Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τάσεις σταθεροποίησης στην ασφαλιστική αγορά

Τον Ιανουάριο οι ασφαλίσεις ζωής υποχώρησαν κατά 5,8% (στα 142 εκατ. ευρώ), οι ασφαλίσεις ζημιών κατά 4,3% (στα 223,3 εκατ. ευρώ) και στο σύνολο του το ποσοστό πτώσης διαμορφώθηκε στο 4,9% (στα 363,5 εκατ. ευρώ).

Τάσεις σταθεροποίησης στην ασφαλιστική αγορά

Σταθεροποιητική τάση σημειώνει η πορεία της ασφαλιστικής αγοράς, σύμφωνα τουλάχιστον με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για τον Ιανουάριο του 2014.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι ασφαλίσεις ζωής υποχώρησαν κατά 5,8% (στα 142 εκατ. ευρώ), οι ασφαλίσεις ζημιών κατά 4,3% (στα 223,3 εκατ. ευρώ) και στο σύνολο του το ποσοστό πτώσης διαμορφώθηκε στο 4,9% (στα 363,5 εκατ. ευρώ). Παρόλα αυτά:

Πρώτον, το ποσοστό πτώσης του φετινού Ιανουαρίου ήταν το μισό περίπου σε σύγκριση τη μέση υποχώρηση που σημειώθηκε το 2013.

Δεύτερον, ο Ιανουάριος του 2014 θα κατατασσόταν στις ασφαλίσεις ζωής στην 4η θέση μεταξύ των 12 μηνών του 2013, ενώ στις ασφαλίσεις ζημιών στη δεύτερη θέση.

Τρίτον, αν κάποιος εξαιρέσει τον κλάδο αστικής ευθύνης χερσαίων οχημάτων (-9,9%), οι ασφαλίσεις ζημιών θα κυμαίνονταν το φετινό Ιανουάριο οριακά ψηλότερα από τον Ιανουάριο του 2013. Μάλιστα, η μειωμένη ασφαλιστική παραγωγή στα χερσαία οχήματα οφείλεται εν πολλοίς και στα μειωμένα τιμολόγια που προσφέρουν οι εταιρείες, ως αποτέλεσμα των λιγότερων ατυχημάτων που συμβαίνουν στους δρόμους.

Τέταρτον, ο κλάδος υγείας συνέχισε να ανεβαίνει και μέσα στον Ιανουάριο του 2014 (+21,2%), μετά από ένα επίσης πολύ καλό 2013. Να σημειωθεί πως στην αυξημένη ασφαλιστική παραγωγή του κλάδου δεν συμπεριλαμβάνονται και οι «κάρτες υγείας» που συνήθως προσφέρονται από ασφαλιστικούς διαμεσολαβούντες και που ουσιαστικά τροφοδοτούν με τζίρο την ευρύτερη ασφαλιστική αγορά της χώρας.

Παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς εκτιμούν πως αν η οικονομία αρχίσει από φέτος να σταθεροποιείται, τότε θα δούμε μια αρχή ανάκαμψης της ασφαλιστικής παραγωγής από το 2015, ακόμη και αν τελικά η κυβέρνηση επιμείνει στην κατάργηση των φορολογικών κινήτρων που ισχύει από την αρχή της φετινής χρονιάς.

Σύμφωνα με ομιλία του καθηγητή του πανεπιστημίου Πειραιά και προέδρου της International Life κ. Μιλτιάδη Νεκτάριου, ο πολλαπλασιαστικής οικονομικής ανάπτυξης στην ασφαλιστική αγορά είναι 1,8 για τις αναπτυγμένες αγορές (1,3 στις γενικές ασφαλίσεις και 0,8 στον κλάδο ζωής) και 9,1 για τις αναπτυσσόμενες αγορές.

Σύμφωνα με τον κ. Νεκτάριο, περιοχές μακροπρόθεσμης ανάπτυξης των ασφαλιστικών εργασιών στην Ελλάδα είναι οι ασφαλίσεις φυσικών καταστροφών, επιχειρήσεων και αγροτικών καλλιεργειών, καθώς και οι κλάδοι συντάξεων και υγείας.

Σύμφωνα επίσης με παράγοντες της αγοράς (και μεταξύ αυτών του διευθύνοντα συμβούλου της Interamerican κ. Γιώργου Κώτσαλου) πως σημαντική τόνωση στην ασφαλιστική παραγωγή θα επιφέρει η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων καθώς μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις είναι σήμερα ανασφάλιστες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v