ΕΚΤ: Βλέπει δημοσιονομικό κενό στην Ελλάδα το 2015 και το 2016

Το δημοσιονομικό κενό της επόμενης διετίας θα πρέπει να συζητηθεί στον προϋπολογισμό του 2015 και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, τονίζει η ΕΚΤ. Εφικτός ο στόχος για το φετινό πλεόνασμα, με βάση τα στοιχεία. Τα βραχυπρόθεσμα ρίσκα για τη χώρα.

ΕΚΤ: Βλέπει δημοσιονομικό κενό στην Ελλάδα το 2015 και το 2016

Εφικτό χαρακτηρίζει το στόχο για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι θα αναμένεται να προκύψει δημοσιονομικό κενό τη διετία 2015-6. 

Όπως τονίζει η ΕΚΤ στο μηνιαίο της δελτίο, με βάση και τα τελευταία στοιχεία, ο στόχος του ελληνικού προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ είναι εφικτός.

Τα ρίσκα για τη βραχυπρόθεσμη δημοσιονομική εικόνα απορρέουν από την αβεβαιότητα για τις επιπτώσεις των μεταρρυθμίσεων στη φορολογία εισοδήματος που εφαρμόστηκαν εφέτος, όσο και από τις αντίξοες δικαστικές αποφάσεις επί προηγούμενων μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις συγκεκριμένων επαγγελμάτων, καθώς και από τα προβλήματα χρηματοδότησης του κλάδου περίθαλψης.

Για τα έτη μετά το 2014, υπάρχουν σημαντικά δημοσιονομικά κενά, σε συνδυασμό με πιο φιλόδοξους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα, στο 3% του ΑΕΠ το 2015 και στο 4,5% του ΑΕΠ το 2016.

Τα κενά αυτά και το πώς θα αντιμετωπισθούν θα πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τον προϋπολογισμό 2015 καθώς και στην επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος το φθινόπωρο, καταλήγει η ΕΚΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v