Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρολάρισμα χρέους εισηγείται η κυβέρνηση

Την αποπληρωμή των δανείων από το ΔΝΤ σε δύο φάσεις και την αναχρηματοδότηση των ομολόγων της ΕΚΤ μέσω του ESM προβλέπει η πρόταση που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές. Τον Μάρτιο του 2016 αναμένει την έξοδο στις αγορές.

Ρολάρισμα χρέους εισηγείται η κυβέρνηση

Την αναχρηματοδότηση των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ μέσω του ESM και την πληρωμή των δανείων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε δύο φάσεις, περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση, προβλέποντας ότι η χώρα θα είναι σε θέση να βγει στις αγορές από τις 31 Μαρτίου του 2016.

Ειδικότερα, όσον αφορά τα ομόλογα της ΕΚΤ, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει την αποπληρωμή τους μέσω αναχρηματοδότησης από τον ESM.

«Η λύση αυτή πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον σεβασμό προς τους κανονισμούς της ΕΚΤ, την αναχρηματοδότηση της εξαγοράς στο επίπεδο της πραγματικής αξίας αγοράς ή την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών εφόσον η αναχρηματοδότηση γίνει στην ονομαστική αξία, καθώς και την συμπερίληψη της ποσότητας της αναχρηματοδότησης στο υφιστάμενο δάνειο ανάμεσα στον ESM και την Ελλάδα» αναφέρεται στο κείμενο του staff level agreement.

Όσον αφορά τα δάνεια από το ΔΝΤ, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει την αναδιάρθρωση τους ώστε να αποπληρωθεί το συνολικό ποσό σε δύο φάσεις. Η πρώτη ως τις 30 Ιουνίου του 2015 και η δεύτερη με βάση την επακόλουθη αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους.

Την περίοδο από τον Ιούλιο του 2015 ως τον Μάρτιο του 2016 θα καταβληθεί το 50% του σημερινού χρεωστικού υπολοίπου. Η καταβολή θα γίνει σταδιακά ή σε δόσεις.

Με βάση την ελληνική πρόταση, οι παραπάνω αναδιαρθρώσεις του ελληνικού χρέους, σε συνδυασμό με την επιτυχημένη εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής που θα περιλαμβάνει η συμφωνία, θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε από τις 31 Μαρτίου του 2016 ή νωρίτερα η αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους να μπορεί να γίνει μέσω των αγορών. 

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών πάντως σημείωναν ότι σε άλλο Παράρτημα της ελληνικής πρότασης που δεν διέρρευσε περιλαμβάνεται πρόταση της Ελλάδας για επιμήκυνση των διακρατικών δανείων και μείωση των επιτοκίων. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, «Το Κεφάλαιο για το χρέος εμείς το είχαμε πρώτο στις προτάσεις και αυτοί τα πήγαν στο τέλος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v