Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαφαζάνης: Καμία ιδιωτικοποίηση στην ενέργεια

Σαφές δείγμα των προθέσεών του δίνει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Διαφοροποιείται από το κείμενο Βαρουφάκη και τονίζει πως δεν θα γίνει κάμία ιδιωτικοποίηση στον τομέα της ενέργειας. "Ούτε στη ΔΕΗ, ούτε στη ΔΕΠΑ, ούτε στα ΕΛΠΕ" δηλώνει.

Λαφαζάνης: Καμία ιδιωτικοποίηση στην ενέργεια

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης επιμένει στις θέσεις του και τονίζει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει καμία ιδιωτικοποίηση στον τομέα της ενέργειας, παρ' όσα δηλώνει το κείμενο Βαρουφάκη που εστάλη στο Eurogroup.

«Καμία ιδιωτικοποίηση δεν πρόκειται να γίνει στην ενέργεια, ούτε στη ΔΕΗ, ούτε στη ΔΕΠΑ, ούτε στα ΕΛΠΕ. Επαναλαμβάνω ό,τι έχω μέχρι σήμερα πει» δηλώνει στα «ΝΕΑ», απαντώντας στο ερώτημα για το αν η δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσουν οι εν εξελίξει διαγωνισμοί αφορά και την ενέργεια.

Σημειώνεται ότι στην περιβόητη λίστα Βαρουφάκη η Ελλάδα δεσμεύεται ότι δεν θα καταργήσει τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί και πως «θα σεβαστεί τη διαδικασία σύμφωνα με τον νόμο», στις περιπτώσεις που ο διαγωνισμός έχει ήδη προκηρυχθεί. Για τις ιδιωτικοποιήσεις για τις οποίες δεν έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός, το κείμενο κάνει λόγο για επανεξέταση «με στόχο τη βελτίωση των όρων ώστε να βελτιστοποιηθούν τα μακροπρόθεσμα οφέλη του δημοσίου, να δημιουργηθούν έσοδα, να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, να προωθηθεί η οικονομική ανάκαμψη και να ενισχυθούν οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης».

Ο πιο ώριμος και προχωρημένος διαγωνισμός ήταν αυτός του ΑΔΜΗΕ, της θυγατρικής της ΔΕΗ που διαχειρίζεται τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με τουλάχιστον δύο υποψηφίους να βρίσκονται στην τελική ευθεία. 

Σχολιάζοντας πάντως το σημείο του κειμένου Βαρουφάκη, ο υπουργός είναι κατηγορηματικός, επιμένοντας για μια ακόμη φορά ότι καμία ενεργειακή επιχείρηση δεν πρόκειται να πουληθεί, καμία αποκρατικοποίηση στο τομέα ευθύνης του δεν πρόκειται να περπατήσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v