Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνάντηση Λαφαζάνη με Fluxys για τον αγωγό ΤΑP

Με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Βελγικού Ομίλου Fluxys, Walter Peeraer, μέτοχο του ΤΑP, συναντήθηκε ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης. Στο επίκεντρο η υλοποίηση του αγωγού και τα ελληνικά αιτήματα για αντισταθμιστικά και αποζημιώσεις.

Συνάντηση Λαφαζάνη με Fluxys για τον αγωγό ΤΑP

Εποικοδομητική συζήτηση και ευρεία ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με την υλοποίηση του αγωγού TAP (Trans Adriatic Pipeline), υπήρξε κατά τη συνάντηση που είχαν χθες το απόγευμα ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, με τον Walter Peeraer, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Βελγικού Ομίλου υποδομών Φυσικού Αερίου "Fluxys", ο οποίος συνοδευόταν από τον Πρέσβη του Βελγίου στην Αθήνα, Marc Van den Reeck. Ο όμιλος "Fluxys" συμμετέχει με ποσοστό 19% στο μετοχικό κεφάλαιο του TAP και έχει αναπτύξει χρήσιμες συνεργασίες με τον ΔΕΣΦΑ.

Ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αφού εξέφρασε την εκτίμησή του για τη δραστηριότητα της Fluxys, η οποία ελέγχεται από την Τοπική Διοίκηση και το Βελγικό δημόσιο, επανέλαβε τη στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης στον TAP και χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό και καινοτόμο έργο τον Διαδριατικό Αγωγό, καθώς με την κατασκευή του θα εφοδιάσει για πρώτη φορά χώρες της Ε.Ε με φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.

«Θέλουμε να προχωρήσει ο αγωγός Trans Adriatic Pipeline, χωρίς προσκώματα και καθυστερήσεις» δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επισημαίνοντας, πάντως, ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση υπέγραψε μια σύμβαση που ήταν μονομερής και δεν εξασφάλιζε σχεδόν κανένα όφελος για τη χώρα, πέρα από την ίδια τη διέλευση του αγωγού από το έδαφός της. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ τόνισε στον κ. Peeraer ότι έχει ζητήσει από τη Διοίκηση του TAP να υπάρξει το συντομότερο μια ουσιαστική συζήτηση επί αιτημάτων που έχει καταθέσει η Ελληνική πλευρά.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξουν «εύλογα» αντισταθμιστικά οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο από τη διέλευση του αγωγού, τα οποία απορρέουν από την κάλυψη των λειτουργικών διαδικασιών και των περιβαλλοντικών κινδύνων που αναλαμβάνει το κράτος για την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου. Παράλληλα, ζήτησε να εξεταστούν τροποποιήσεις στην χάραξη του TAP, ιδιαίτερης σημασίας για τις τοπικές κοινωνίες, όπου εκφράζονται και τοπικές αντιδράσεις. Τέλος, τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν εύλογες και δίκαιες αποζημιώσεις των αγροτών στα σημεία διέλευσης του αγωγού, όπως προβλέπονται στο σχέδιο Αποκατάστασης Διαβίωσης που θα συναφθεί μεταξύ των δύο μερών, δηλαδή του ελληνικού κράτους και της Κοινοπραξίας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Βελγικού Ομίλου, τόνισε ότι θα συνδράμει στο αίτημα του Υπουργού ΠΑΠΕΝ προκειμένου να υπάρξει άμεση συζήτηση με τη Διοίκηση του TAP, ενώ υπογράμμισε τη σημασία που προσδίδει στην αποδοχή του αγωγού Φυσικού Αερίου από τις τοπικές κοινωνίες.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε την στενή και αγαστή συνεργασία της Fluxys με τον ΔΕΣΦΑ, αλλά και τις καλές σχέσεις που έχει οικοδομήσει η εταιρία του με πολλούς παραγωγούς-προμηθευτές στην Ε.Ε.

Ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, χαρακτήρισε πολύ χρήσιμη τη συζήτηση και αποδέχτηκε την πρόταση να ξεναγηθεί στον ενεργειακό κόμβο (hub) που έχει δημιουργήσει η Fluxys στην πόλη Zeebrugge, κατά την επόμενη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στο Βέλγιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v