Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φορολογικές δηλώσεις: Απειλή για καθυστερήσεις στα επιδόματα

Η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ επισείει το ρίσκο ανατροπής του σχεδιασμού καταβολής των επιδομάτων αν δοθεί παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Για να τηρηθεί η προθεσμία, μέσα σε μία εβδομάδα θα πρέπει να υποβληθούν περίπου 2,5 εκατ. δηλώσεις.

Φορολογικές δηλώσεις: Απειλή για καθυστερήσεις στα επιδόματα

Θέμα καθυστερήσεων στην καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων και του κοινωνικού μερίσματος για τις αιτήσεις οι οποίες θα αξιολογηθούν με βάση τα εισοδήματα του 2013 και τα νέα εισοδηματικά όρια που έχουν τεθεί (7.500 ευρώ για τον άγαμο) θέτει το υπουργείο Οικονομικών στην περίπτωση που δοθεί παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων πέραν της 30ής Ιουνίου.

Η ηγεσία του υπουργείου επισείοντας τον κίνδυνο ανατροπής του σχεδιασμού καταβολής των επιδομάτων αλλά και ανατροπής όλων των άλλων προθεσμιών που συνδέονται με την εκκαθάριση των δηλώσεων, καλεί τους φορολογούμενους να σπεύσουν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους, καθώς σ' αυτήν τη φάση τουλάχιστον δεν γίνεται καμιά συζήτηση για παράτασης της προθεσμίας.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 3.150.000 φορολογικές δηλώσεις οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο 57% του συνόλου (5,7 εκατ.).

Ο ΟΓΑ ανακοίνωσε ότι μόνο όσοι θα έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και τις αιτήσεις Α21 μέχρι τις 30 Ιουνίου θα προλάβουν να εισπράξουν στις 18 Ιουλίου τη δεύτερη δόση των επιδομάτων για το τρέχον έτος.

Πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν και όσοι φορολογούμενοι είναι δικαιούχοι των εφάπαξ επιδομάτων του κοινωνικού μερίσματος καθώς κινδυνεύουν να μην προλάβουν να εισπράξουν εντός του καλοκαιριού τα ποσά που δικαιούνται βάσει των εισοδημάτων του έτους 2013.

Για να τηρηθεί η προθεσμία, μέσα σε μία εβδομάδα θα πρέπει να υποβληθούν περίπου 2,5 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις, δηλαδή 357.000 ημερησίως, με κίνδυνο να προκληθούν προβλήματα στη λειτουργία του Taxis λόγω υπερφόρτωσης, όπως συνέβη αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πολλοί φορολογούμενοι επέλεξαν να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση λίγο πριν από τη λήξη της προθεσμίας, γνωρίζοντας από τα προηγούμενα χρόνια ότι όλο και κάποια παράταση θα δώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Μόνο που φέτος η υποβολή και η εκκαθάριση θα πρέπει να ολοκληρωθούν ταχύτερα, καθώς στις 31 Ιουλίου λήγει η προθεσμία καταβολής της 1ης δόσης για όλους όσους έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό.

Σε περίπτωση που δοθεί τελικώς παράταση για την υποβολή των δηλώσεων, δεν σημαίνει ότι θα αλλάξει και η προθεσμία καταβολής της 1ης δόσης. Συνεπώς, μαζί με το εκκαθαριστικό θα πληρωθεί και η δόση ή και το σύνολο του φόρου εάν είναι κάτω από 300 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Taxis έχει τη δυνατότητα να δέχεται ημερησίως 408.000 δηλώσεις, ήτοι 17.000 δηλώσεις ανά ώρα.

Την τρέχουσα περίοδο οι υποβολές κινούνται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, καθώς μπαίνουν ημερησίως στο σύστημα περίπου 130.000 δηλώσεις.

Αν και επισήμως δεν υπάρχει το παραμικρό για παράταση της προθεσμίας πέραν της 30ής Ιουνίου, δεν αποκλείεται τελικώς να δοθεί ολιγοήμερη παράταση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v