Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βαλτώνουν» τα έργα τεχνολογίας στο Δημόσιο

Σοκαριστικά τα στοιχεία για την πορεία των έργων πληροφορικής την τελευταία επταετία. Μόλις 45,7 εκατ. ευρώ οι πληρωμές για έργα προϋπολογισμού 1,1 δισ. ευρώ! Στο Σύζευξις ΙΙ οι ελπίδες της αγοράς. Ποιοι είναι οι επόμενοι διαγωνισμοί.

«Βαλτώνουν» τα έργα τεχνολογίας στο Δημόσιο

Τη στιγμή που θεωρείται προτεραιότητα ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός του δημοσίου για την αντιμετώπιση της σπατάλης, της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας, τα περισσότερα έργα καθυστερούν ή έχουν σταματήσει.

Τα στοιχεία που αφορούν τα έργα τεχνολογίας στο δημόσιο που προωθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ η κρατική Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. (ΚτΠ Α.Ε.) είναι ενδεικτικά: Από τα 325 έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,1 δισ. ευρώ, την τελευταία επταετία έχουν υπογραφεί συμβάσεις για έργα μόλις 249 εκατ. ευρώ και έχουν γίνει πληρωμές μόλις 45,7 εκατ. ευρώ.

Η εικόνα θα καλυτερεύσει με την υπογραφή των συμβάσεων για το μεγάλο έργο Σύζευξις ΙΙ που αφορά την αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών προς τους κρατικούς φορείς. Όμως, ο αναλυτικός κατάλογος με τους διαγωνισμούς που καθυστερούν είναι αποκαλυπτικός.

Εκτός από τα έργα που ουδέποτε προκηρύχθηκαν ή ουδέποτε ανατέθηκαν, υπάρχουν και ορισμένα που μολονότι έχουν ανάδοχο προχωρούν με αργούς ρυθμούς ή έχουν σταματήσει.

Στην ίδια κατάσταση (εμφανίζονται ως "υπό υλοποίηση", αλλά στην πραγματικότητα έχουν σταματήσει) παρουσιάζονται και άλλα έργα τεχνολογίας όπως το πληροφορικό σύστημα για το πρώην ΠΕΣΥΠ Πελοποννήσου που επίσης ανατέθηκε το 2007, δηλαδή πριν από περίπου οκτώ χρόνια. Το έργο για τις νέες εφαρμογές του Taxisnet έχει ανατεθεί από το 2006, αλλά από τα 2,2 εκατ. ευρώ έχουν απορροφηθεί μόλις 555.000 ευρώ. Με τον αραμπά υλοποιούνται και άλλα έργα τεχνολογικής αναβάθμισης του υπουργείου Οικονομικών, όπως δείχνουν τα στοιχεία για τις πληρωμές.

Στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν πως στην ουσία η ΚτΠ Α.Ε. επικεντρώθηκε στο Σύζευξις ΙΙ, μέσω του οποίου μπορούν να απορροφηθούν ταχύτερα οι πόροι του ΕΣΠΑ καθώς οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές. Με βάση τον γνωστό κανόνα "ν+2" τα κονδύλια πρέπει να έχουν απορροφηθεί μέχρι το τέλος του 2015. Με δεδομένο πως τα περισσότερα από τα υπόλοιπα έργα καρκινοβατούν (με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως η ψηφιοποίηση των Ληξιαρχείων ώστε να λειτουργήσει ένα προηγούμενο έργο για τα ηλεκτρονικά δημοτολόγια), το Σύζευξις ΙΙ είναι η μοναδική ελπίδα.

Οι διαγωνισμοί για το Σύζευξις ΙΙ, το συνολικό κόστος του οποίου προσεγγίζει τα 550 εκατ. ευρώ, βρίσκονται στο τελικό στάδιο και εντός των ημερών αναμένονται οι πρώτες αναθέσεις στους ενδιαφερόμενους. Με βάση τον σχεδιασμό, η Ελλάδα έχει μοιραστεί σε τμήματα και θα επιλεγούν τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι και εταιρείες υπηρεσιών για κάθε ξεχωριστή περιοχή.

Για το μεγαλύτερο υποέργο του Σύζευξις ΙΙ που αφορά τις υποδοµές Ασφάλειας, Τηλεφωνίας, Τηλεδιάσκεψης, Καλωδίωσης, προϋπολογισµού 132,65 εκατ., κατατέθηκαν στις 25 Σεπτεμβρίου τέσσερις προσφορές από τη Logicom Solutions, την κοινοπραξία ΟΤΕ, Space Hellas, Unisystems, την Globo Technologies και την κοινοπραξία ONEX, ZTE Hellas, Forthnet. Για το έργο ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ - Κεντρικές Υπηρεσίες ISP & SLA, προϋπολογισμού 26,6 εκατ. ευρώ, κατατέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα δύο προσφορές: η πρώτη από την κοινοπραξία ΟΤΕ, Space Hellas, Unisystems και Intrasoft International και η δεύτερη από την κοινοπραξία PriceWaterhouseCoopers Business Solutions, Cosmos Business Systems.

Λύση μέσω Συπράξεων;

Καλύτερη εικόνα εμφανίζουν τα έργα που προωθήθηκαν τα τελευταία χρόνια μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με πρώτο το έργο της τηλεματικής στις αστικές συγκοινωνίες που ανατέθηκε στην Intasoft International. Η εταιρεία ανέλαβε την κατασκευή και τη διαχείριση συστήματος "έξυπνων στάσεων" ώστε να ενημερώνονται οι πολίτες για την άφιξη των λεωφορείων ή των τρόλεϊ. Προς υπογραφή είναι και το έργο του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα μέσα μαζικής μεταφοράς που ανατέθηκε στην κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή - LG.

Εντός του α΄ εξαμήνου του 2015 θα υπογραφεί και ένα ακόμα έργο ΣΔΙΤ, προϋπολογισμού 161 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Το έργο είχε σπάσει σε τρεις ζώνες με τον ΟΤΕ να επικρατεί για τις ζώνες 1 και 3 και την κοινοπραξία Intracom Holdings, Intrakat και Hellas On Line να αναλαμβάνει τη ζώνη 2.

Μέσω του έργου περίπου 600.000 άτομα, που ζουν σε περισσότερες από 5.400 αγροτικές και νησιωτικές περιοχές (δηλ. περίπου στο 40% της χώρας), θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε Διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας.

Σημείωση: Σε προηγούμενη έκδοση του κειμένου αναφέρονταν πως το έργο "Φίλιππος" είναι ημιτελές, Στην πραγματικότητα εμφανίζεται ημιτελές στη βάση δεδομένων της ΚτΠ ΑΕ γιατί κατά τα άλλα είναι ένα από τα λίγα έργα σε νοσοκομεία που έχει ολοκληρωθεί

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v