Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βενιζέλος: Εθνική στρατηγική σε πέντε άξονες

Αισιοδοξία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας εξέφρασε ο Ε. Βενιζέλος. Δεν υπάρχει θέμα ομαδικών απολύσεων. Προανήγγειλε νέες φοροελαφρύνσεις. Οι πέντε άξονες που πρότεινε για έξοδο της χώρας από την κρίση.

Βενιζέλος: Εθνική στρατηγική σε πέντε άξονες

Την κρισιμότητα των επόμενων μηνών, μέχρι την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ.

Αποφεύγοντας να μιλήσει για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι η Δημοκρατική Παράταξη «μπορεί να εγγυηθεί την κυβερνητική σύνθεση, ως ο μοναδικός τρίτος πόλος», αποκήρυξε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και εκτίμησε ότι η παρούσα Βουλή θα εκλέξει τελικά τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια.

Παράλληλα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο καταλόγισε «στείρα και κακόπιστη αντιπολίτευση, ενώ έθεσε όλους προ των ευθυνών τους, διατυπώνοντας το δίλλημα «συνέχιση της υπεύθυνης πολιτικής ή απόλυτη καταστροφή». Ο κ. Βενιζέλος πρότεινε πέντε άξονες για έξοδο της χώρας από την κρίση, επανέλαβε, μετά τον πρωθυπουργό, την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις και χαρακτήρισε την τρόικα ως «ένα τεράστιο πρόβλημα για την Ε.Ε.».

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ άλλων, είπε:

Για την έξοδο από την κρίση

Πρότεινε πέντε άξονες προκειμένου η χώρα να βγει από την κρίση και να κινηθεί με σταθερότητα. Αυτοί οι άξονες είναι:

-Απαλλαγή από το μνημόνιο
-Πολιτική και θεσμική σταθερότητα
-Συσπείρωση των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας
-Στήριξη των ευπαθών ομάδων
-Η Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Για φοροελαφρύνσεις

Σε συνέχεια της χθεσινής τοποθέτησης του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε ότι «θα υπάρξουν κι άλλες φοροελαφρύνσεις, όπως η αισθητή μείωση της έκτακτης εισφοράς και η καλή μείωση για τα μη ηλεκτροδοτούμενα, ανοίκιαστα ακίνητα». Για τα ληξιπρόθεσμα είπε ότι «θέλουμε πολλές δόσεις, ακόμη και 100». Με αφορμή τον ΕΝΦΙΑ, πάντως, δεν έχασε την ευκαιρία να τονίσει την αξία του ΕΤΤΗΔΕ, του οποίου θεωρείται εμπνευστής. «Κάποιοι θα το θυμούνται με νοσταλγία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ζήτημα ομαδικών απολύσεων.

Για το ΠΑΣΟΚ

Το κόμμα του, είπε ο κ. Βενιζέλος, σφράγισε τη Μεταπολίτευση, έκανε όμως και σοβαρά λάθη για τα οποία ανέλαβε την ευθύνη. Τόνισε εκ νέου πως σήκωσε το βάρος του 2009 μόνο του και «κακώς το σήκωσε μόνο του», διερωτώμενος γιατί το ΠΑΣΟΚ που σήκωσε το βάρος είναι στη γωνία, ενώ τόσο η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ «ως ένα άγουρο ΠΑΣΟΚ» αντιμετωπίζονται ως κόμματα εξουσίας. «Δεν είμαστε ουρά ούτε συμπλήρωμα κανενός. Σε εμάς ήρθε η ΝΔ και η ΔΗΜΑΡ στις απόψεις και την πολιτική μας. Δεν θέλουμε σώνει και καλά να είμαστε συνέχεια στην κυβέρνηση», υπογράμμισε. Σε ερώτηση για το «ποιου ΠΑΣΟΚ είναι πρόεδρος», απάντησε ότι δεν έχει σκοπό να μιλήσει για τα εσωκομματικά, παραπέμποντας στην ομιλία του την Τετάρτη στο Ζάππειο. Επίσης, για ενδεχόμενη εκλογή νέας ηγεσίας, σχολίασε: «Οι ηγέτες προκύπτουν μέσα από το καμίνι της ιστορίας και όχι από συσχετισμούς και μηχανισμούς.

Μπορεί να τους μουντζουρώνει το καμίνι, αλλά καθαρίζονται, το θέμα είναι να αντέξουν στις υψηλές θερμοκρασίες... Δεν αισθάνομαι καμιά απειλή από κανέναν και από τίποτα». Το συνέδριο, όπως διευκρίνισε, θα είναι πολιτικό, όχι οργανωτικό, και η πρόσκληση συμμετοχής απευθύνεται προς όλους.

Για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές

«Δεν υπάρχει βουλευτής που είναι στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και να μην είναι έτοιμος να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας», εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κάλεσε τα κόμματα «να ψηφίσουν υπεύθυνα», λέγοντας ότι η εκλογή του είναι «κρίσιμη για τη χώρα».

Εξέφρασε την πίστη του ότι τελικά θα εκλεγεί Πρόεδρος, αφού εκτίμησε ότι « ο Θεός της Ελλάδος είναι πιο ισχυρός από τον τυχοδιωκτισμό και την ανοησία». Η χώρα, τόνισε, χρειάζεται ένα Πρόεδρο της Δημοκρατίας που να ανταποκρίνεται στο θεσμικό του ρόλο», διευκρινίζοντας ότι «η Ελλάδα διαθέτει πολλούς αξιόλογους ανθρώπους, ανεξάρτητης κομματικής ταυτότητας».

Στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τους βουλευτές, είπε ότι «δεν είναι μυστική η ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ας αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του», ενώ με σαφείς αιχμές προς το ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «αν δεν βρεθούν οι 180, αυτός που το προκάλεσε θα το πληρώσει». Το δίλημμα που τίθεται, πρόσθεσε, «είναι αν θα κεφαλαιοποιήσουμε τις θυσίες του ελληνικού λαού ή αν θα τα θέσουμε όλα αυτά σε αμφισβήτηση με κίνδυνο να βρεθούμε πολύ κάτω από το μηδέν».

Πρόωρες εκλογές, υποστήριξε ο κ. πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «κανείς δεν της θέλει στην πραγματικότητα, ακόμα και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Πώς θα κυβερνηθεί η χώρα; Εμείς παρουσιάζουμε τον τρίτο πόλο, δεν θα είμαστε συμπληρωματικοί, θέλουμε και αριθμητικά να επανέλθουμε». Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ

Η αξιωματική αντιπολίτευση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, «μαζεύει τους δημαγωγούς και τους τυχοδιώκτες σαν να επαναλαμβάνεται η ιστορία. Επαναλαμβάνεται, όμως ως φάρσα», ενώ την κάλεσε να σταματήσει τον «διπλό και αμφίσημο λόγο». Αναφερόμενος σε όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο Κόμο, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τις θέσεις του, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα περί αποχώρησης της χώρας από το ΝΑΤΟ. «Αν η χώρα φύγει από το ΝΑΤΟ βλάπτονται τα συμφέροντά της καίρια», σημείωσε. Για ην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μονομερή διαγραφή του χρέους, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι θέλει να βγάλει τη χώρα από τις συμφωνίες με τις δομές της Ε.Ε., με τον κίνδυνο να «γίνουμε ο παρίας.

Επίσης, τους άκουσα να λένε ότι αν φύγουμε από το ευρώ θα είναι καταστροφή για τα λαϊκά στρώματα και τη μεσαία τάξη. Ευχαριστώ πολύ, αλλά να ζητήσουν και καμία συγγνώμη», υποστήριξε.


Real.gr BINTEO 3 ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ από realmedialive

* Η ομιλία Βενιζέλου στη ΔΕΘ δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v