Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα γέφυρα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Κίνας

Στόχος του Ελληνοκινεζικού Οικονομικού Συμβουλίου είναι να αγκαλιάσει τις επιχειρήσεις που αναπτύσσουν συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών αλλά και να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες σε τομείς όπως ο τουρισμός και η μεσογειακή διατροφή.

Νέα γέφυρα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Κίνας

Το βάθεμα των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κίνας κι η αξιοποίηση του ρόλου της χώρας μας ως πύλης της Ε.Ε. αλλά και των κινεζικών επιχειρήσεων που λειτουργούν ήδη εδώ είναι οι στόχοι του νεοσύστατου Ελληνοκινεζικού Οικονομικού Συμβουλίου.

Η σύστασή του αποτελεί πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων καθώς και επιχειρήσεων όπως ο Όμιλος Χρηματιστηρίων Αθηνών, η Τράπεζα Αττικής, και φορέων όπως ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να αγκαλιάσει τις επιχειρήσεις που αναπτύσσουν συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών αλλά και να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες σε τομείς όπως ο τουρισμός και η μεσογειακή διατροφή.

Ενδεικτικό της σημασίας που δίνει η κυβέρνηση στη λειτουργία του συμβουλίου είναι η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και του προέδρου της Βουλής  Γ. Μπαλάφα στη χθεσινή δεύτερη εκδήλωση που έγινε στο χώρο του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Αμφότεροι επισήμαναν στις ομιλίες τους το ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα ως γέφυρα συνεργασίας μεταξύ της δυναμικά αναπτυσσόμενης ΝΑ. Ασίας και της Ευρώπης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Αττικής ο οποίος τόνισε το πλεονέκτημα της γεωστρατηγικής θέσης που έχει η Ελλάδα για την προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίων Αθηνών Σ. Λαζαρίδης δήλωσε από την πλευρά του ότι η ΕΧΑΕ ευελπιστεί στο άνοιγμα της συνεργασίας με κεφαλαιαγορές της ΝΑ. Ασίας, υπενθυμίζοντας ότι στο πλαίσιο αυτό θα έχει συνάντηση στις 6 Ιουνίου με την πρόεδρο του Αποθετηρίου της Κίνας με θέμα μεταξύ άλλων την ανάπτυξη μορφών συνεργασίας.

Η κ. Χριστίνα Σακελλαρίδου, πρόεδρος του ΠΣΕ, σημείωσε ότι απαιτείται διεύρυνση των εργαλείων συνεργασίας ρίχνοντας στο τραπέζι την ιδέα να αξιοποιηθούν οι κινεζικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ήδη στη χώρα μας προκειμένου να ενισχυθούν οι εξαγωγές συγκεκριμένων ελληνικών προϊόντων.

Σημειώνεται ότι τα ιδρυτικά μέλη του συμβουλίου έχουν έρθει ήδη σε επαφή με τις διοικήσεις των περισσοτέρων κινεζικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ενώ στόχος της πρωτοβουλίας είναι στο Δ.Σ. του συμβουλίου να συμμετέχουν και πέντε μέλη που να εκπροσωπούν τις κινεζικές επιχειρήσεις.

Πρόσφατα διοργανώθηκε εκδήλωση με τους Διευθύνοντες Συμβούλους κινεζικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας παρουσία και πάλι κυβερνητικών παραγόντων, ενώ διαβάστηκε και μήνυμα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v