Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαμαράς-Γιούνκερ: Στο τραπέζι (και) το ασφαλιστικό

Τι συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου. Γιατί ανέβασε το θέμα του ασφαλιστικού η κυβέρνηση και πώς τοποθετήθηκε στο ζήτημα του χρέους. Οι ανησυχίες στις Βρυξέλλες για το ζήτημα της ΕΛΣΤΑΤ. Το... έμμεσο μήνυμα Τσίπρα και η αντίδραση Γιούνκερ.

Σαμαράς-Γιούνκερ: Στο τραπέζι (και) το ασφαλιστικό

Η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν έκρυβε εκπλήξεις. Και αυτό γιατί στην ατζέντα των δύο ανδρών μπήκαν πρώτα-πρώτα δύο θέματα που δεν διέρρευσαν εκατέρωθεν, ούτε είδαν το φως της δημοσιότητας προ της άφιξης Γιούνκερ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Euro2day.gr, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε ένα κρυμμένο, πλην όμως πολύ κρίσιμο θέμα για την κυβέρνηση: ζήτησε να μην ανοίξει το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό πριν από τον Μάρτιο και την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, παρά το γεγονός ότι είναι ψηλά στην ατζέντα της τρόικας στις συζητήσεις που θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο.

Ο λόγος είναι ότι η «μεταρρύθμιση», όπως την ονομάζει η κυβέρνηση, κρύβει πολλές παγίδες και μέτρα τα οποία θα έχουν ως συνέπεια πιθανότατα νέες μειώσεις στις συντάξεις, γεγονός που θα φέρει σε δύσκολη θέση τόσο τον κ. Σαμαρά όσο και τον κ. Βενιζέλο, που διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα και περικοπές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διαβεβαίωσαν τον κ. Γιούνκερ ότι η Ελλάδα δεν θα πάει σε πρόωρες εκλογές, καθώς εμφανίστηκαν σίγουροι ότι θα εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των 180 εδρών.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι, με βάση τις ίδιες πηγές, ούτε στη «μεγάλη» συνάντηση αλλά ούτε και στην κατ' ιδίαν που είχαν ο Σαμαράς κι ο Γιούνκερ τέθηκε επιτακτικά από την ελληνική πλευρά το θέμα ελάφρυνσης του χρέους, παρά το γεγονός ότι διέρρευσε πως αυτό ήταν το πρώτο θέμα.

Η πλευρά Γιούνκερ φέρεται να εκτίμησε δεόντως το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν πίεσε, αλλά έθεσε κομψά τη θέση της χώρας πως είναι καλό για την οικονομία η νέα Κομισιόν να τοποθετηθεί υπέρ της λύσης εξπρές. Το θέμα που έκαιγε προφανώς ήταν το ασφαλιστικό.

Επίσης, εντύπωση προκαλεί η ατζέντα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που είχε ως ένα από τα βασικά θέματα τις εξελίξεις στην ΕΛΣΤΑΤ και τις δικαστικές έρευνες κατά του κ. Γεωργίου αναφορικά με τα ελλείμματα του 2009.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση έχει παρασκήνιο. Κάποιοι στις Βρυξέλλες και στη Eurostat ανησυχούν για τις εξελίξεις καθώς κάτι τέτοιο θα είχε και έμμεσες συνέπειες σε αυτούς όπως και στην Κομισιόν των Μπαρόζο και Ρεν.

Την τελευταία εβδομάδα ο κ. Γιούνκερ φέρεται να δέχθηκε έντονες πιέσεις όχι μόνο να θέσει το θέμα στον κ. Σαμαρά, αλλά και δημόσια στη συνέντευξη τύπου. Έλαβε μάλιστα και ενημερωτικό υπόμνημα 180 σελίδων για τις θέσεις Eurostat αναφορικά με την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ.

Ο κ. Γιούνκερ δεν αρνήθηκε καθώς δεν γνώριζε το θέμα και το υπόμνημα θεωρήθηκε πειστικό. Όμως, μετά από συζητήσεις με συμβούλους του, αποφάνθηκε ότι μια δημόσια παρέμβασή του για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ, και μάλιστα σε ζωντανή συνέντευξη τύπου στο πρώτο επίσημο ταξίδι του ως νέος πρόεδρος της Κομισιόν, θα μπορούσε να θεωρηθεί ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας. Πόσο μάλλον που υπάρχει δικαστική έρευνα σε εξέλιξη.

Έτσι, αρκέστηκε στο να προειδοποιήσει για το θέμα την ελληνική κυβέρνηση πίσω από τις κλειστές πόρτες ότι οι Βρυξέλλες είναι ανήσυχες για τις συνέπειες και για το προηγούμενο (precedence) που μπορεί να δημιουργήσει στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. 

Κανείς πάντως δεν τόλμησε να πει ότι θα πιέσει τη δικαστική εξουσία προς κάποια κατεύθυνση.

Το έμμεσο μήνυμα Τσίπρα προς Γιούνκερ

Θετική εντύπωση στο στρατόπεδο του νέου προέδρου της Κομισιόν προκάλεσε το γεγονός ότι στην ανακοίνωση τύπου του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγράφηκε πουθενά το όνομα του κ. Γιούνκερ, αλλά μόνο του κ. Σαμαρά.

Ο κ. Γιούνκερ χαρακτηρίστηκε έμμεσα ως κύκλος των Βρυξελλών, γεγονός που ερμηνεύθηκε ως ένα βήμα του κ. Τσίπρα προς την ευρωπαϊκή κατεύθυνση και δη προς την πλευρά Γιούνκερ. Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, μετά τη δημόσια παρέμβαση του κ. Τσίπρα ότι η εντολή σχηματισμού Κομισιόν πρέπει να δοθεί στον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και τις προσπάθειες για τηλεφωνική επικοινωνία των δύο, οι σχέσεις αποκαταστάθηκαν εκατέρωθεν, έστω και εμμέσως.

Όσο για το γεγονός ότι δεν υπήρξε συνάντηση κατά πώς φαίνεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν τη ζήτησε. Όχι πως θα πραγματοποιείτο, καθώς υπάρχει και το διαρκές βέτο Σαμαρά επί τούτου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v