Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άρειος Πάγος: Το Νοέμβριο η συζήτηση για το «χαράτσι» της ΔΕΗ

Η συζήτηση αναβλήθηκε μετά από αίτημα του Δημοσίου, εκπρόσωπος του οποίου επεσήμανε στο δικαστήριο ότι λόγω των επείγοντων οικονομικών υποχρεώσεων, δεν υπήρξε η δυνατότητα διαβούλευσης στο υπουργείο Οικονομικών.

Άρειος Πάγος: Το Νοέμβριο η συζήτηση για το «χαράτσι» της ΔΕΗ

Τον προσεχή Νοέμβριο θα συζητηθεί τελικώς στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η συνταγματικότητα ή μή του νόμου που επέβαλε το "χαράτσι" της ΔΕΗ.

Η συζήτηση αναβλήθηκε μετά από αίτημα του Δημοσίου, εκπρόσωπος του οποίου επεσήμανε στο δικαστήριο ότι λόγω των επείγοντων οικονομικών υποχρεώσεων και ζητημάτων που απασχολούν την κυβέρνηση, δεν υπήρξε η δυνατότητα διαβούλευσης στο υπουργείο Οικονομικών.

Επιπλέον, η πλευρά του Δημοσίου υποστήριξε ότι είναι επιβεβλημένη η αναβολή της υπόθεσης καθώς έχουν καταβληθεί από το χαράτσι 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Το αίτημα τελικώς έγινε δεκτό παρά την έντονη αντίδραση των καταναλωτικών οργανώσεων και του Γ. Κόκκα, ο οποίος εκπροσωπεί το Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας.

Η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου αναμένεται με ενδιαφέρον καθώς το κόστος αναμένεται να είναι μεγάλο εάν τελικώς κριθεί αντισυνταγματικό.

Οι προσφυγές αφορούν το αποκαλούμενο «χαράτσι» της ΔΕΗ που πληρώθηκε ως έκτακτο τέλος-φόρο (ΕΕΤΗΔΕ) για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα τη διετία 2011-'12, που όμως επαναλήφθηκε και την επόμενη χρονιά (2013) ελαφρά μειωμένο κατά 10% ως ΕΕΤΑ, παραμένοντας στην ουσία ενσωματωμένο και στο πλαίσιο του νεότερου φόρου για τα ακίνητα (ΕΝΦΙΑ).

Το δημόσιο (σε περίπτωση αντισυνταγματικότητας) θα έχει εισπράξει παράνομα την πρώτη διετία περί τα 2 δισ. και άλλο 1 δισ. το 2013.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v