Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody's: Αμβλύνονται οι πιέσεις στις ελληνικές τράπεζες

Σύμφωνα με τη Moody's, η μείωση της εξάρτηση από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, αλλά και η αύξηση των καταθέσεων από τον ιδιωτικό τομέα, δείχνουν άμβλυνση των πιέσεων στις ελληνικές τράπεζες.

Moodys: Αμβλύνονται οι πιέσεις στις ελληνικές τράπεζες

Για άμβλυνση των πιέσεων σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών κάνει λόγο η Moody's (13/1/2014), αναφερόμενη στην μείωση της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στην αύξηση των καταθέσεων.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης, στις 3 Ιανουαρίου η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε πως τον Νοέμβριο η χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος μέσω της ΕΚΤ και του ELA μειώθηκε στα 70,1 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας πτώση 46% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, ενώ οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν στα 161 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση 3,3%. Η μειούμενη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ και οι υψηλότερες καταθέσεις, σχολιάζει ο οίκος, αμβλύνουν τις πιέσεις χρηματοδότησης και ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες και είναι credit positive.

Όπως αναφέρει η Moody's, η ασθενής εμπιστοσύνη του ιδιωτικού τομέα και η συρρίκνωση των καταθέσεων λόγω της βαθύτατης ύφεσης στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ανάγκασε τις ελληνικές τράπεζες να βασιστούν σε πολύ μεγάλο βαθμό σε χρηματοδότηση από την ΕΚΤ. Ωστόσο, η δυνατότητα χρήσης ομολόγων του EFSF ως εγγύηση, έδωσε τη δυνατότητα στις τράπεζες να ανακτήσουν την πρόσβαση στην διατραπεζική αγορά repo, η οποία οδήγησε στην μείωση κατά 46% σε ετήσια βάση στην χρηματοδότηση από την Κεντρική Τράπεζα.

Συνεπώς, η εξάρτηση των τραπεζών από την χρηματοδότηση της ΕΚΤ έχει μειωθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο: τον Νοέμβριο, η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ αντιπροσώπευε το 19% των συνολικών assets έναντι του περίπου 40% τον Νοέμβριο του 2012. Σημειώνεται πως μέχρι το 2017 η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ προς τις ελληνικε΄ς τράπεζες δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 15%, σύμφωνα με σχετική οδηγία της Κομισιόν.

Η αύξηση κατά 3,3% των καταθέσεων τον Νοέμβριο του 2013 σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2012 (σημειώνεται πως από τον Ιούνιο του 2012 οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 7%) είναι εξίσου σημαντική, ιδιαίτερα δεδομένων των δόσεων για την φορολογία το γ' τρίμηνο αλλά και των πιέσεων που έχουν υποστεί οι καταθέσεις από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2013 λόγω του bail-in των κυπριακών τραπεζών. Σύμφωνα με την Moody's, αυτό δείχνει ότι οι καταθέτες σταδιακά επιστρέφουν τις καταθέσεις τους στο τραπεζικό σύστημα. Καθώς συνεχίζει να βελτιώνεται η εμπιστοσύνη των καταθετών, η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών στην χρηματοδότηση της ΕΚΤ θα συνεχίσει να μειωνεται.

Βέβαια, σε καμία από τις δυο περιπτώσεις δεν θα πρέπει να υπερτιμώνται οι εξελίξεις, όπως προειδοποιεί η Moody's. Η πρόσβαση σε ασφαλισμένη χρηματοδότηση με τη χρήση εξωτερικών εγγυήσεων είναι ένα μικρό μόνο βήμα προς την ανάκτηση της χρηματοδοτικής ανεξαρτησίας. Επιπλέον, οι καταθέσεις έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους για να ανακάμψουν από το ιστορικό χαμηλό των 150,6 δισ. ευρώ που κατεγράφη τον Ιούνιο του 2012 (το ποσό αυτό ήταν μειωμένο κατά 37% σε σχέση με το ιστορικό υψηλό των 237,5 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2009).

Οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές δομικές προκλήσεις και πολιτικά και οικονομικά ρίσκα, πιέσεις στην ποιότητα των assets τους από την εκτίναξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και πολύ περιορισμένες ευκαιρίες δανεισμού.

Ωστόσο, η Moody's αναμένει περαιτέρω βελτίωση στα προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, κάτι που θα αποτελέσει «κλειδί» για τις αξιολογήσεις τους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και ότι η χώρα θα επιστρέψει σε οικονομική ανάπτυξη το 2014-2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v