Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η λύση της Αθήνας για πλειστηριασμούς-κόκκινα δάνεια

Ποια είναι τα όρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Σχεδιάζονται αλλαγές στο νόμο Κατσέλη και η εφαρμογή των βασικών αρχών του νόμου Δένδια για τις επιχειρήσεις.

Η λύση της Αθήνας για πλειστηριασμούς-κόκκινα δάνεια

Η κυβέρνηση προτείνει δύο αλλαγές στον νόμο Κατσέλη, την εφαρμογή με πρόσθετα μέτρα του νόμου Δένδια, την δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας και την σύσταση ειδικής επιτροπής για να διαχείριση των κόκκινων δανείων, η οποία θα υπάγεται υπό την εποπτεία του υπουργού Ανάπτυξης. Ήδη, η Αθήνα έχει ανακοινώσει την σύνθεση της επιτροπής, η οποία θα στηριχθεί από συμβουλευτικές ιδιωτικές εταιρείες προκειμένου να βρει τρόπους διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

Δύο αλλαγές στον νόμο Κατσέλη

Στόχος των αλλαγών στον νόμο Κατσέλη είναι η αποσυμφόρηση των εκκρεμών υποθέσεων ενώ στον νόμο θα μπορούν να υπάγονται και οι μικρές υπερχρεωμένες επιχειρήσεις. Προωθείται η επιτάχυνση της δικαστικής διαδικασίας όσον αφορά τρανταχτές περιπτώσεις που έχουν ήδη υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη. Το άρθρο 4 του νόμου Κατσέλη αναμένεται να τροποποιηθεί ώστε οι όλες οι αιτήσεις να πληρούν κάποιες νέες αυστηρές προϋποθέσεις, που αφορούν το εισόδημα, την οικογενειακή και οικονομική κατάσταση του οφειλέτη. Όσες αιτήσεις δεν θα συνοδεύονται από τον πλήρη φάκελο με τα παραπάνω προαπαιτούμενα μπορούν να μην γίνουν αποδεκτές.

Τα δύο παραπάνω μέτρα-αλλαγές θα βοηθήσουν, εκτιμά η Αθήνα, στην σωστή εφαρμογή του νόμου και στην ταχεία αντιμετώπιση των υποθέσεων που πράγματι πληρούν τα κριτήρια ένταξης.

Η κυβέρνηση θα επεκτείνει τις διατάξεις του νόμου Κατσέλη ούτως ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτόν και μικρές επιχειρήσεις με προβληματικό δανεισμό Επίσης, ο νόμος Κατσέλη θα τροποποιηθεί στο κομμάτι που αφορά τα πέναλτι στην περίπτωση που δεν έχουν πληρωθεί οι δόσεις από τον οφειλέτη.

Ο νόμος Δένδια για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων των μεγάλων επιχειρήσεων θα εφαρμοσθεί και θα ενισχυθεί με πρόσθετα μέτρα προκειμένου η εφαρμογή του να είναι σωστή και αποτελεσματική. Παράλληλα, θα ενισχυθεί ο ρόλος του Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Διαχείριση του Ιδιωτικού Χρέους προκειμένου να ενεργοποιηθεί η λειτουργία του.

Πλειστηριασμοί

Για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς η κυβέρνηση προτείνει: Η αντικειμενική αξία να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα τις 35.000 ευρώ. Το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας να μην ξεπερνά τα 270.000 ευρώ εκ των οποίων οι καταθέσεις και οι μετοχές να μην ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v