Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Coeure (ΕΚΤ): Αύξηση ορίου εντόκων αν είναι κοντά η συμφωνία

Η ΕΚΤ μπορεί να δώσει το πράσινο φως για αύξηση του ορίου στα έντοκα αν η Ελλάδα έρθει κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές, δήλωσε σύμφωνα με την WSJ ο Benoit Coeure. «Δραματική» η κατάσταση όσον αφορά την ρευστότητα, σύμφωνα με Έλληνα αξιωματούχο.

Coeure (ΕΚΤ): Αύξηση ορίου εντόκων αν είναι κοντά η συμφωνία

Ο Benoit Coeure δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αυξήσει το όριο για τα έντοκα που μπορεί να εκδώσει η Ελλάδα αν υπάρξει «μια συμφωνία στον ορίζοντα», ανέφεραν δύο καλά πληροφορημένες πηγές στην WSJ.

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ εξέφρασε την θέση αυτή κατά την διάρκεια συνάντησης ανώτατων αξιωματούχων της ευρωζώνης το βράδυ της Τετάρτης, σημείωσαν οι δύο πηγές.

Μια απόφαση της ΕΚΤ να επιτρέψει στην Ελλάδα να εκδώσει περισσότερα από 15 δισ. ευρώ έντοκα θα μπορούσε να αποτρέψει ένα κραχ ρευστότητας, πριν από τις πληρωμές που πρέπει να καταβάλλει στο ΔΝΤ το Μάιο.
Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα αύξησε προσωρινά το ταβάνι για τις εκδόσεις εντόκων τον Αύγουστο του 2012.

Ο κ. Coeure είπε στους παρευρισκομένους στην συνάντηση της Τετάρτης πως αν η Ελλάδα έρθει κοντά σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές για τους όρους που θα συνοδεύουν μια βιώσιμη βοήθεια και υπάρξουν ξεκάθαρες προοπτικές για άλλες πηγές χρηματοδότησης, το όριο για τα έντοκα μπορεί να αυξηθεί.

Σύμφωνα με την WSJ, κάτι τέτοιο σημαίνει πιθανότατα «μια συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων» της Ελλάδας και των θεσμών για μεταρρυθμίσεις και περικοπές και ένα ισχυρό μήνυμα από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι θα μεταφερθούν σύντομα πόροι.

Στην συνάντηση της Τετάρτης, εκπρόσωπος της Ελλάδας ανέφερε στους υπόλοιπους αξιωματούχους ότι η «κατάσταση όσον αφορά την ρευστότητα είναι δραματική».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v