Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με τρία «δώρα» το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Τι προβλέπει το προσχέδιο για πρωτογενές πλεόνασμα και ανάπτυξη. Ψαλίδι 30% στην έκτακτη εισφορά που διατηρείται και το 2015. Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως 100 δόσεις. Κονδύλι για σταδιακή μισθολογική αποκατάσταση των ενστόλων.

Με τρία «δώρα» το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Μεγάλες προσδοκίες για τον πρώτο ουσιαστικά ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, με ανάπτυξη 2,9% συνδυάζοντας και τις πρώτες φοροελαφρύνσεις, μετά από τέσσερα χρόνια σκληρής λιτότητας, ενσωματώνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015 που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.

Το έλλειμμα, που είχε εκτοξευθεί στο 15,8% του ΑΕΠ το 2009, όσο απίστευτο και αν φαντάζει, το 2015 θα είναι μόλις 0,2% του ΑΕΠ σύμφωνα με το προσχέδιο, με τον προϋπολογισμό επί της ουσίας να είναι ισοσκελισμένος.

Το πρωτογενές πλεόνασμα, άγνωστη έννοια ακόμα και σε καιρούς δημοσιονομικά ανθηρούς, προβλέπεται για το 2015 στο 2,9% του ΑΕΠ, μια ανάσα χαμηλότερα από την πρόβλεψη του μνημονίου για 3% του ΑΕΠ, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη για φορολογικές ελαφρύνσεις και την προάσπιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά και των σχέσεων με την τρόικα.

Σε αυτό το πλαίσιο, το προσχέδιο ενσωματώνει και τις πρώτες παροχές. Συγκρατημένες, ακολουθώντας πιστά όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, χωρίς να γίνονται φιλολαϊκά μεν, επικίνδυνα δημοσιονομικά δε, περαιτέρω ανοίγματα.

Τα μέτρα που ενσωματώνονται στο προσχέδιο αφορούν οριζόντια μείωση της έκτακτης εισφοράς κατά 30%, ρύθμιση εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία σε έως και 100 δόσεις, αλλά και κονδύλι σταδιακής μισθολογικής αποκατάστασης των ενστόλων.

Περιγράφονται, χωρίς να εξειδικεύονται, κάτι που θα γίνει στη συνέχεια είτε με νομοθετικές ρυθμίσεις στη Βουλή, είτε με το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού του 2015 τον Νοέμβριο.

Τα μεγέθη του προσχεδίου παρουσιάστηκαν από το οικονομικό επιτελείο σε σύσκεψη με την τρόικα το Σάββατο και σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ο Ντ. Κοστέλο, ο Κλ. Μαζούχ και ο Ρ. Γκογιάλ δεν είπαν ούτε ναι, ούτε όχι στις ελληνικές προβλέψεις. Η τρόικα πάντως φαίνεται να συμμερίζεται την άποψη του υπουργείου Οικονομικών ότι και φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι υψηλότερο του στόχου και αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 2%, έναντι πρόβλεψης για 1,5% του ΑΕΠ.

Οι ελαφρύνσεις

Στο τρίπτυχο έκτακτη εισφορά, ρύθμιση ληξιπρόθεσμων και σταδιακή αποκατάσταση ενστόλων φαίνεται να εξαντλούνται προς το παρόν τουλάχιστον τα καλά νέα του προϋπολογισμού.

Νέα μέτρα εννοείται πως δεν υπάρχουν, πρόσθετα ευνοϊκά μέτρα δεν αποκλείεται να ενσωματωθούν στο τελικό κείμενο, αναλόγως των δημοσιονομικών εξελίξεων, των προβλέψεων για ανάπτυξη και των αποτελεσμάτων στην… αέναη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Προς το παρόν το προσχέδιο προβλέπει:

1. Έκτακτη εισφορά. Θεωρητικά το 2014 θα ήταν η τελευταία της χρονιά. Είχε περιληφθεί όμως πρόβλεψη στο μνημόνιο για επέκτασή της έως και το 2016. Τελικά, μένει έστω και ψαλιδισμένη. Σε πρώτη φάση η μείωση είναι 30% και αν υπάρξει περιθώριο θα ακολουθήσει στη διάρκεια του έτους ένα επιπλέον 20%. Το δεδομένο προς το παρόν είναι το κούρεμα κατά 30% που σημαίνει ελάφρυνση κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ για όσα φυσικά πρόσωπα έχουν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ.

Σε ετήσια βάση, οι ελαφρύνσεις ξεκινούν από 38 ευρώ για φορολογούμενο με ετήσιο καθαρό εισόδημα 12.500 ευρώ, διευρύνονται σε 51 ευρώ για εισόδημα 17.000 ευρώ, φτάνουν τα 180 ευρώ για ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ και πολλαπλασιάζονται όσο ανεβαίνει το εισοδηματικό κλιμάκιο.

2. Ρυθμίσεις. Για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, έρχεται ρύθμιση με έως 100 δόσεις. Δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών τους σε έως 100 δόσεις θα έχουν όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη έως 15.000 ευρώ, ενώ για όσους χρωστούν περισσότερα από 15.000 ευρώ, οι δόσεις περιορίζονται σε 72.

Πρακτικά, όσοι χρωστούν έως 15.000 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα να ξοφλήσουν τις οφειλές τους έως τους πρώτους μήνες του 2023. Η ελάχιστη μηνιαία δόση θα είναι 50 ευρώ.

Παράλληλα, προβλέπεται διαγραφή προσαυξήσεων έως και 90%, αντιστρόφως ανάλογη του πλήθους των δόσεων. Στις 12 δόσεις η διαγραφή προσαυξήσεων είναι 90%, 85% στις 24 δόσεις, 80% στις 36, 75% στις 48, 70% στις 60 δόσεις, 65% στις 72 και 60% στις 100 δόσεις.

3. Ένστολοι. Θα υπάρχει πρόβλεψη κονδυλίου για τη σταδιακή αποκατάσταση των μισθολογικών των ενστόλων, χωρίς πολλές λεπτομέρειες. Οι αυξήσεις στις αποδοχές τους θα αρχίσουν να υλοποιούνται από τον προσεχή Νοέμβριο, η κυβέρνηση κρατά όμως κρατά ακόμα κλειστά τα χαρτιά της για το μέγεθος των αναπροσαρμογών.

Το μόνο δεδομένο είναι ότι η μισθολογική αποκατάσταση των ενστόλων, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν σημαίνει πλήρη επαναφορά στα μισθολογικά δεδομένα του 2012 -οι αυξήσεις σύμφωνα με ορισμένα σενάρια θα καλύπτουν το 50% των απωλειών- ενώ η καταβολή των αναδρομικών θα γίνει σε χρονικό ορίζοντα τριετίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v