Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρεις κινήσεις για γρήγορη αλλαγή κλίματος

Γιατί η κυβέρνηση ποντάρει και πάλι στην οικονομία για να… παρακαμφθεί ο πολιτικός κίνδυνος. Η έξοδος στις αγορές και η δρομολόγηση αποφάσεων για το χρέος. Με πόρους 500 εκατ. ευρώ και «υπογραφή» Μέρκελ ετοιμάζεται το Επενδυτικό Ταμείο.

Τρεις κινήσεις για γρήγορη αλλαγή κλίματος

Το μομέντουμ των καλών ειδήσεων χάλασε την περασμένη εβδομάδα όταν έσκασε η βόμβα Μπαλτάκου και η Moody's  πάγωσε την αναμενόμενη αναβάθμιση. Στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Οικονομικών επιχειρούν τώρα με βασικό όπλο την επάνοδο στις αγορές να στρέψουν τους προβολείς της δημοσιότητας και πάλι στις καλές ειδήσεις. Και αυτό όπως όλα δείχνουν θα επιχειρηθεί αυτήν την εβδομάδα, με μια πετυχημένη -εκτός απροόπτου- επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές.

«Είμαστε με το δάχτυλο στη σκανδάλη» αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών όταν ερωτώνται για τον ακριβή χρόνο όπου και πάλι η Ελλάδα, μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού από τις διεθνείς αγορές, θα δοκιμάσει τις δυνάμεις της.

Λεπτομέρειες βεβαίως κανείς δεν δίνει. Γεγονός είναι όμως ότι η έκδοση είναι έτοιμη και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Στέλιος Παπαδόπουλος είναι αυτός που παρακολουθεί λεπτό με λεπτό τα spreads προκειμένου να κάνει την εισήγησή του και να δοθεί το πράσινο φως για τη... μεγάλη έξοδο.

Η έκδοση θεωρείται πιθανότερο πως θα αφορά ομόλογα πενταετούς διάρκειας, χωρίς όμως να έχει αποκλειστεί και το ενδεχόμενο τριετών τίτλων, το ποσό θα κινείται κοντά στα 2 δισ. ευρώ, χωρίς να αποκλείεται η άντληση περισσοτέρων αν η υπερκάλυψη, η οποία θεωρείται δεδομένη, είναι εντυπωσιακή και ο ακριβής χρόνος θα προσδιοριστεί από την πορεία των spreads.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, διαφορά της τάξεως των 200 μονάδων βάσης ανάμεσα στα ελληνικά και στα πορτογαλικά spreads θεωρείται ικανοποιητική. Η συγκεκριμένη απόσταση ήταν 230 μονάδες βάσης την περασμένη Παρασκευή.

Πληροφορίες που δημοσίευσε η εφημερίδα Guardian ανέφεραν ότι η έκδοση θα γίνει σήμερα Δευτέρα. Τραπεζικές πηγές σημειώνουν πως θα γίνει εντός της εβδομάδας. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, από την πλευρά του, κρατά κλειστά τα χαρτιά του.

Η έκδοση θεωρείται δεδομένο πως θα πετύχει. Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για να είναι εξασφαλισμένη η επιτυχία καθώς στην αντίθετη περίπτωση απλώς δεν θα γινόταν. Με φόντο αυτήν την επιτυχία θα δρομολογηθούν οι επόμενες εξελίξεις που θα υποστηρίζουν την κυβερνητική θέση «η Ελλάδα γυρίζει σελίδα».

Το Επενδυτικό Ταμείο

Στις 11 Απριλίου, την ερχόμενη Παρασκευή, στην Αθήνα θα βρεθεί η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ από την οποία η ελληνική κυβέρνηση αναμένει μια δήλωση ισχυρής στήριξης.

Ενδεχομένως την ίδια ημέρα να υπάρξουν ανακοινώσεις και για τη σύσταση και λειτουργία του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου, το οποίο θα υποστηρίξει τον νέο σχέδιο για ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Στο Ταμείο θα κατευθυνθούν κεφάλαια ύψους 200 εκατ. ευρώ από τους υφιστάμενους πόρους που δικαιούται η Ελλάδα από τα διαρθρωτικά ταμεία, ενώ η γερμανική τράπεζα KfW θα εισφέρει επιπλέον 100 εκατ. ευρώ. Δήλωση ενδιαφέροντος άλλωστε προκειμένου να συνδράμει την προσπάθεια ενίσχυσης της αναπτυξιακής διαδικασίας έχει κάνει και το Ίδρυμα Ωνάση, ενώ επιπρόσθετους πόρους αναμένεται να εισφέρει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η λειτουργία του Ταμείου θα ξεκινήσει με πόρους της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ με στόχευση την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όχι μόνο για τη δημιουργία επενδύσεων, αλλά προσφέροντας και ανάσες ρευστότητας για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων.

Η ρύθμιση χρέους και ο πολιτικός κίνδυνος

* Στις 23 Απριλίου η Eurostat αναμένεται να επικυρώσει χωρίς επιφυλάξεις και αστερίσκους τα στοιχεία που πιστοποιούν ισχυρό πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως των 3 δισ. ευρώ το 2013 και μία μέρα αργότερα, στις 24 Απριλίου, το Euro Working Group θα εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης των 6,3 δισ. ευρώ.

* Στις 5 Μαΐου στη συνεδρίαση του Eurogroup, η ευρωζώνη θα ανοίξει τα χαρτιά της για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Όλα αυτά θα ανοίξουν παράλληλα την πόρτα των αγορών για ελληνικές επιχειρήσεις που βιώνουν συνθήκες ασφυξίας από πλευράς ρευστότητας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αποκομμένες από τον διεθνή δανεισμό.

Το σχέδιο φαντάζει πολύ καλό για να είναι αληθινό , αν αναλογιστεί κανείς τι έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια. Παρ' όλα αυτά ουδείς μπορεί να γνωρίζει ότι θα εξελιχθεί όπως έχει σχεδιαστεί. Κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί άλλωστε ότι λίγες ώρες μετά το Eurogroup της Αθήνας, πρώτο θέμα δεν θα ήταν η οικονομία αλλά ο κ. Μπαλτάκος...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v