Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Το σχέδιο για πωλητήρια στα Βαλκάνια

Νέα δεδομένα διαμορφώνουν η πίεση της τρόικας και τα stress tests στις στρατηγικές των μεγάλων ομίλων. Από ποιες χώρες αποχωρούν, ποιες συμμετοχές θα διατηρήσουν. Το παζάρι για τη Finansbank και γιατί κανείς δεν φεύγει από την Κύπρο.

Τράπεζες: Το σχέδιο για πωλητήρια στα Βαλκάνια

Στο προσκήνιο επανέρχεται η πώληση των θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια. Η… πίεση των stress tests που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμβάλλει στην επίσπευση της διαδικασίας, μολονότι πριν από μερικούς μήνες οι τράπεζες σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας είχαν στείλει το θέμα στο μέλλον.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι η ανάγκη επίσπευσης της πώλησης των θυγατρικών ετέθη στις συναντήσεις της τρόικας με τους εκπροσώπους των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Μάλιστα, οι επικεφαλής των πιστωτών προβάλλουν, πέραν των επικείμενων κεφαλαιακών αναγκών λόγω ΕΚΤ, και το επιχείρημα ότι «οι ελληνικές τράπεζες οφείλουν να επικεντρωθούν στην ελληνική αγορά ρίχνοντας όλες τις δυνάμεις τους, χωρίς εξωτερικές απώλειες, στην ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στα πλάνα αναδιάρθρωσης εν όψει των stress tests, θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στο ξεκαθάρισμα της εκτός συνόρων παρουσίας, καθώς και η DG Comp πιέζει προς την κατεύθυνση αυτή.

Το μόνο βέβαιο είναι, όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα πουλήσουν τις θυγατρικές τους στην Κύπρο κι αυτό διότι δεν μπορούν λόγω του μνημονίου της κυπριακής οικονομίας. «Για να πουλήσουμε τις θυγατρικές στην Κύπρο πρέπει να ακολουθήσουμε τις επιταγές που δόθηκαν στους Γάλλους και στους Πορτογάλους στην Ελλάδα. Να καλύψουμε το funding gap και να προικίσουμε με κεφάλαια τις εν λόγω θυγατρικές», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

ΕΤΕ: Η μάχη για τη Finansbank

Μάχη έχει δώσει και αναμένεται να συνεχίσει ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας για τη διατήρηση της πλειοψηφίας των μετοχών στην τουρκική θυγατρική Finansbank. Η τρόικα διά μέσου της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν πιέζει την Εθνική να προχωρήσει στην πώληση ποσοστού έως και 49% των μετοχών της Finansbank.

Το επικαιροποιημένο πλάνο αναδιάρθρωσης του ομίλου της ΕΤΕ τελεί υπό την έγκριση της DG Comp και σύμφωνα με πληροφορίες το παζάρι μεταξύ των δύο πλευρών είναι σκληρό καθώς η διοίκηση της Εθνικής προτείνει το ανώτερο ποσοστό πώλησης να ανέλθει σε 40%. «Όλα θα εξαρτηθούν από τις κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν από τα stress tests της ΕΚΤ αλλά και από όπλα που διαθέτει ο όμιλος της Εθνικής», αναφέρει στο Euro2day.gr στέλεχος του οικονομικού επιτελείου. 

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΤΕ κατέχει σήμερα το 98% των μετοχών της τουρκικής τράπεζας και η στήριξη της κερδοφορίας από τις εργασίες στην αγορά της Τουρκίας είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Alpha Bank: Εστιάζει στη Ρουμανία

Στρατηγική επιλογή για τον όμιλο της Alpha Bank, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αποτελεί η θυγατρική της στη Ρουμανία, η Alpha Bank Romania. Αντίθετα, οι θυγατρικές στις άλλες χώρες των Βαλκανίων έχουν μπει στον χάρτη της πώλησης και εφόσον βρεθεί αγοραστής ο όμιλος θα προχωρήσει στη διάθεσή τους.

«Η θυγατρική στη ρουμανική αγορά έχει υποστεί πλήγμα από την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών της τοπικής οικονομίας. Δυνητικά όμως έχει τις δυνατότητες να αποφέρει οφέλη», τονίζει στο Euro2day.gr στέλεχος της τράπεζας. Η Alpha Bank Romania έχει 150 καταστήματα, απασχολεί 2.000 εργαζόμενους και κατέχει το 5,9% μερίδιο αγοράς στις χορηγήσεις. Επίσης, είναι ισχυρή τράπεζα στις χρηματοδοτήσεις μεγάλων έργων και projects που ανθούν στη ρουμανική αγορά τα τελευταία έτη.

Eurobank: Σε αναζήτηση αγοραστών

Η Eurobank από νωρίς μπήκε στον χορό της πώλησης των θυγατρικών της στα Βαλκάνια αλλά και στην Τουρκία στο πλαίσιο της κεφαλαιακής ενίσχυσης. Η στρατηγική της προβλέπει την πώληση των θυγατρικών σε Ρουμανία, Σερβία κ.α. υπό την προϋπόθεση ότι θα βρεθούν αγοραστές.

Βασικό της πλεονέκτημα είναι ότι πλην της Ρουμανίας η τράπεζα δεν διαθέτει ισχυρή παρουσία στις άλλες αγορές. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια έχει ήδη προβεί σε πλάνα αναδιάρθρωσης των θυγατρικών με αιχμή τον περιορισμό του κόστους.

Πειραιώς: Περιορισμένα τα μεγέθη

Η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει μία σειρά μικρού μεγέθους θυγατρικές σε όλες τις αγορές της Βαλκανικής. Το μικρό όμως μέγεθος δεν επηρεάζει τα ήδη ισχυρά μεγέθη της στην ελληνική αγορά εξ ου και σύμφωνα με στελέχη του ομίλου δεν υπάρχει βιασύνη.

«Η τράπεζα έχει αποκτήσει τεράστιο μέγεθος στην Ελλάδα με αποτέλεσμα οι εργασίες στην ελληνική αγορά να αποτελούν τη μοναδική προτεραιότητα του ομίλου», τονίζει στέλεχος αυτής. Ο πρόεδρος του ομίλου Μιχάλης Σάλλας στο πρόσφατο παρελθόν έχει προτείνει τη συγχώνευση των θυγατρικών στο εξωτερικό μεταξύ των ελληνικών τραπεζών με στόχο τη διατήρηση της παρουσίας τους καθώς αποτελούν ισχυρό πυλώνα σε οικονομικό, πολιτικό και γεωστρατηγικό επίπεδο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v