Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη εντυπώσεων στη Βουλή με το βλέμμα στους ανεξάρτητους

Μήνυμα «ενίσχυσης» ψάχνει η κυβέρνηση στοχεύοντας σε 155 «σίγουρους» και σε «εκπλήξεις». Η εμπλοκή από τις δηλώσεις Λαγκάρντ και η προσπάθεια αντεπίθεσης. Προβληματίζουν οι έριδες στο ΠΑΣΟΚ. Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας ζητούν ανεξάρτητοι βουλευτές και Κρεμαστινός.

Μάχη εντυπώσεων στη Βουλή με το βλέμμα στους ανεξάρτητους

Στους 155 αυξήθηκαν από χθες οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, μετά την επιστροφή του Νικήτα Κακλαμάνη στη ΝΔ και στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν αισιόδοξοι ότι από τη σημερινή διαδικασία στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση θα βγει κερδισμένη.

Οι πιο αισιόδοξοι μάλιστα κάνουν λόγο ακόμα και για 157-158 «ναι» στην κυβερνητική σταθερότητα, ποντάροντας σε ανεξάρτητους βουλευτές οι οποίοι ακόμα δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους. Και μπορεί να αποσυνδέουν τη σημερινή ψηφοφορία από αυτή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Φεβρουάριο, ωστόσο ήδη οι διεργασίες στο παρασκήνιο βρίσκονται σε εξέλιξη και κάθε μη αρνητική ψήφος για την κυβέρνηση σήμερα ουσιαστικά μπαίνει στο «σακούλι» για τον μαγικό αριθμό των 180.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι, όπως ο Σπύρος Λυκούδης και ο Κώστας Γιοβανόπουλος, που σήμερα θα καταψηφίσουν, αλλά αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς, όπως υποστηρίζουν, το συμφέρον της χώρας επιτάσσει εθνική συνεννόηση και όχι πρόωρες εκλογές. Πάντως να απέχει από την ψηφοφορία αποφάσισε ο Γιώργος Νταβρής.

Ενέσεις... αισιοδοξίας

Η κυβέρνηση θέλει να πάρει βαθιά ανάσα από τη σημερινή ψηφοφορία, την ώρα που ετοιμάζει τα επόμενα βήματά της για την αλλαγή του κακού κλίματος. Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, ότι χθες από τη Βουλή ο Ευάγγελος Βενιζέλος προανήγγειλε «ριζοσπαστική λύση για τα κόκκινα δάνεια», ενώ την Τρίτη ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα απευθύνουν χαιρετισμό και θα κάνουν επίσημες ανακοινώσεις για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Ο Αντώνης Σαμαράς συνεχίζει να προωθεί αισιόδοξα μηνύματα για την επόμενη μέρα. Έτσι και κατά τη χθεσινή συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg δήλωσε σίγουρος ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει μόνη της τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές ομολόγων τα επόμενα χρόνια, τονίζοντας ότι η λήξη των πληρωμών βοήθειας δεν θα σημαίνει και «διαζύγιο» με τους δανειστές μας.

Ωστόσο, η τοποθέτηση της Κριστίν Λαγκάρντ για «προληπτική στήριξη» της χώρας μας προβλημάτισε την ελληνική κυβέρνηση, λίγα 24ωρα μάλιστα πριν από το κρίσιμο ραντεβού που θα έχουν με την επικεφαλής του ΔΝΤ την Κυριακή ο Γκίκας Χαρδούβελης, ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Σταύρος Παπασταύρου.

Όπως σχολιάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για απεμπλοκή από το ΔΝΤ, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και γίνονται όχι μόνο με τον έναν δανειστή μας, αλλά και με τους τρεις, οπότε θα ληφθεί μια κοινή απόφαση για την επόμενη ημέρα.

ΠΑΣΟΚ και εκλογολογία

Την ίδια ώρα, η εκλογολογία διατηρείται όχι τόσο από την αντιπολίτευση αλλά από το... ΠΑΣΟΚ. Δύο μέρες μετά τον Ευάγγελο Βενιζέλο που άφησε ανοιχτό σε ομιλία του στα πράσινα στελέχη το ενδεχόμενο να γίνουν εκλογές το 2015, χθες ήταν η σειρά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδα Γρηγοράκου, διά τηλεοπτικής του παρέμβασης, να εκτιμήσει πως «οι εκλογές είναι προ των πυλών και γι' αυτό τα κόμματα πρέπει να ετοιμαστούν!». Αυτή η θέση προκάλεσε νέες αναταράξεις στην κυβέρνηση, όταν ο πιο βασικός ίσως λόγος που ζητήθηκε η ψήφος εμπιστοσύνης της Βουλής ήταν για να δοθεί τέρμα στο ζήτημα των πρόωρων εκλογών.

Σχήμα Εθνικής Ενότητας

Και μέσα σε αυτό το κλίμα, εμφανίστηκαν και χθες φωνές (Σπύρος Λυκούδης, Τέρενς Κουίκ, Νίκος Σηφουνάκης) που τονίζουν την ανάγκη σύστασης κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ακόμα και με την αλλαγή πρωθυπουργού, αν χρειαστεί. Σε αυτούς προστέθηκε σήμερα και ο Δημήτρης Κρεμαστινός του ΠΑΣΟΚ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v