Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πληροφορική: Πώς βλέπουν το 2015 οι εισηγμένες του κλάδου

Τον άμεσο τερματισμό της αβεβαιότητας ζητούν οι παράγοντες του κλάδου, προκειμένου το 2015 να συνοδευτεί από νέα άνοδο οικονομικών επιδόσεων. Πώς τα πήγαν οι 14 εισηγμένες εταιρείες πληροφορικής το 2014. Αναλυτικός πίνακας.

Πληροφορική: Πώς βλέπουν το 2015 οι εισηγμένες του κλάδου

Αρκετά καλύτερα σε σχέση με το 2013 κινήθηκε πέρυσι η αγορά πληροφορικής και μάλιστα τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο φέτος, αν φυσικά τερματιστεί σύντομα η έντονη αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία.

Χαρακτηριστικός για την περυσινή πορεία του κλάδου είναι ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκαν οι οικονομικές επιδόσεις των εισηγμένων του κλάδου στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα:

• Ο κύκλος εργασιών των 14 αυτών εταιρειών αυξήθηκε κατά 10,4%, φτάνοντας στα 486,26 εκατ. ευρώ.
• Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) βελτιώθηκαν κατά 59% φτάνοντας τα 42 εκατ. ευρώ.
• Σε επίπεδο προ φόρων αποτελεσμάτων, οι ζημίες περιορίστηκαν από τα 15,9 στο 1,2 εκατ. ευρώ.
• Πολλές εταιρείες βρέθηκαν στο τέλος του 2014 είτε με θετικό καθαρό ταμείο (διαθέσιμα μεγαλύτερα από το σύνολο του τραπεζικού δανεισμού) -όπως οι Entersoft, Epsilon Net, MLS, PROFILE και Q&R- είτε με ισχυρή ρευστότητα, ενώ αντίθετα υπήρξαν και εισηγμένες που εμφάνισαν αρνητικά ίδια κεφάλαια (Altec, Compucon, MARAK, PC Systems).

H γενικότερη εικόνα είναι πως τρεις είναι κυρίως οι παράγοντες που ώθησαν τον κύκλο εργασιών του 2014 ανοδικά:

α) Η υλοποίηση αυξημένου κύκλου εργασιών από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο κομμάτι των δημοσίων έργων.
β) Οι περισσότερες εργασίες αρκετών εταιρειών στο εξωτερικό.
γ) Η αύξηση της εσωτερικής ζήτησης από εταιρείες που είχαν υποεπενδύσει σε τεχνολογία τα τελευταία χρόνια και αύξησαν τα σχετικά κονδύλιά τους εν όψει προβλέψεων για σταθεροποίηση της οικονομίας.

Το τέλος της χρονιάς βρήκε αναμφίβολα τις εταιρείες πληροφορικής που αναλαμβάνουν δημόσια έργα με μεγαλύτερα υπόλοιπα ανεκτέλεστων συμβάσεων και με πολλά έργα του ΕΣΠΑ στη διαδικασία της ανάθεσης.

Παρ' όλα αυτά, οι αρχικές θετικές προσδοκίες έχουν σκιαστεί από την έντονη πολιτική αβεβαιότητα, από το μπλοκάρισμα των διαδικασιών στα δημόσια έργα λόγω των εκλογών, αλλά και από την αφαίρεση ρευστότητας στις τράπεζες (αγωνία για το ποιος θα χρηματοδοτήσει τα έργα, καθώς και το πόσα έργα του ΕΣΠΑ θα μπορέσουν να τρέξουν διότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος μέχρι το προσεχές φθινόπωρο).

Τι βλέπουν οι εισηγμένες

Τη συγκρατημένη αισιοδοξία τους για καλύτερη πορεία μέσα στο 2015 -υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι το υπάρχον κλίμα αβεβαιότητας θα αποκατασταθεί σύντομα- εκφράζουν οι εταιρείες πληροφορικής, μεταξύ των οποίων η Space Hellas, η Entersoft και η Q&R. Κατά τα άλλα:

Η θυγατρική της Quest Holdings, Unisystems, σημειώνει πως «για το οικονομικό έτος 2015 και αν δεν υπάρξουν δυσμενείς πολιτικές εξελίξεις, προβλέπεται αύξηση του τζίρου, διατήρηση της κερδοφορίας, συνέχιση της επέκτασης των πωλήσεων του εξωτερικού και παραγωγή θετικών χρηματορροών».

H Byte Computers αναφέρει ότι «η διοίκηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη συνεχώς μεταβαλλόμενη αγορά πληροφορικής και εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για την τρέχουσα χρήση. Με αιχμή του δόρατος την πρωτοπορία σε προϊόντα και υπηρεσίες software και hardware και με στόχο την παροχή ολοκληρωμένων λύσεων προς την πελατειακή βάση, δημιουργούνται βάσιμες προσδοκίες ότι και το 2015 θα αποτελέσει έτος θετικών αποτελεσμάτων».

Σαφώς θετικά βλέπει η διοίκηση της MLS τη νέα οικονομική χρήση, σημειώνοντας πως «σύμφωνα με την προβλεπόμενη εξέλιξη της αγοράς των κινητών τηλεφώνων και των tablets, τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται ήδη έντονα η εταιρεία, οι ανάγκες που θα προκύψουν στο άμεσο μέλλον για την αντιμετώπιση της ζήτησης θα αυξάνονται με πολύ έντονο ρυθμό».

Με βάση τις µέχρι σήµερα εκτιµήσεις της PROFILE, «για το 2015 εκφράζεται αισιοδοξία ως προς την οικονοµική επίτευξη των στόχων, παρά την περιορισµένη ρευστότητα και την αβεβαιότητα που εξακολουθούν να επικρατούν στην εγχώρια αγορά εντός της οποίας δραστηριοποιείται η εταιρεία.

Η αισιοδοξία αυτή πηγάζει από το γεγονός ότι η αγορά του εξωτερικού προσφέρει ήδη θετικά µηνύµατα και η εταιρεία ενισχύει έτι περαιτέρω την παρουσία της, καθώς οι επενδύσεις των προηγούµενων ετών και η συνεχής ανάπτυξη νέων συστηµάτων τεχνολογίας αναγνωρίζονται επιτυχώς από διεθνείς οργανισµούς και πελάτες».

Η PC Systems από την πλευρά της σημειώνει πως «για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και τη στρατηγική επανατοποθέτηση στην αγορά της πληροφορικής, υλοποίησε τα προηγούμενα έτη ένα επίπονο σχέδιο λειτουργικής αναδιάρθρωσης που περιλάμβανε περιορισμό μη κερδοφόρων δραστηριοτήτων, μείωση προσωπικού και περιορισμό λειτουργικών εξόδων.

Ο διπλασιασμός των πωλήσεων στη χρήση 2014 σε σχέση με τη χρήση 2013, κάνει τη διοίκηση αισιόδοξη ότι και το 2015 θα υπάρξει αύξηση του κύκλου εργασιών. Η εταιρεία πλέον έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε νέα έργα και διαγωνισμούς του δημοσίου, κάτι που δεν μπορούσε να κάνει όσο βρισκόταν σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές».

Τέλος η διοίκηση της Ίλυδας αναφέρει πως «με βάση τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις και λόγω της έντασης του φαινομένου και της διάρκειας της οικονομικής κρίσης που πλήττει την εγχώρια οικονομία και αγορά, η διανυόμενη χρήση αναμένεται και αυτή αρκετά δύσκολη, όμως οι εκτιμήσεις της διοίκησης της εταιρείας παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξες σε σχέση με την πορεία των μεγεθών της».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v