Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν συνιστά default η «στάση πληρωμών» σε ΔΝΤ-ΕΚΤ

Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα κηρύξουν πτωχευμένη την Ελλάδα αν δεν πληρώσει, γράφει το Reuters. «Παράθυρο» για συνέχιση της στήριξης από τον ELA αλλά και οι βαριές παράπλευρές απώλειες για την οικονομία. Η απειλή του EFSF.

Δεν συνιστά default η «στάση πληρωμών» σε ΔΝΤ-ΕΚΤ

Οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης δεν θα κατεβάσουν την αξιολόγηση της Ελλάδας στην κατηγορία «default» αν δεν πληρωθεί το ΔΝΤ, μια στάση που θα επιτρέψει να κρατηθεί η ροή χρηματοδότησης από την ΕΚΤ στο τραπεζικό σύστημα, υποστηρίζει το Reuters. 

Η πιθανότητα να μην πληρώσει η Αθήνα τις δόσεις προς το ΔΝΤ ή τα ομόλογα που λήγουν το καλοκαίρι και διακρατεί η ΕΚΤ θα είναι μια πρωτοφανής κίνηση και θα δημιουργήσει αμφιβολίες για το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ, ενώ θα εγείρει ερωτηματικά για το εάν θα πυροδοτήσει μια αλληλουχία γεγονότων, πιθανά οδηγώντας σε υποχρέωση επιτάχυνσης της εξόφλησης και άλλων επίσημων πιστωτών της χώρας, επιδεινώνοντας τα προβλήματα

Για τους περισσότερους οίκους αξιολόγησης ωστόσο (η εκτίμηση των οποίων καθορίζει το αν η ΕΚΤ μπορεί να δέχεται ως εγγύηση τίτλους) μη πληρωμή του ΔΝΤ δεν θα οδηγήσει στον ορισμό της Ελλάδας σε κατηγορία «default».
Αυτό είναι κρίσιμο για να συνεχιστεί η παροχή ρευστότητας από τον ELA, καθώς η ΕΚΤ δεν επιτρέπει αποδοχή ενεχύρων από χώρα σε καθεστώς πτώχευσης.

Standard and Poor's, Fitch και DBRS, τρεις από τους τέσσερις οίκους αξιολόγησης λένε ότι καθώς το ΔΝΤ και η ΕΚΤ δεν είναι ιδιώτης πιστωτής η πιθανότητα μη πληρωμής αν και θα πυροδοτήσει υποβάθμιση δεν θα κατηγοριοποιήσει τη χώρα στην κατηγορία «default».

Όπως είδαμε το 2012 με το PSI, γράφει το Reuters, μόνο όταν οι τέσσερις οίκοι (ο άλλος είναι η Moody’s) κήρυξαν την Ελλάδα σε καθεστώς πτώχευσης η ΕΚΤ δήλωσε ότι δεν θα αποδέχεται ελληνικά ομόλογα ως collateral για τον ELA.

Ακόμα και τότε έκανε στροφή, όταν χώρες της ευρωζώνης έβαλαν 35 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό της κεντρικής τράπεζας για την περίπτωση που υπήρχαν προβλήματα στη διαδικασία αναδιάρθρωσης.

Οι Ed Parker (Fitch) και Fergus McCormick (DBRS) δηλώνουν ότι οι οίκοι τους ασπάζονται την ίδια θέση με την S&P.
Η Moody’s συμφωνεί για το ΔΝΤ αλλά διαφοροποιείται αναφορικά με την ΕΚΤ. O επικεφαλής αναλυτής της για την Ευρώπη Dietmar Hornung, υποστηρίζει ότι η μη πληρωμή της ΕΚΤ θα είναι ένα «default» καθώς τα ομόλογα που διακρατεί η κεντρική τράπεζα είναι δυνητικά εμπορεύσιμα και γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπιστούν ως χρέος που βρίσκεται στην αγορά.

Αν και οι οίκοι αξιολόγησης μπορεί να μην κηρύξουν την Ελλάδα σε πτώχευση σε περίπτωση που δεν πληρώσει ΔΝΤ ή ΕΚΤ η ISDA μπορεί να αποφασίσει ότι υπάρχει «default» που πυροδοτεί πληρωμές για τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) και αυτό να οδηγεί στο να κατηγοριοποιηθούν σε «default» και άλλα ομόλογα, αν και αυτός ο κίνδυνος εμφανίζεται μικρός σύμφωνα με νομικούς.

Ο μόνος πιθανός αντίκτυπος σύμφωνα με τον Γιανη Μανουηλίδη της Allen & Overy's είναι ότι τεχνικά θα δοθεί η δυνατότητα στον EFSF να απαιτήσει την άμεση εξόφληση δανείων από την Ελλάδα. Αλλά καθώς ελέγχεται από τα κράτη είναι απίθανο να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ωστόσο η αδυναμία πληρωμής της ΕΚΤ και του ΔΝΤ αφήνει την κεντρική τράπεζα σε εξαιρετικά ισχυρή θέση έναντι της Ελλάδας. Αν και πιθανότατα δεν θα κόψει τον ELA θα αυξήσει το κούρεμα που επιβάλει στα ελληνικά collaterals μειώνοντας έτσι τα ποσά που μπορεί να αντλήσουν οι τράπεζες.

Το μέσο κούρεμα στα ελληνικά ενέχυρα του ELA εκτιμάται ότι θα είναι γύρω στο 35%, αν και μπορεί να είναι ακόμα μικρότερο, ιδιαίτερα επί κρατικών ομολόγων που έχουν λίγα ακόμα χρόνια για να λήξουν. Η αύξηση του κουρέματος θα άφηνε την Αθήνα με λιγότερο χρήμα, δημιουργώντας περισσότερες πιέσεις στη χώρα να κλείσει μια συμφωνία για περισσότερη βοήθεια.

Και οι τέσσερις οίκοι λένε πως η αθέτηση πληρωμών προς το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ δεν θα ήταν καλή ιδέα. «Η κήρυξη χρεοστασίου προς την κεντρική τράπεζα η οποία ενισχύει το τραπεζικό σου σύστημα δεν είναι μια ιδιαίτερα σοφή κίνηση», ανέφερε ο Gill της S&P. «Είναι πιο πιθανό να υπάρξει χρεοστάσιο στα έντοκα (απ' ότι στην ΕΚΤ), το μόνο πρόβλημα είναι ότι τότε θα κηρύξουν χρεοστάσιο κυρίως έναντι των τραπεζών τους... και σε κάθε περίπτωση μια βεβιασμένη (distressed) ανταλλαγή στα έντοκα οπωσδήποτε θα χαρακτηρίζονταν χρεοκοπία».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v