Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To καλοκαίρι ο διαγωνισμός για το ”Ψηφιακό Άλμα”

Μέσα στο καλοκαίρι θα επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός διαχείρισης του Ταμείου για το ”Ψηφιακό Άλμα”, ύψους 100 εκατ. ευρώ, καθώς τα χρονοδιαγράμματα είναι πλέον ασφυκτικά. Μέσω του προγράμματος επιδιώκεται η χρηματοδότηση 70–100 μικρών επιχειρήσεων τεχνολογίας, στα πρώτα στάδια ανάπτυξης.

To καλοκαίρι ο διαγωνισμός για το ”Ψηφιακό Άλμα”
Μέσα στο καλοκαίρι θα επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός διαχείρισης του Ταμείου για το ”Ψηφιακό Άλμα”, ύψους 100 εκατ. ευρώ, καθώς τα χρονοδιαγράμματα είναι πλέον ασφυκτικά.

Στελέχη της αγοράς επιχειρηματικών συμμετοχών (private equity) τόνισαν ότι η ακύρωση του πρώτου διαγωνισμού, πριν από λίγες ημέρες, ήταν αναμενόμενη αφού η προκήρυξη ζητούσε από πολυεθνικές εταιρίες του χώρου να ονομαστικοποιήσουν τις μετοχές τους.

Ως αποτέλεσμα, υπήρξαν ελλείψεις στους φακέλους των τριών κοινοπραξιών που κατέθεσαν προσφορές και τελικά η διυπουργική επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει σε νέα προκήρυξη.

Τόσο στο υπουργείο Οικονομίας όσο και στην αγορά private equity επισημαίνουν ότι μέσω του Ταμείου για το ”Ψηφιακό Άλμα” επιδιώκεται η χρηματοδότηση 70–100 μικρών επιχειρήσεων τεχνολογίας, στα πρώτα στάδια ανάπτυξης.

Όμως, το χρονοδιάγραμμα του επιχειρησιακού προγράμματος ”Κοινωνία της Πληροφορίας”, στο οποίο έχει ενταχθεί το Ταμείο, επιβάλλει την απορρόφηση των πόρων μέχρι το τέλος του 2008, εκτός και αν υπάρξει παράταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. ”Για να πραγματοποιήσουν 70 επενδύσεις οι διαχειριστές του Ταμείου πρέπει να αξιολογήσουν 200 ή και 300 επιχειρήσεις”, επισημαίνει στέλεχος μιας εκ των υποψήφιων κοινοπραξιών. Ο ίδιος προσθέτει ότι αν το έργο ανατεθεί τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο ”θα απομένουν μόλις 12 – 15 μήνες προκειμένου να αξιολογηθούν δεκάδες υποψήφιες επιχειρήσεις από τον σύμβουλο διαχείρισης του Ταμείου”.

Στον πρώτο διαγωνισμό κατατέθηκαν τρεις προσφορές και συγκεκριμένα από τις κοινοπραξίες:

* Marfin Bank, Capital Connect, Proton Bank, Θερμοκοιτίδα ”Θέρμη” και Fortress Capital.

* Velti Α.Ε., Dolphin Capital Partners. Στην τελευταία κοινοπραξία συμμετείχε ως συνεργάτης και η αμερικανική Draper Fisher Jurvetson (DFJ) η οποία επρόκειτο να δημιουργήσει fund στην Ελλάδα, αλλά το σχέδιο ματαιώθηκε.

* Ευρωσύμβουλοι, Attica Ventures.

Η δημιουργία του Ταμείου για το ”Ψηφιακό Άλμα” εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιανουάριο του 2006 και ο πρώτος διαγωνισμός προκηρύχθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Φ. Κ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v