Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κορύφωση επισφαλειών στα τέλη του 2015 βλέπουν οι τραπεζίτες

Εκτενή αναφορά στο θέμα των κόκκινων δανείων έγινε στο τραπεζικό πάνελ του συνεδρίου του Economist. Εκτιμάται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα μετά την επίτευξη της συμφωνίας με τους εταίρους. Τι ειπώθηκε για τη ρευστότητα.

Κορύφωση επισφαλειών στα τέλη του 2015 βλέπουν οι τραπεζίτες
Με το βλέμμα στη συμφωνία την επίτευξη της οποίας έκριναν απαραίτητη για τη σταθεροποίηση και της συνεχή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μίλησαν στο συνέδριο του Economist οι κ.κ. Άνθιμος Θωμόπουλος (διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς), Παύλος Μυλωνάς (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής) και Αλέξανδρος Αντωνόπουλος (διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank).

Σύμφωνα με τα τρία τραπεζικά στελέχη, η μεγαλύτερη πρόκληση εφεξής για το τραπεζικό σύστημα είναι η διαχείριση του βουνού, όπως το χαρακτήρισαν, των κόκκινων δανείων, με ταυτόχρονη στήριξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων μέσω των δανειοδοτήσεων.

Επίσης, αναφέρθηκαν στις περιοριστικές συνθήκες ρευστότητας που δημιουργεί τόσο η καθυστέρηση της συμφωνίας όσο και η μαζική φυγή καταθέσεων, οι οποίες από το 2009 μέχρι σήμερα φτάνουν τα 91 δισ. ευρώ.

Περιγράφοντας την πρόκληση της διαχείρισης και αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς κ. Άνθιμος Θωμόπουλος τόνισε ότι η επισφάλειες θα γνωρίσουν την κορύφωσή τους στο τέλος του 2015, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα «δραπετεύσει» από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης της τελευταίας πενταετίας.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς αναφέρθηκε στα πλάνα αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών και στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, υπογραμμίζοντας ότι ο νόμος Δένδια βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά την αντιμετώπιση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων. Για τα στεγαστικά ανέφερε ότι η αντιμετώπισή τους είναι πιο δύσκολη καθώς αποτελούν ένα κοινωνικό ζήτημα και επεσήμανε την ανάγκη της επίσπευσης όσον αφορά το χρονικό διάστημα της επίλυσης των υποθέσεων στα δικαστήρια.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank κ. Αλέξανδρος Αντωνόπουλος τόνισε το σημαντικό ρόλο που παίζουν οι μεσαίες και μικρές τράπεζες σε μια οικονομία, η ύπαρξη των οποίων, όπως είπε, είναι απαραίτητη καθώς μπορούν να τονώσουν τον ανταγωνισμό και να ενισχύσουν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τομείς όπως ο εξαγωγικός, ο πρωτογενής, ο τουρισμός και τα μεσαία και μεγάλα έργα.

Κλείνοντας είπε ότι η Attica Bank θα διαδραματίσει διακριτό ρόλο στη στήριξη και χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v