Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συζητήθηκε στο Ελεγκτικό το «μπλόκο» στα 28 ακίνητα

Η αίτηση ανάκλησης του Ταμείου σε απόφαση που μπλόκαρε τη σύμβαση για τα ακίνητα συζητήθηκε και αναμένονται οι αποφάσεις. Οι ενστάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τι υποστηρίζουν στο ΤΑΙΠΕΔ. Τι προέβλεπε η συμφωνία με τις δύο εταιρίες.

Συζητήθηκε στο Ελεγκτικό το «μπλόκο» στα 28 ακίνητα

Στις 7 Φεβρουαρίου συζητήθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο η αίτηση ανάκλησης που είχε καταθέσει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) προκειμένου να ανατρέψει απόφαση με την οποία είχε μπλοκαριστεί η υπογραφή της σύμβασης για την πώληση και επαναμίσθωση (sale and lease back) 28 κτιρίων που στεγάζουν κρατικές υπηρεσίες.

Η απόφαση για την αίτηση ανάκλησης θα ληφθεί εντός των ημερών, καθώς το Ζ' Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου είχε εγείρει σειρά ενστάσεων για τις συμβάσεις που θα υπέγραφαν η Eurobank Properties και η Εθνική Πανγαία που είχαν επικρατήσει στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ.

Μεταξύ των ενστάσεων συμπεριλαμβανόταν το γεγονός πως στον διαγωνισμό μετείχαν ως σύμβουλοι οι εταιρείες NBG Securities SA και η Eurobank Equities Investment Firm A.E. Πρόκειται για θυγατρικές της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank οι οποίες συνδέονται με την Πανγαία και τη Eurobank Properties, που αναδείχθηκαν πλειοδότριες.

Στο Ταμείο υποστηρίζουν, πάντως, πως με βάση τη διεθνή νομολογία δεν υφίσταται θέμα εγκυρότητας του αποτελέσματος επειδή οι σύμβουλοι και οι πλειοδότες έχουν μετοχική σχέση.

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο θεώρησαν, επίσης, πως η απόφαση του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι επαρκώς αιτιολογημένη ως προς το αν η επίμαχη συναλλαγή είναι επωφελής και συμφέρουσα για το Δημόσιο. Επίσης, πιστεύεται ότι το συμβόλαιο μίσθωσης προβλέπει "παράνομα" την επιβολή μειωμένου τόκου σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής του μισθώματος. Τέλος, εγείρει θέμα σχετικά με όρο του συμβολαίου που αφορά την αναγκαστική μείωση των μισθωμάτων λόγω έκτακτων συνθηκών.

Η συμφωνία ύψους 261.310.000 ευρώ αφορά την πώληση και λειτουργική μίσθωση των 28 κτιρίων από το Ελληνικό Δημόσιο για τα επόμενα είκοσι χρόνια. Πλειοδότριες του διαγωνισμού έχουν ανακηρυχθεί η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ και η Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ.

Η διαδικασία προέβλεπε πως οι υποψήφιοι μπορούσαν να διεκδικήσουν είτε το σύνολο των ακινήτων, είτε δύο ξεχωριστά χαρτοφυλάκια τα οποία αποτελούνταν από 14 κτίρια έκαστο. Έτσι, για το πρώτο χαρτοφυλάκιο πλειοδότης με τίμημα 115.500.000 ευρώ αναδείχθηκε η Εθνική Πανγαία. Για το δεύτερο χαρτοφυλάκιο, πλειοδότης με τίμημα 145.810.000 ευρώ αναδείχθηκε η Eurobank Properties.

Στα ακίνητα περιλαμβάνονται τα κτίρια του Αρχηγείου Αστυνομίας Θεσσαλονίκης και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών, το κτίριο που στεγάζει το Τμήμα Αλλοδαπών Αττικής, του υπουργείου Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας, το κεντρικό κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών, το κτίριο του υπουργείου Δικαιοσύνης, του υπουργείου Υγείας, της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), της Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης κ.ά.

Τα οφέλη για τη Eurobank Properties

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Eurobank Properties (όπως αναφέρεται στον ετήσιο απολογισμό που ανακοινώθηκε χθες) «σε περίπτωση ανάκλησης της πράξης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο κύκλος εργασιών του ομίλου για το 2014 εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει βελτίωση σε σύγκριση με την κλειόμενη χρήση κατά ποσό 14.060.000 ευρώ σε ετησιοποιημένη βάση λόγω των προβλεπόμενων μισθωμάτων από την εκμίσθωση των 14 ακινήτων στο Ελληνικό Δημόσιο».

Στις 6 Δεκεμβρίου η Eurobank Properties προχώρησε στην υπογραφή βασικών όρων σύναψης δανείου πενταετούς διάρκειας συνολικού ποσού 60.000.000 ευρώ με την HSBC Bank plc., Λονδίνου για τη χρηματοδότηση μέρους της επένδυσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v