποτέλεσμα της κρίσης, έκαναν την χώρα πιο ελκυστική για επενδύσεις.»

Αν η Ελλάδα συνεχίσει να παρουσιάζει σημάδια οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας, το 2014 θα αποτελέσει χρονιά μεγαλύτερης επενδυτικής δραστηριότητας, παρόμοια με τα επίπεδα που σημείωσε η Ιταλία και η Ισπανία το 2013. Αυτό, θα έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρηθεί μεγαλύτερη κινητικότητα από επενδυτές της ζώνης ΕΜΕΑ προς την Ελλάδα.

Διάθεση αύξησης ρίσκου διεθνώς 

Παρά την οικονομική και πολιτική αναταραχή, οι διεθνείς επενδυτές ακινήτων θα είναι πιο πρόθυμοι να αναλάβουν ρίσκα το 2014 σε πιο «ριψοκίνδυνες» αγορές, μια τάση που παρατηρήθηκε στην επενδυτική δραστηριότητα της Ελλάδας κατά το 2013, τονίζει ο οίκος. 

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών και οι προσδοκίες τους για αύξηση της επενδυτικής τους δραστηριότητας αναμένεται να βελτιωθεί το 2014, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της "Παγκόσμιας Έρευνας Διάθεσης Επενδυτών" που μόλις δημοσιεύθηκε από τη Colliers International. Η έρευνα φανερώνει αισιοδοξία και αυξημένη εμπιστοσύνη για τις οικονομικές προοπτικές για το 2014, βάση των οποίων πολλοί επενδυτές σχεδιάζουν να επεκταθούν μέσα στο νέο έτος.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι επενδυτές είναι επί το πλείστον πρόθυμοι να αναλάβουν μεγαλύτερους κινδύνους σε μελλοντικές επενδυτικές αποφάσεις, με το 70 τοις εκατό να σχεδιάζουν να επεκτείνουν τα χαρτοφυλάκια τους κατά τους επόμενους έξι μήνες. Μια απόφαση περισσότερο επηρεασμένη από τα χαρακτηριστικά ακινήτων και τις αποδόσεις παρά από κρατικούς και πολιτικούς κινδύνους. Κατά συνέπεια, οι αγοραστές από τις ΗΠΑ χαρακτηρίζονται ως οι πιο φιλόδοξοι καθώς αναμένεται σταθερή ανάπτυξη του κύκλου εργασιών της επενδυτικής δραστηριότητας ακίνητης περιουσίας το 2013 και 2014.

Με θετικές προοπτικές για τη ζώνη ΕΜΕΑ το 2014, το 61 τοις εκατό των ερωτηθέντων επενδυτών της περιφέρειας δήλωσαν ότι σκοπεύουν να επεκτείνουν τα χαρτοφυλάκια τους και να αυξήσουν τη δραστηριότητα τους στην αγορά ακινήτων. Ευκαιρίες εμφανίζονται κυρίως σε αγορές δευτερευούσης σημασίας με ακίνητη περιουσία που απαιτεί κεφαλαιακή δαπάνη και επανατοποθέτηση, παρά τη πρόσφατη πολιτική και οικονομική αναταραχή. Περίπου το 87 τοις εκατό των ερωτηθέντων στη ζώνη ΕΜΕΑ συμφώνησαν ότι «υπάρχει κατάλληλο επενδυτικό προϊόν στη διεθνή αγορά, αλλά γίνεται ολοένα πιο δύσκολο να εντοπιστεί»

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v