Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σόιμπλε: Εγώ συμβούλεψα τον Παπανδρέου να κάνει δημοψήφισμα

«Τότε είχα συμβουλεύσει τον Γιώργο Παπανδρέου υπέρ ενός δημοψηφίσματος», δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ σε συνέντευξη στην FAS. Παράλληλα προειδοποιεί για κίνδυνο ξαφνικής χρεοκοπίας της Ελλάδας. Δεν αναμένει συμφωνία στο Eurogroup.

Σόιμπλε: Εγώ συμβούλεψα τον Παπανδρέου να κάνει δημοψήφισμα
Αποκάλυψη "βόμβα" για το Γιώργο Παπανδρέου έκανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε, καθώς δήλωσε ότι εκείνος ήταν που συμβούλεψε τον πρώην Πρωθυπουργό να κάνει δημοψήφισμα το 2011.

Στο πλαίσιο της συνέντευξής του στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, ο Σόιμπλε όταν ρωτήθηκε για τη στάση του Βερολίνου απέναντι στην πρόθεση του τότε Έλληνα Πρωθυπουργού για διενέργεια δημοψηφίσματος, σημείωσε: «Τότε είχα συμβουλεύσει τον Γιώργο Παπανδρέου υπέρ ενός δημοψηφίσματος».

«Ήταν και παραμένει απόφαση του ελληνικού λαού ποιον δρόμο θα πάρει, αλλά υπάρχουν και άλλες αποφάσεις χωρών, από την Εσθονία μέχρι την Ισπανία, που πρέπει να γίνουν σεβαστές» συμπλήρωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με το enikos.gr.

Ο ίδιος στη συνέντευξή του κάνει λόγο για κίνδυνο ξαφνικής χρεοκοπίας της Ελλάδας, αν και υπογραμμίζει ότι η Γερμανία θα κάνει τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.

«Η εμπειρία αλλού στον κόσμο έχει δείξει ότι μια χώρα μπορεί να γλιστρήσει ξαφνικά στην αδυναμία πληρωμής» τόνισε ο κ. Σόιμπλε, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένο χρόνο.

Ο ίδιος αρνείται να απαντήσει αν το Βερολίνο προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας. Σε σχετικό ερώτημα απάντησε ότι «υπάρχουν ζητήματα στα οποία ένας λογικός πολιτικός δεν μπορεί να πάρει θέση.

Διαφορετικά δημιουργούνται παρεξηγήσεις. Κάποτε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε πει ότι ορισμένες φορές δεν πρέπει να παίρνουμε την αλήθεια και τόσο τοις μετρητοίς.Εγώ βλέπω τα πράγματα πιο σύνθετα. Γι αυτό και είναι καλύτερο να σιωπήσω», είπε.

Ο Γερμανός υπουργός τονίζει ότι «η Γερμανία θα κάνει τα πάντα προκειμένου να κρατήσει, υπό λογικούς όρους, την Ελλάδα στην Ευρωζώνη» και προσθέτει ότι στο θέμα υπάρχει σύμπνοια με την καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.
Αναφερόμενος στο Eurogroup της Δευτέρας, ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε ότι δεν βλέπει δυνατότητα συμφωνίας, καθώς δεν θα έχουν ως τότε όλα διευκρινιστεί.

Σε ερώτηση σχετικά με τον Έλληνα ομόλογό του Γ. Βαρουφάκη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι «είμαστε και οι δύο υπουργοί Οικονομικών, έχουμε ευθύνη, συνεργαζόμαστε λοιπόν καλά» και επισημαίνει ότι «στην αρχή τα ΜΜΕ έκαναν τον Βαρουφάκη σουπερστάρ, τώρα τον αποδομούν. Και τα δύο είναι εξίσου λάθος».

Aπό την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανέφερε πως «έχουμε κάνει πρόοδο, αλλά ακόμη δεν είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία».

Σίγουρα δεν θα επιτευχθεί στο Eurogroup της Δευτέρας. Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο, αλλά δεν γνωρίζω πόσο», υπογράμμισε ο ίδιος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v