Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σόιμπλε: Άγνωστο πώς θα συμφωνήσουμε με την Αθήνα

Οι αγορές προεξόφλησαν όλα τα σενάρια, δεν θα υπάρξει μετάδοση από πιθανό Grexit υποστηρίζει ο γερμανός ΥΠΟΙΚ. Η κυβέρνηση έχει «καταστρέψει» τους οικονομικούς δείκτες της χώρας που βελτιώνονταν, τονίζει. Κανείς δεν περιμένει συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Σόιμπλε: Άγνωστο πώς θα συμφωνήσουμε με την Αθήνα

Η Ελλάδα είναι σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόφλγκανγκ Σόιμπλε. 

Ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι κανείς πλέον δεν περιμένει συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, προσθέτοντας πως "κανείς δεν γνωρίζει πώς θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία με την Αθήνα". 

Κατηγόρησε δε την ελληνική κυβέρνηση ότι έχει καταστρέψει τους οικονομικούς δείκτες της χώρας που βελτιώνονταν. 

Πρόσθεσε επίσης ότι δεν βλέπει κίνδυνο μετάδοσης στις αγορές των προβλήματων στην ελληνική οικονομία. Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει όλες τις πιθανότητες.

Στις δηλώσεις του, σημείωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια ισχυρή Γερμανία ενώ αναφορικά με την ΕΚΤ, τόνισε ότι είχε "πολλούς λόγους" για να προχωρήσει σε υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική. Σημείωσε πάντως ότι το βάρος που πέφτει στην κεντρική τράπεζα, η οποία καλείται να λύσει όλα τα προβλήματα της ευρωζώνης, είναι "υπερβολικά μεγάλο".

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Ξεχάστε τη χρηματοδότηση τον Απρίλιο

Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δηλώνει πως είναι "μη ρεαλιστικό" να περιμένει κάποιος χρηματοδότηση της Ελλάδας εντός του Απριλίου. Συμπληρώνει πως "κανείς στο Eurogroup δεν περιμένει ότι τα θέματα στήριξης της Ελλάδας θα λυθούν στη συνεδρίαση της 24ης Απριλίου".

"Αυτή τη στιγμή διαπραγματευόμαστε με την Ελλάδα. Εάν υπάρξει λίστα μεταρρυθμίσεων, τότε το επόμενο βήμα θα είναι η αποκαλούμενη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, για να γίνουν οι επίσημες αλλαγές στις προϋποθέσεις του προγράμματος στήριξης. Αυτή είναι μία περίπλοκη διαδικασία και κανείς στο Eurogroup δεν εκτιμά ότι μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι τις 24 Απριλίου" είπε η εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε και συμπλήρωσε: "Από τη στιγμή που θα υπάρξει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, μετά θα πρέπει να υπάρξει εφαρμογή. Η Ελλάδα θα πρέπει να συμφωνήσει στους νόμους και σε κάποιο σημείο οι θεσμοί θα πρέπει να αξιολογήσουν την εφαρμογή και μόνο τότε θα μπορούσε να γίνει εκταμίευση. Εάν ο κόσμος έχει την εντύπωση ότι θα μπορούσε να εκταμιευθεί στήριξη τον Απρίλιο, νομίζω πως είναι λάθος".

Σημειώνεται ότι μόλις χθες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, είπε πως δύσκολα θα υπάρξει απόφαση στο Eurogroup για εκταμίευση χρημάτων προς την Αθήνα. Ο ίδιος είπε πως είναι πιθανότερο, στο Eurogroup  που θα γίνει στη Ρίγα της Λεττονίας, να γίνει "ένας απολογισμός της προόδου" στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. 

Σύμφωνα με διπλωμάτες της Ε.Ε. που επικαλείται η εφημερίδα, η απόφαση για απελευθέρωση των κεφαλαίων ενδέχεται να ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μαΐου. Ο λόγος για τις καθυστερήσεις είναι η απροθυμία της Αθήνας να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και στην αγορά εργασίας, ενώ δεν υπάρχει και δείγμα γραφής για πρόοδο στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, σημειώνει η εφημερίδα.

Ο Β. Ντομπρόφσκις κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να υποχωρήσει στα σημεία αυτά. "Περιμένουμε από την Ελλάδα μια αξιόπιστη δέσμευση για τις μεταρρυθμίσεις. Επειγόντως", τόνισε.  

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου σε δημοσίευμα της Suddeutsche Zeitung, ο οπίος επισημαίνει ότι δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup της 24ης Απριλίου.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v