Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέμπτη υποβάλλεται το αίτημα για παράταση

Αναβολή 24 ωρών στο αίτημα επέκτασης της δανειακής σύμβασης. Θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις, κάποιες κοστολογημένες, αποκάλυψε ο Θεοδωράκης που είδε Τσίπρα. Αρνηση από δανειστές σε διαχωρισμό δανείου-προγράμματος. Πιθανό Εurogroup την Παρασκευή αν το κείμενο κριθεί επαρκές.

Πέμπτη υποβάλλεται το αίτημα για παράταση

Για την Πέμπτη μεταφέρεται το αίτημα της Ελλάδας για παράταση της δανειακής σύμβασης, όπως αποκάλυψε ο Σταύρος Θεοδωράκης και επιβεβαίωσαν αργότερα κυβερνητικές πηγές. Σύμφωνα μάλιστα με όσα είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού «θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις, κάποιες εξ αυτών κοστολογημένες».

Την ίδια στιγμή, όμως απόλυτα αρνητικοί εμφανίζονται οι δανειστές στο ενδεχόμενο να αποδεχτούν παράταση μόνο της δανειακής σύμβασης καθώς υποστηρίζουν ότι είναι ταυτόσημη με το πρόγραμμα. Υπό αυτές τις συνθήκες πηγές από τις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι είναι πιθανό να γίνει συνεδρίαση του EWG και εν συνεχεία του Eurogroup την Παρασκευή, αλλά μόνο στην περίπτωση που ληφθεί το αίτημα και κριθεί επαρκές.

Θεοδωράκης: Είμαστε στο πλευρό της κυβέρνησης

«Ενημερώθηκα από τον πρωθυπουργό για το αίτημα παράτασης που θα κατατεθεί αύριο, αλλά και για τις μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει, κάποιες από τις οποίες θα είναι κοστολογημένες», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Είμαστε στο πλευρό της κυβέρνησης στην εθνική προσπάθεια, αλλά επισήμανα ότι δεν έχουμε πολύ χρόνο. Πρέπει να τελειώσουμε με το περιτύλιγμα και να προχωρήσουμε στην ουσία: την ανόρθωση της οικονομίας», τόνισε.

«Ελπίζω ότι την Παρασκευή θα έχουμε καλά νέα, όμως αυτό θα εξαρτηθεί και από τις προτάσεις που θα καταθέσει αύριο η κυβέρνηση. Θέλω να είμαι αισιόδοξος», συμπλήρωσε.

Σόιμπλε: Δεν υπάρχει δανειακή σύμβαση, υπάρχει πρόγραμμα διάσωσης

Ηδη από εχθές ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο ZDF έσπευσε να θέσει σε πάγο τα σχέδια της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα, υπάρχει πρόγραμμα διάσωσης». Εσπευσε δε να τονίσει ότι το θέμα δεν είναι να επεκταθεί ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης, αλλά εάν το πρόγραμμα μπορεί να ολοκληρωθεί ή όχι.

Πρέπει να δούμε κάτι συγκεκριμένο, βιώσιμο, δεσμευτικό. Αυτό δεν το είχαμε την περασμένη Τετάρτη, δεν το είχαμε χθες, δεν το είχαμε ούτε στις τεχνικές διαπραγματεύσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου με τους τρεις θεσμούς που πάντα αποκαλούσαμε τρόικα. Πρέπει να είναι κάτι αξιόπιστο, βιώσιμο, αλλιώς δεν έχει νόημα. Δεν έχω πάρει κάτι τέτοιο, όχι», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε.

Γερμανία: Δεν θα γίνει αποδεκτός ο διαχωρισμός του δανείου από τις δεσμεύσεις

Κάθε παράταση της διεθνούς βοήθειας προς την Ελλάδα μετά τις 28 Φεβρουαρίου δεν διαχωρίζεται από την υλοποίηση από την Αθήνα των προβλεπομένων από το τρέχον πρόγραμμα στήριξης μεταρρυθμίσεων, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.

«Δεν είναι αποδεκτή και δεν θα γίνει αποδεκτή μία παράταση χωρίς την εφαρμογή των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων, τα δύο αυτά πράγματα είναι αδιαχώριστα» δήλωσε ο Μάρτιν Γέγκερ, εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Οι χώρες της ευρωζώνης έθεσαν τη Δευτέρα πέντε όρους για τη συνέχιση της οικονομικής τους στήριξης προς την Αθήνα και "δεν τίθεται θέμα" νέας συζήτησης επ΄αυτών, πρόσθεσε.

Γιούνκερ: Εργαζόμαστε με τον Ντάισελμπλουμ για παράταση του προγράμματος

Τη συνεργασία του με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με στόχο τη συμφωνία επέκτασης του υφιστάμενου προγράμματος για την Ελλάδα περιγράφει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε δηλώσεις του στο γερμανικό περιοδικό WIWO.

"Η παράταση του προγράμματος θα καλύψει την περίοδο έως το καλοκαίρι", υπογραμμίζει ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως είπε, η παράταση θα δώσει στην ευρωζώνη και στην Ελλάδα χρόνο για να συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης για τη χώρα.

Dombrovskis: Η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος

«Χρειάζεται να δούμε σε χαρτί τι ακριβώς ζητά η ελληνική κυβέρνηση» δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος και αντιπρόεδρος της Κομισιόν Valdis Dombrovskis κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Τόνισε πως μετά τα δύο τελευταία Eurogroup για την Ελλάδα, το κλίμα μεταξύ των υπουργών Οικονομικών είναι ξεκάθαρο: «Η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος στήριξης».

Σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Dombrovskis δήλωσε μάλιστα πως βλέπει ανησυχητικές τάσεις στην οικονομική και χρηματοοικονομική κατάσταση στη χώρα. «Βλέπουμε ότι η οικονομική και χρηματοοικονομική κατάσταση δεν γίνεται καλύτερη, βλέπουμε κάποιες ανησυχητικές τάσεις», είπε συγκεκριμένα.

Μοσκοβισί: Ελπίζουμε να παραταθεί το πρόγραμμα

Με τρία μηνύματα που ανάρτησε στο Twitter, ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί έδωσε το στίγμα για τη στάση που θα τηρήσει με την κατάθεση της ελληνικής πρότασης.

«Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την Αθήνα και τον ελληνικό λαό. Ελπίζουμε να παραταθεί» γράφει και συμπληρώνει: «Οι τελευταίες συνεδριάσεις του Eurogroup ήταν εποικοδομητικές. Πρέπει τώρα να περάσουμε στη δράση».
«Έχουμε ανάγκη την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης και η Ελλάδα έχει εξίσου ανάγκη την ευρωζώνη» κατέληξε.

F.T.: Δεν υπάρχει νομική φόρμουλα

Έντονες ενστάσεις διατυπώνει το Βερολίνο στην πρόταση της ελληνικής πλευράς πριν ακόμη κατατεθεί επισήμως. Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, η γερμανική πλευρά στέκεται σε θέματα τεχνικά, αλλά και ουσιαστικά της νέας ελληνικής πρότασης.

«Γερμανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι δεν υφίσταται νομική μέθοδος» για να μπορεί να γίνει δεκτό το αίτημα της Αθήνας, δηλαδή επέκταση της δανειακής σύμβασης, χωρίς να υπάρχει παράλληλα και επέκταση του προγράμματος στήριξης. Δεν είναι όμως αυτό το μόνο εμπόδιο.

«Οι Γερμανοί και τα άλλα κράτη-μέλη που αντιδρούν στις προσπάθειες της Ελλάδας να αλλάξουν οι όροι του προγράμματος στήριξης πιθανότατα θα σταθούν στην ομιλία του κ. Τσίπρα, κατά την οποία δεσμεύθηκε να ανατρέψει κάποιες από τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευθεί η Αθήνα», αναφέρει το δημοσίευμα.

Επισημαίνουν ότι ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως καταθέτει «το νομοσχέδιο κοινωνικής σωτηρίας, αλλά και το σχέδιο ρύθμισης 100 δόσεων στις ληξιπρόθεσμες οφειλές» προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Σημειώνουν επίσης το σχέδιο νόμου «που θα βάζει τέλος στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας-εργασιακό μεσαίωνα που δημιούργησε η τρόικα για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της ολιγαρχίας».

«Και τα δύο μέτρα έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές του πλάνου Μοσκοβισί», γράφουν οι Financial Times.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v