Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody's: Θα χρειαστούν 12-18 μήνες για να γυρίσουν οι καταθέσεις

Η τετράμηνη παράταση που εξασφάλισε η Ελλάδα δίνει ανάσα στις τράπεζες, την ώρα που επιδεινώνεται η ρευστότητά τους. H EKT θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τα πιστωτικά ιδρύματα είτε άμεσα είτε μέσω ELA.

Moodys: Θα χρειαστούν 12-18 μήνες για να γυρίσουν οι καταθέσεις

Η παράταση της ελληνικής διάσωσης δίνει στις τράπεζες κάποιο περιθώριο για ανάσα, την ώρα που τα ρίσκα ρευστότητας παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, λέει η Moody's.

Όπως σημειώνει, μεταξύ των τραπεζών που επηρεάζονται είναι η Εθνική (η σύσταση Caa2 αναθεωρείται προς υποβάθμιση), η Τράπεζα Πειραιώς (η σύσταση Caa2 αναθεωρείται προς υποβάθμιση), η Alpha Bank (η σύσταση Caa2 αναθεωρείται προς υποβάθμιση), η Eurobank Ergasias (η σύσταση Caa3 αναθεωρείται προς υποβάθμιση) και η Attica Bank (η σύσταση Caa3 αναθεωρείται προς υποβάθμιση).

Η έγκριση των μεταρρυθμίσεων έρχεται μετά τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου μεταξύ της Ελλάδας και του Eurogroup, που προβλέπει παράταση του προγράμματος στήριξης μέχρι το τέλος Ιουνίου, υπό την προϋπόθεση ότι οι επίσημοι πιστωτές (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ) θα συμφωνήσουν μέχρι το τέλος Απριλίου στις λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα. Μια νέα συμφωνία θα πρέπει να υπάρξει μέχρι το τέλος Ιουνίου ώστε να μπορέσει η χώρα να ανταποκριθεί στις χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Η τετράμηνη παράταση σημαίνει πως η ΕΚΤ πιθανώς θα συνεχίσει να παρέχει χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα στις ελληνικές τράπεζες, είτε άμεσα είτε με έγκριση του ELA μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο ELA είναι κρίσιμης σημασίας ώστε να μην καταρρεύσουν οι ελληνικές τράπεζες, διότι συνεχίζουν να βιώνουν σημαντικές εκροές καταθέσεων τους τελευταίους τρεις μήνες. Για τον λόγο αυτό, η ΕΚΤ ενέκρινε στις 18 Φεβρουαρίου την αύξηση του ορίου του ELA για τις ελληνικές τράπεζες στα 68,3 δισ. ευρώ, από 65 δισ. ευρώ.

Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα στο σύστημα βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών, καθώς η εμπιστοσύνη των καταθετών έχει επιδεινωθεί πολύ από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2014 λόγω του εκτιμώμενου ρίσκου για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Η Moody's εκτιμά πως η έγκριση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων θα καθησυχάσει κάπως τις ανησυχίες των καταθετών αναφορικά με πιθανή επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων. Η άμεση χρηματοδότηση που παρέχεται στις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ εξαρτάται από το αν η Ελλάδα θα παραμείνει σε πρόγραμμα στήριξης.

Η απόφαση της Τρίτης θα μπορούσε να οδηγήσει την ΕΚΤ στο να επανεξετάσει την απόφαση της 4ης Φεβρουαρίου, με την οποία σταμάτησε να αποδέχεται ως collateral ελληνικά κρατικά ομόλογα και εγγυήσεις από ελληνικές τράπεζες. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα περίπου 50 δισ. ευρώ να επιστρέψουν στη χαμηλότερου κόστους χρηματοδότηση της ΕΚΤ έναντι του ELA, που κοστίζει περίπου 150 μ.β. περισσότερο, μειώνοντας το κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.

Ωστόσο, τα ρίσκα χρηματοδότησης και ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν έντονα, ενώ η επιστροφή των καταθέσεων που χάθηκαν τους περασμένους τρεις μήνες πολύ δύσκολα θα αποκατασταθεί τους επόμενους 12-18 μήνες, ακόμα και αν υπάρξει νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας πριν από τον Ιούνιο.

Ως αποτέλεσμα, οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που ανέμεναν, γεγονός που αποτελεί αρνητικό παράγοντα για την πιστοληπτική αξιολόγησή τους.

Η Moody's εκτιμά επίσης πως οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους για το 2015, αφού οι επιδόσεις στους θα επηρεαστούν αρνητικά από τη διατάραξη της ελληνικής οικονομίας και τη σημαντική μείωση της επενδυτικής δραστηριότητας που σημειώνεται από τον περασμένο Δεκέμβριο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v