Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πάγωσαν» οι δουλειές το δίμηνο Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου

Τις επιπτώσεις της πολιτικής αβεβαιότητας σε διάφορους κλάδους της οικονομίας αλλά και αναφορικά με την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ το τελευταίο δίμηνο, καταγράφουν παράγοντες της αγοράς. Οι εκτιμήσεις για τους κλάδους χάλυβα, ασφαλειών. Καλύτερη εικόνα στα πετρελαιοειδή.

«Πάγωσαν» οι δουλειές το δίμηνο Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου

Επιπτώσεις στην οικονομία είχε η πολιτική αβεβαιότητα του τελευταίου διμήνου, με επιχειρηματίες και επενδυτές να σημειώνουν ότι τα πράγματα έχουν «παγώσει» το τελευταίο χρονικό διάστημα τόσο σε επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας όσο και γύρω από την απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Ο κ. Σταύρος Ταυρίδης, αντιπρόεδρος της Ευρωσύμβουλοι, σημειώνει πως «πράγματι, από το Δεκέμβριο, το κλίμα αβεβαιότητας που δημιουργήθηκε επηρέασε το σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα. Το στοίχημα τώρα δεν είναι τόσο το αν θα το πρόβλημα θα λυθεί -πιστεύω ότι δεν θα δούμε ένα αρνητικό σενάριο να επιβεβαιώνεται- όσο το πόσο γρήγορα θα λυθεί, δηλαδή το πόσο γρήγορα η οικονομία θα επιστρέψει και πάλι σε κανονικούς ρυθμούς.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω πως το 2015 αποτελεί μια κομβική χρονιά. Από τη μια πλευρά, γιατί μέχρι το τέλος του έτους ολοκληρώνεται το ΕΣΠΑ και θα πρέπει να έχουν προφτάσει να απορροφηθούν κάποια δισεκατομμύρια ευρώ. Μιλάμε για δωρεάν Κοινοτικό χρήμα που μπορεί να τονώσει σημαντικά την εγχώρια οικονομία και όχι για δανεικά κεφάλαια που θα πρέπει κάποια στιγμή να επιστρέψουμε εντόκως».

Παρόμοια εκτίμηση για την πορεία της αγοράς σιδήρου-χάλυβα κάνουν και κύκλοι προσκείμενοι στην εταιρεία Αφοί Κορδέλλου: «Το δυσάρεστο επίσης είναι πως τόσο ο Δεκέμβριος του 2014, όσο και ο φετινός Ιανουάριος επηρεάστηκαν σε σημαντικό βαθμό από την προεκλογική περίοδο και τη γενικότερη πολιτική αβεβαιότητα, με αποτέλεσμα η ζήτηση στην αγορά να υποχρεωθεί σε αξιοσημείωτη πτώση. Η κατάσταση στην αγορά είναι παγωμένη κατά το τελευταίο δίμηνο και θέλουμε να πιστεύουμε ότι στο βαθμό που εξομαλυνθεί η κατάσταση και αποκατασταθεί το κλίμα σταθερότητας στην οικονομία, τότε θα υπάρξουν προοπτικές νέας βελτίωσης της ζήτησης για τον κλάδο και ειδικότερα για την εταιρεία μας», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Στην ασφαλιστική αγορά εκτιμάται ότι υπάρχει ένα «πάγωμα» εργασιών τον Ιανουάριο, όταν το Δεκέμβριο παρατηρήθηκε μια υποχώρηση της παραγωγής κατά 0,6%, ανάλογη με αυτή του πρώτου ενδεκαμήνου του έτους.

Στην αγορά πετρελαιοειδών, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών κ. Γιάννης Αληγιζάκης δήλωσε στο Euro2day.gr για την πορεία του Ιανουαρίου πως «σύμφωνα με τις ενδείξεις, οι βενζίνες δείχνουν να παραμένουν στάσιμες στα περυσινά επίπεδα, πράγμα θετικό, το πετρέλαιο κίνησης «κρατάει» (πολύ σημαντικό γιατί το πετρέλαιο κίνησης συνδέεται στενά τη γενικότερη πορεία της οικονομίας -μεταφορές, βιομηχανία) και το θέρμανσης είχε έναν εξαιρετικά καλό μήνα, τόσο λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, όσο και εξ' αιτίας των σαφώς χαμηλότερων τιμών. Ίσως και να μιλάμε και για ένα +80% στο πετρέλαιο θέρμανσης, που αποτελεί ένα πολύ καλό «μαξιλάρι» για τους επόμενους δύο μήνες. Άρα, το πρώτο τρίμηνο θα κλείσει λογικά στο συν».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v