Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

JP Morgan: Σε «παγωμένη σύγκρουση» οδηγούνται Αθήνα - εταίροι

Ελλάδα και ευρωζώνη θα τα βρουν έως τον Ιούνιο, προβλέπει η JP Morgan. Ωστόσο δεν αποκλείει οι σχέσεις των δυο πλευρών να βρεθούν σε μια κατάσταση «παγωμένης σύγκρουσης». Τι προβλέπει για τη Σύνοδο Κορυφής.

JP Morgan: Σε «παγωμένη σύγκρουση» οδηγούνται Αθήνα - εταίροι

To βασικό μας σενάριο παραμένει ότι Ελλάδα και ευρωζώνη θα φτάσουν σε μια συμφωνία έως τα τέλη του Ιουνίου, αναφέρει η JP Morgan.

Ωστόσο ο διεθνής οίκος αμφιβάλει αν η Σύνοδος Κορυφής και οι συναντήσεις Τσίπρα θα δώσουν μια λύση στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα.

O Τσίπρας ίσως καταφέρει, μέσω διαπραγματεύσεων στο περιθώριο της Συνόδου, να πετύχει μια χαλάρωση της σκληρής στάσης με την εφαρμογή ενός περιορισμένου αριθμού μέτρων με στόχο την εκταμίευση ενός μικρού ποσού.
Ωστόσο, σύμφωνα με την JP Morgan, και αυτό φαντάζει απίθανό καθώς δεν υπάρχει λεπτομερής διαπραγμάτευση των μέτρων.

Παράλληλα προβλέπει ότι η ΕΚΤ δεν θα εγκρίνει τα ελληνικά αιτήματα που αφορούν τα έντοκα γραμμάτια και εκφράζει την έκπληξή της για την επιμονή που επιδεικνύει ο Αλέξης Τσίπρας προς αυτή την κατεύθυνση.

Αν και η JP Morgan θεωρεί ότι στο τέλος θα υπάρξει deal μεταξύ Ελλάδας και ευρωζώνης τονίζει ότι το σενάριο της «παγωμένης σύγκρουσης» (frozen conflict) κερδίζει έδαφος.

Αυτό περιλαμβάνει τα εξής: Με δεδομένη την δύσκολη διαπραγμάτευση στο Eurogroup οι εκροές καταθέσεων θα συνεχιστούν και θα εφαρμοστούν κεφαλαιακοί έλεγχοι στις τράπεζες.

Οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και ευρωζώνης θα συνεχιστούν αλλά η οικονομία θα πλήττεται από αυξημένη αβεβαιότητα και την δυσκολία του τραπεζικού συστήματος να λειτουργήσει. Τότε μια συμφωνία Ελλάδα και ευρωζώνης θα πραγματοποιηθεί.

Εναλλακτικά λόγω της ελλειμμάτων, της αδύναμης ανάπτυξης αλλά και της εγχώριας πολιτικής πίεσης η Ελλάδα θα μπορούσε να οδηγηθεί σε δημοψήφισμα ή εκλογές, τονίζει η JP Morgan.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v