Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Ετοιμοι να κινηθούμε για συμβιβαστική λύση

Δεν έχουμε ακόμα λύση αλλά δουλεύουμε, δηλώνει ο Σουλτς. Είμαστε εδώ για να διορθώσουμε το πλαίσιο, όχι να το διαλύσουμε, υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Γιατί εμφανίζεται ικανοποιημένη η κυβέρνηση. Τι είπαν Τσίπρας-Γιούνκερ.

Τσίπρας: Ετοιμοι να κινηθούμε για συμβιβαστική λύση

Υπάρχει παράθυρο διαλόγου με τη νέα ελληνική κυβέρνηση και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λύσεις, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός είχε ραντεβού με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Ντ. Τουσκ και τον Μ. Σουλτς.

Ο τελευταίος υπογράμμισε τις εξαιρετικές εντυπώσεις που αφήνει η κινητικότητα του Ελληνα πρωθυπουργού. «Ο κ. Τσίπρας είναι πρωθυπουργός που μάχεται για την ευρωπαϊκή συνεργασία και όχι μόνο για την Ελλάδα», σημείωσε.

«Πιστεύω ότι υπάρχει αμοιβαία κατανόηση και πρέπει να βρούμε τρόπους συμβιβασμού. Εχουμε παράθυρο διαλόγου και αυτό μπορεί να σημαίνει εποικοδομητικό διάλογο και λύσεις», τόνισε.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια οι ίδιοι και οι ίδιοι πληρώνουν το λογαριασμό. «Ήλθε η ώρα να πληρώσουν οι κατέχοντες. Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να βασίζεται στη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των ευρωπαϊκών θεσμών».

Τσίπρας: Είμαστε σε καλό δρόμο για συμφωνία

«Προσπαθούμε να κάνουμε το βέλτιστο δυνατό. Γνωρίζω καλά ότι η ιστορία της Ευρώπης είναι μια ιστορία διαφωνιών, αλλά στο τέλος της ημέρας συμβιβασμών και λύσεων», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε για την εύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης», σημείωσε και προσέθεσε ότι «είμαστε εδώ για να διορθώσουμε το πλαίσιο, όχι για να το διαλύσουμε».

«Σεβόμαστε τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και την κυριαρχία του ελληνικού λαού και την εντολή που λάβαμε. Είμαι πεπεισμένος ότι είμαστε σε καλό δρόμο, δεν έχουμε φτάσει στο τέλος για να βρεθεί συμφωνία ακόμα αλλά μπορεί να γίνει».

Τουσκ: Η λύση για την Ελλάδα πρέπει να βρεθεί στο Eurogroup

Για ανοιχτές και ειλικρινείς συζητήσεις με τον Ελληνα πρωθυπουργό έκανε λόγο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

"Οι συζητήσεις μας ήταν ανοιχτές και ειλικρινείς σε μια σειρά ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος. Όσον αφορά τη χρηματοοικονομική βοήθεια της Ευρώπης προς την Ελλάδα, τόνισα την ανάγκη να βρούμε μια λύση που θα είναι αποδεκτή από όλες τις χώρες - μέλη που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις. Αυτές οι διαπραγματεύσεις θα λάβουν χώρα στο Eurogroup. Θα είναι δύσκολες, θα απαιτηθεί συνεργασία και διάλογος καθώς και αποφασιστικές προσπάθειες από την Ελλάδα.

Συμφωνήσαμε στη σημασία της ενότητας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά σε άλλες βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη", υπογράμμισε ο κ. Τουσκ.

Ευχαριστημένη η κυβέρνηση από τις επαφές Τσίπρα

Πηγές της κυβέρνησης σημείωναν ότι οι συναντήσεις έγιναν σε καλό κλίμα. «Δόθηκε η ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα να εκθέσει τις προτάσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης σε μία σειρά ζητημάτων και να ενημερώσει τον κ. Γιούνκερ για τις θέσεις της».

Πιο συγκριμένα, έγινε αναφορά στην ανάγκη να υπάρξει μία συμφωνία-γέφυρα που να διασφαλίζει μία μεταβατική περίοδο, η οποία να δίνει ανάσα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Σκοπός αυτής της συμφωνίας-γέφυρας είναι να δοθεί πίστωση χρόνου ώστε να διαμορφωθεί από κοινού ένα τετραετές σχέδιο για την περίοδο 2015-2018.

Αυτή η συμφωνία θα περιλαμβάνει:

• Ένα ριζοσπαστικό Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων.

• Δημοσιονομική εξισορρόπηση, απορρίπτοντας όμως τα τερατώδη πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4,5% του ΑΕΠ που καθιστούν την ελληνική οικονομία όμηρο. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα σεβαστεί τους κανόνες της Ε.Ε., όμως δεν υπάρχει κανένας κανόνας που να επιβάλει τέτοιας έκτασης λιτότητα.

Χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε πως η Ευρώπη δεν πρέπει να επιμένει σε ένα λάθος που εντείνει τον φαύλο κύκλο ύφεσης-χρέους τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Κλ. Γιούνκερ τόνισε ότι είναι στη διάθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης για να βοηθήσει και να συνδράμει στην εύρεση μίας κοινής συμφωνίας. Επισήμανε ότι υπάρχουν ακόμα διαφορές οι οποίες πρέπει να γεφυρωθούν. Αντιλαμβάνεται την πολιτική διάσταση του ζητήματος και είναι υποχρεωμένος να μιλήσει με όλες τις πλευρές ώστε να υπάρχει συμφωνία.

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης τονίζεται ότι είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι όλοι οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης δέχονται να συνομιλήσουν μαζί μας και συνειδητοποιούν ότι χρειάζεται χρόνος για διαβούλευση, χωρίς να βάζουν τελεσίγραφα.

Παράλληλα ενδεικτικό των συνομιλιών είναι ότι δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στην «τρόικα», η παραμικρή αναφορά στη συνέχιση του προηγούμενου προγράμματος και η παραμικρή αναφορά στη συνέχιση της προηγούμενης πολιτικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v