Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες κόντρες ΝΔ – ΠΑΣΟΚ

Ο υπόγειος πόλεμος ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Το προαπαιτούμενο που προκαλεί νέα αναταραχή στη συμπόρευση των δύο κομμάτων. Σύσκεψη σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι καταγγελίες για την τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος και ο πόλεμος ανακοινώσεων που ακολούθησε.

Νέες κόντρες ΝΔ – ΠΑΣΟΚ

Ένα από τα προαπαιτούμενα που πρέπει να ψηφιστούν σύντομα στη Βουλή, η "μικρή" ΔΕΗ, και ένας ανοιχτός λογαριασμός από το παρελθόν, το έλλειμμα του 2009, θέτουν σε νέες περιπέτειες την κυβερνητική συνοχή.

Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ δείχνουν για μία ακόμη φορά ότι η συγκατοίκησή τους στην εξουσία μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι, γεγονός που αποτυπώθηκε ξεκάθαρα και στις χθεσινές εξελίξεις. Βασική παράμετρος στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να έχει διακριτό ρόλο στην κυβέρνηση και να μην εμφανίζεται ως ουρά της Ν.Δ., κάτι που εκ των πραγμάτων συνιστά εύθραυστη ισορροπία μεταξύ των δύο πλευρών.

Χθες, μετά και τις πιέσεις του πράσινου βουλευτή Κοζάνης Πάρι Κουκουλόπουλου, η Χαριλάου Τρικούπη άφησε να διαρρεύσει ότι μετά από σύσκεψη του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, τον γενικό γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κωνσταντίνο Μαθιουδάκη, τον πρόεδρο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό και τους Παναγιώτη Ρήγα, Χρήστο Πρωτόπαπα και Δημήτρη Καρύδη, θα ζητήσει να γίνει σήμερα διακομματική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο τη ΔΕΗ.

Πρόκειται για ένα θέμα που, όπως έχει συμφωνηθεί από τα δύο κόμματα (στην αντίστοιχη σύσκεψη της προηγούμενης εβδομάδας), θα προχωρήσει κανονικά και θα ψηφιστεί πιθανότατα από το πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής, κάτω από το βάρος της άφιξης της τρόικας το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος θα εισαχθεί για συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή την προσεχή Πέμπτη και στο ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσουν να περάσουν όποιες αλλαγές σε αυτό είναι εφικτές. Αξίζει να επισημανθεί πάντως πως πριν από λίγες μέρες ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ένας από τους δύο συμμετέχοντες εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ στη διακομματική επιτροπή, είχε ξεκαθαρίσει μέσω των ερτζιανών ότι «η 'μικρή ΔΕΗ' θα προχωρήσει ως προαπαιτούμενο, γιατί μόνο έτσι θα μπορούμε να έχουμε το κεφάλι ψηλά και να προχωρήσουμε στον στόχο», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «αν υπάρχουν επιμέρους παρατηρήσεις ή δεσμεύσεις είναι θέμα που θα το δούμε».

Ένα άλλο σοβαρό αγκάθι που όσος καιρός και να περάσει δεν δείχνει να ξεπερνιέται ανάμεσα στα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης είναι το έλλειμμα του 2009, που παρέλαβε η κυβέρνηση Καραμανλή από αυτήν του Γιώργου Παπανδρέου.

Δημοσίευμα της Real News φιλοξενεί καταγγελία δύο πρώην μελών του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ που μιλούν για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος για να οδηγηθεί η χώρα στο μνημόνιο και ισχυρίζονται ότι από τη σχετική δικογραφία απουσιάζει βασικό υλικό. Αυτό, σύμφωνα με τη Ζωή Γεωργαντά και τον Νικόλαο Λογοθέτη, φανερώνει μεθοδεύσεις των δικαστικών αρχών για να «απαλλαγούν» των ευθυνών τους ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Από εκεί και πέρα, ξεκίνησε μια σειρά ανακοινώσεων, αρχικά από τον κ. Παπανδρέου που ρίχνει τις ευθύνες στην κυβέρνηση Καραμανλή, και στη συνέχεια από τα δύο κόμματα, τα οποία ξαφνικά βρέθηκαν και πάλι εγκλωβισμένα γύρω από ένα ζήτημα που αποτέλεσε αιτία για σφοδρή σύγκρουσή τους στο παρελθόν.

Και μπορεί η Ν.Δ. να έβαλε κυρίως κατά του κ. Παπανδρέου, αφήνοντας εν πολλοίς στην άκρη τον σημερινό κυβερνητικό της εταίρο, ωστόσο το ΠΑΣΟΚ δεν δίστασε να ασκήσει έντονη κριτική στη Συγγρού, φέρνοντας νέα σύννεφα στην κοινή τους συμπόρευση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v