Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Επιδιώκουμε μια και ενιαία συμφωνία

Εχει βρεθεί κοινό έδαφος, υπάρχουν και διαφορές τόνισε ο πρωθυπουργός. Οι τέσσερις προϋποθέσεις βιώσιμης συμφωνίας και η έμμεση προειδοποίηση προς τους εταίρους. Αγώνα κατά του «τριγώνου της διαπλοκής» υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός. Συνειδητή επιλογή το Μνημόνιο. Πολλαπλασίασε τις ανισότητες.

Τσίπρας: Επιδιώκουμε μια και ενιαία συμφωνία

Αυτό που επιζητούμε είναι «μια και ενιαία συμφωνία με ενιαία προαπαιτούμενα που θα διασφαλίζει την έξοδο στις αγορές σε σύντομο διάστημα». Δεν επιδιώκουμε απλά μια συμφωνία, αλλά λύση στο πρόβλημα. Με αυτά τα λόγια περιέγραψε ο πρωθυπουργός το στόχο της διαπραγμάτευσης μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Όπως είπε, η κυβέρνηση έχει μια ρεαλιστική προσέγγιση και ζητά το ίδιο και από την άλλη πλευρά. Προειδοποίησε ότι αν κάποιοι κινούνται με στόχο να ενταθεί η χρηματοπιστωτική ασφυξία πιστεύοντας ότι έτσι θα ξεθωριάσουν οι κόκκινες γραμμές «θα πετύχουν το αντίθετο αποτέλεσμα».

Η 5η αξιολόγηση

Διαπραγματευόμαστε σκληρά, για το λαό, την χώρα αλλά και για την Ευρώπη. Η κατάληξη αυτής της διαπραγμάτευσης θα σηματοδοτήσει την πορεία της Ευρώπης το επόμενο διάστημα, σημείωσε. Στις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης αντιμετωπίσαμε την κεκτημένη ταχύτητα του μνημονίου και βρεθήκαμε μπροστά στην ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης.

«Απαιτήσαμε το σεβασμό της Δημοκρατίας και πετύχαμε την απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου», είπε, και έτσι περάσαμε στην κατάθεση δικών μας προτάσεων.

Αυτή την απόφαση τη σεβόμαστε, πρέπει να τη σέβονται όλοι, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι η διαρκής απαίτηση μέτρων μνημονιακής πολιτικής δεν βοηθά. Εμεις διαπραγματευόμαστε για μια έντιμη οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμη συμφωνία.

Αυτό προϋποθέτει:

1) Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα κυρίως για δυο πρώτα χρόνια, ώστε να σπάσει ο μηχανισμός αναπαραγωγής της λιτότητας

2) Να μην έχουμε υποχρεώσεις για νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που θα εντείνουν την οικονομική ανισότητα

3) Την αναγκαία αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της 5ετίας

4) Ισχυρό πακέτο δημόσιων επενδύσεων, συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων κυρίως σε υποδομές και νέες τεχνολογίες

Σε αυτή τη φάση, τόνισε ο πρωθυπουργός, φαίνεται πως έχει βρεθεί κοινό έδαφος με τους θεσμούς σε μια σειρά ζητήματα και αυτό μας κάνει αισιόδοξους: αυτοί είναι σε ότι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους και οι οριακές αλλαγές στο ΦΠΑ.

Υπάρχουν ανοικτά θέματα: κάποιοι από τους θεσμούς επιμένουν σε αλλαγές που απορρυθμίζουν την αγορά εργασίας και παράλληλα θέτουν θέμα ασφαλιστικού ξεχνώντας ότι μια από τις βασικότερες αιτίες της αδυναμίας των ταμείων είναι το PSI και η τεράστια ανεργία.

Να δουλέψουμε σκληρά

Τις επόμενες ημέρες πρέπει να δουλέψουμε σκληρά ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι όποιες προτάσεις δεν θα βασίζονται σε λανθασμένες αντιλήψεις για το ασφαλιστικό, υπογράμμισε.

Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να υποχωρήσουμε σε ότι αφορά μισθούς και συντάξεις. Ηρθε η ώρα της αναδιανομής. Πρέπει να πληρώσουν όσοι δεν πλήρωναν.

Αυτό που επιζητούμε είναι «μια και ενιαία συμφωνία με ενιαία προαπαιτούμενα που θα διασφαλίζει την έξοδο στις αγορές σε σύντομο διάστημα». Δεν επιδιώκουμε μια συμφωνία, αλλά λύση στο πρόβλημα.

Το διαπραγματευτικό μας σχέδιο δεν είναι ούτε ριζοσπαστικό, ούτε τολμηρό. Είναι ρεαλιστικό και βιώσιμο. Καλούμε και την άλλη πλευρά μετά από πέντε χρόνια αποτυχιών να προσχωρήσει στο ρεαλισμό.

Καλούμε σε συστράτευση την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που μας εμπιστεύεται. «Ολοι μαζί μπορούμε να υπερασπιστούμε τις εθνικές γραμμές της διαπραγμάτευσης».

Συνειδητή επιλογή το μνημόνιο

«Εξω πάμε καλά», σχολίασε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του στο συνέδριο του Economist, που αν και παναθηναϊκών αισθημάτων συνεχάρη τον Ολυμπιακό που μόλις είχε προκριθεί στον τελικό του Final Four. «Θα πάμε καλά και στα υπόλοιπα», είπε με νόημα.

Οπως υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, επί μια πενταετία η πολιτική των κομμάτων εξουσίας απέτυχε να βγάλει την χώρα από την κρίση. Δεν κατάφερε να δημιουργήσει θετική ιδέα για την κοινωνική δικαιοσύνη. Αντίθετα, επέλεξε να συνταχθεί με τις πιο ακραίες και μεροληπτικές δυνάμεις σε παγκόσμιο επίπεδο για να υλοποιήσει μια πολιτική λιτότητας.

Κυριάρχησε, με τη στήριξη των οικονομικά ισχυρών, η ιδέα ότι την κρίση την προκάλεσαν τα δικαιώματα των εργαζομένων και ο μεγάλος δημόσιος τομέας.

Πάνω σε αυτή τη λάθος βάση στήθηκε ο μηχανισμός αναδιάρθρωσης που ονομάστηκε μνημόνιο. Το μνημόνιο ήταν συνειδητή επιλογή να φορτωθούν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες της μισθωτής εργασίας, των συνταξιούχων και της μεσαίας τάξης, τόνισε.

Στην πραγματικότητα, σημείωσε ο πρωθυπουργός, το μνημόνιο ήταν η προσπάθεια να υπερβεί η χώρα το αδιέξοδο μέσω μιας πρωτοφανούς εκκαθάρισης δικαιωμάτων.

Μόνο οι πλούσιοι δεν υπέστησαν ζημιές

Τα χρόνια του Μνημονίου η ανεργία τριπλασιάστηκε, οι μισθοί καταποντίστηκαν και τα δικαιώματα καταργήθηκαν. Οι μόνοι που δεν υπέστησαν ζημιές ήταν οι Ελληνες πλούσιοι. Εβγαλαν τα χρήματα στο εξωτερικό και συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν, σημείωσε.

Το μόνο που έμεινε στη θέση του ήταν το πελατειακό κράτος που στήριξε αυτό το σύστημα. «Καμιά από τις μεταρρυθμίσεις του Μνημονίου δεν στήριξε το φορολογικό σύστημα που κατέρρευσε ή το τρίγωνο της διαπλοκής. Καμία μεταρρύθμιση δεν βοήθησε στη βελτίωση της κρατικής μηχανής», είπε ο πρωθυπουργός.

Αυτά με έκαναν πρωθυπουργό

Αυτές οι αντιφάσεις δεν μπορούν να μείνουν κρυφές και ήταν αυτές που με έκαναν να μιλώ σήμερα μπροστά σας ως πρωθυπουργός, ανέφερε, προσθέτοντας ότι «μπορείς να κοροϊδεύεις πολλούς για λίγο καιρό και λίγους για πολύ καιρό αλλά δεν μπορείς να τους κοροϊδεύεις όλους για πάντα».

Εχουμε νέα αντίληψη

Η κυβέρνηση, υπογράμμισε, έχει στόχο μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης που δεν θα αυξάνει τις ανισότητες. Αν δεν γίνεται αυτό, κάτι πηγαίνει στραβά στο βασίλειο της Ευρώπης. Αυτή την εντολή υλοποιούμε και αυτή φέρνουμε στο επίκεντρο του διαλόγου της γερασμένης Ευρώπης.

Νομοθετούμε στο όνομα των αξιών μας και της ευρείας κοινωνικής συμμαχίας που μας εμπιστεύτηκε. 

Στόχος μας είναι να ξαναδώσουμε στην πολιτική το αρχικό της νόημα, ώστε να είμαστε αποτελεσματικοί σε αυτό που οραματιζόμαστε, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Ναρκοθετημένο το περιβάλλον

Νομοθετούμε και διαπραγματευόμαστε σε ένα πρωτοφανώς δυσμενές περιβάλλον και σε ένα ναρκοθετημένο έδαφος που με προσοχή ετοίμασε η προηγούμενη κυβέρνηση, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Δεν παραλάβαμε απλά καμένη γη, παραλάβαμε μια χώρα με διαπιστωμένη από την προηγούμενη κυβέρνηση την αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων, ένα μήνα μετά τις εκλογές.

Παρ' όλα αυτά, τόνισε, καταφέραμε να κρατήσουμε όρθια τη χώρα και ανταποκριθήκαμε στις υποχρεώσεις δίνοντας τη μάχη της διαπραγμάτευσης.

Τα ΜΜΕ προβάλουν συνεχώς τρομολαγνικά σενάρια αλλά οι πολίτες μας εμπιστεύονται και γι' αυτό πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, είπε και στάθηκε στο πρωτογενές πλεόνασμα του 4μηνου που είναι 2,16 δισ. ευρώ, υψηλότερο των στόχων. Τον Απρίλιο αυξήσαμε τα έσοδα του προϋπολογισμού κατά 15,3% και έτσι πληρώσαμε τις εσωτερικές και εξωτερικές υποχρεώσεις, παρότι έχουμε να πάρουμε χρήματα από τις δόσεις του πακέτου βοήθειας από τον Αύγουστο του 2014.

Ο πρωθυπουργός στο σημείο αυτό ξεκαθάρισε ότι «δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος για μισθούς και συντάξεις».

Δεν θα ξεθωριάσουν οι κόκκινες γραμμές

Υπάρχει ένα μείζον ηθικό θέμα: Η συμφωνία πρέπει να κλείσει, δεν υπάρχει αμφιβολία αλλά δεν πρέπει να έχει κάποιος στο μυαλό του ότι όσο περνά ο χρόνος θα εξαντλούνται τα περιθώρια και οι κόκκινες γραμμές θα ξεθωριάζουν, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι "όποιος το σκέφτεται αυτό, κάνει λάθος γιατί θα υπάρξουν τα αντίθετα αποτελέσματα".

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα 7,2 δισ. ευρώ που δεν έχουν δοθεί και σημείωσε ότι έχουν διατεθεί από την Αθηνά 17,5 δισ. ευρώ από τον περασμένο Αύγουστο.

Οποιος το θεωρήσει νόμο του δανειστή μπορεί να έχει δίκιο, όποιος το θεωρεί ηθικό, σίγουρα δεν είναι αμερόληπτος, τόνισε.

Αυτά πετύχαμε

Ακολουθούμε το πρόγραμμά μας υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε αναλυτικά στα πεπραγμένα της κυβέρνησης αναφορικά με το νόμο για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης, τα αποτελέσματα των έως τώρα ρυθμίσεων που έγιναν για τα χρέη, το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, όπως έκανε νωρίτερα το Μέγαρο Μαξίμου μέσω non paper.

Αφού έκανε αναφορά στο έργο που έγινε ξεκαθάρισε ότι είμαστε ακόμα στην αρχή και παραδέχτηκε ότι πολύ χρόνος διατίθεται για την διαπραγμάτευση. «Προχωράμε, δεν ξεχνάμε», είπε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v